SVE ŠTO TREBA DA ZNAŠ O SVOM MOZGU

Mozak je čudesna i još uvek do kraja neistražena mašina. Ali postoji nekoliko činjenica o mozgu koje je korisno da znaš, jer će ti pomoći da živiš smireno i lepo.

  • Mozak prima signale iz tvojih misli i osećanja i od 70.000 signala koje dnevno primi, za relevante uzima one koje ponavljaš. A od tih ponavljajućih misli i osećanja počinje da se plete mreža između moždanih ćelija, koja je neophodna da bi znanje nastalo. Na osnovu znanja koja stičeš, mozak dalje upravlja celim tvojim sistemom.
  • Kada se previše okreneš obavezama i spoljnim okolnostima, tvoja čula bukvalno postaju nakonsrešena, jer su usmerena na više strana odjednom. Tada tvoj mozak od čula počinje da prima haotične signale, zbog čega njegove funkcije prestaju međusobno da sarađuju. A kada mozak radi neujednačeno – šalje neujednačene signale i u tvoj telo i ceo organizam počinje da radi neujednačeno, što direktno utiče na tvoje psiho-fizičko zdravlje.
  • Kada mozak radi neujednačeno-utiče na ceo sistem, a posebno srce – koje i samo počinje da radi neujednačeno. A funkcija srca je, da pored toga što pumpa krv kroz telo, predstavlja i tvoj kreativni centar. Ako srce ne radi ujednačeno, zatvaraš se za kreativnost, a time i za izražavanje emocija, ljubav i radost.

Sada, kada znaš ove tri ključne činjenice o mozgu, biće ti mnogo jasnije – zašto je važno da se redovno okrećeš ka unutra i neguješ smirenost. Tako tvoj mozak neće više primati haotične signale, već se raditi ujednačeno. A ujednačen rad mozga će čuvati tvoje dobro psiho-fizičko zdravlje. To je još jedan od razloga na čuvaš mir u sebi i da svakognevno izdvojiš 15-20 minuta dnevno za sebe i svoju tišinu, bez izuzetka.