KAKO DA ISTRAJEŠ U DOBRIM NAVIKAMA

Tvojim životom upravljaju navike. A navike su automatske radnje koje nastaju kada stečena znanja ponavljaš veliki broj puta. Praktično govoreći – neko vreme ćeš, recimo, utrošiti na učenje da voziš. Ideš na časove, ponavljaš određene radnje, položiš vozački ispit i IMAŠ ZNANJE kako se vozi. Kada to znanje primenjuješ svakodnevno, odnosno, kada svakog dana voziš – vremenom vožnja postaje tvoja rutina ili navika. Više ne razmišljaš – kako se vozi, već to, jednostavno radiš AUTOMATSKI.

Dakle, važno je znaš da svako znanje stičeš ponavljanjem određenih misli i osećanja koje tvoj mozak prima, U KONTINUITETU. Kada stekneš znanje, nakon nekog vremena i počneš da ga primenjuješ, takođe U KONTINUITETU – to postaje navika i tvoj organizam automatski obavlja tu radnju.

Ovde je važno da razumeš – da tvoj mozak svakako svakog dana – prima određene signale i od onih koje ponavljaš stvara znanja, a potom i navike. A da te navike upravljaju tvojom svakodnevicom. Često, međutim, nismo svesni koje su to misli i osećanja koja ponavljamo, a od kojih nastaju navike koje rukovode našim životom.

Zato je važno – OSVESTITI – svoje misli i osećanja. Jer tada znaš koje znanje, odnosno naviku želiš da stekneš. Kada nismo svesni svojim misli i osećanja – nervoza, nezadovoljstvo i slična stanja, postaju naš automatizam – rutina. A kada počnemo da ih osvešćujemo, počnemo i da usmeravamo pažnju na ono što želimo, umesto na ono što ne želimo. Tada tačno znamo koje signale naš mozak prima i na osnovu njih nam omogućava da steknemo zdrave navike – da se zdravo hranimo, da lepo razgovaramo, da negujemo svoj unutrašnj mir ili steknemo bilo koje novo znanje za koje želimo da bude zdrava navika i rutina.

Zato je osvećivanje tokoliko važno. A biti svestan svojih unutrašnjih procesa je jedino moguće – ako neguješ smirenost. Jer jedino u tišini možeš steći jasne uvide – šta se dešava u tebi i oko tebe. I prvi korak do uvida je – da smirenost postane tvoja dobra navika.

A to će se dogoditi ako ideš MALIM KORACIMA. Postepeni mali koraci su ključ. Zato što te neće opteretiti, neće ti oduzeti mnogo vremena, a iz dana u dan će ti doneti velike rezultate.

Zamisli to ovako: danas ti je dan pun obaveza, sve zavšriš, ponešto i ne stigneš i umorna/an legneš u krevet i sutra opet isto. A možeš i ovako: imaš sve obaveze, odradiš sve što treba, ali pokloniš sebi 15-20 minuta meditacije, da ostaneš sa sobom u tišini – i rezultat je: ima tenzije, ima obaveza, ALI NE SAMO TOGA, već i mali procenat mira. I sutra ponovo tako i svakog dana po malo. I ako znaš da mozak uči ponavljanjem, biće ti jasno da ćeš vremenom – postajati sve smirenija osoba. I tako će se nivo tvog mira povećavati, a nivo tvog nemira smajivati. I to će postati tvoja zdrava navika.

Za početak ti je potrebna mrvica dobre volje i 2% tvog vremena. To je investicija koja se višestruko isplati, jer je vrednost unutrašnjeg mira i svega onoga što donosi u tvoj život – neprocenjiva. A program LEPO MI JE MEDITACIJA ti donosi male korake, koji te podstiču da istraješ i održiš toliko dragoceni kontinuitet.