ZAŠTO JE VAŽNO DA ZNAŠ NA ČEMU TI JE, ZAISTA, PAŽNJA

Veoma je važno da znaš da svoju životnu energiju trošiš na ono na čemu ti je pažnja. Obnavljaš je – kada spavaš i meditiraš, jer su tada čula mirna i energiju ne rasipaš na obeze koje nosi svaki tvoj dan.

Međutim, ima ovde jedan detalj koji je ključan. A za koji sam i iz prakse i iz ranijih perioda svog života – naučila da ga mnogi previde.

Jedno je – da u snu i meditaciji obnoviš energiju. Ali je važan i drugi detalj – gde dalje tu energiju trošiš. Jer, nije isto ako je iznova usmeravaš na 100 stresnih obaveza koje imaš i ako je koristiš i za trenutke u kojima uživaš, stičeš korisno znanje, izražavaš kreativnost.

U prvom slučaju – meditacija i san ti služe samo da preživiš dan. A u drugom slučaju da živiš i uživaš u svakom trenutku. Zato nije isto!

Moram priznati da sam, pre mnogo godina i sama upala u ovu zamku. Bila sam direktor jedne firme, radila uspešno svoj posao, ima veliki tim ljudi sa kojima sam sarađivala. I sve to jeste značilo – uspeh, napredak, novac, korisne kontakte, ali je značilo i – previše informacija, stresa, tenzije, dilema…I ja sam i tada meditirala i negovala mir u sebi, ali sav taj mir i sveža energija bi se svakodnevno sručili u ovo bure stresa i tenzije koji je donosio dan na poslu. I vrtela sam se u krug. Imala sam utisak da sam uspešna, a osećala sam se isrpljeno. Sve dok nisam shvatila da bi biti uspešan trebalo da znači i biti srećan i svež, a ne isceđen i sve nezadovoljniji.

I tada sam ukapirala – svoj mira sam koristila za preživljavanje, a ne za življenje života punim plućima. I danas, kada ovo dobro znam i kada sam promenila svoje navike, vidim među svojim klijentima da upadaju u sličnu zamku.

Zato vodi računa gde ti je fokus. U redu je da je jednim delom na obavezama i unutrašnjim procesima, ali vodi računa da je drugim delom na svemu onome u čemu uživaš. Tako se lepo u tebi multiplikuje.

 To ćeš postići ako bar jednom nedeljno pitaš sebe –  na čemu ti je trenutno pažnja i na čemu želiš da bude.