PRIMER IZ PRAKSE: REŠI TAJ PROBLEM ODMAH!

Svako ko radi sa ljudima zna da nema veće radosti nego kad vidiš na delu da si nekome pomogao. Takav osećaj uvek imam kad vidim napredak kod svojih klijenata nakon terapije Bahovim kapima. Kod kapi je posebno zanimljivo što one trajno reše problem na kome radimo, zato što deluju na uzrok, a ne samo na posledice i trenutne simptome i što nam pomažu da osvestimo zašto uopšte imamo dati problem. I što je još bolje, kasnije, kada nakon terapije naiđemo na zahtevne trenutke u životu ili osetimo slabost, tačno znamo kada i zašto nam kapi ponovo mogu pomoći.

Upravo takav primer sam imala pre par dana sa jednom klijentinjom. Pre oko 10 meseci smo radile na eliminaciji besa i ljutnje koju je u sebi osećala, prenaglašenoj netoleranciji prema drugima, ispadima ljubomore. Ona je tada bila sasvim svesna da to nisu njena prirodna stanja, da se ne oseća dobro, ali da gubi kontrolu nad sobom i zbog toga je potražila moju pomoć.

Uvodili smo postepeno određene Bahove esencije u njenu kombinaciju. Prvo je bio cilj da se umiri, a tek potom da vrati kontrolu nad sobom. Razumljivo je da neko ko je besan i ljut svakodnevno, ne može takav pomoći sebi, pored najbolje volje. Moja klijentkinja je pravi primer. Ona je imala volju, ali nije videla način da je sprovede u delo.

Prva kombinacija kapi ju je dosta umirila. Izlivi besa su bili sve ređi, a netolerancija prema drugima se svela na minimalan nivo. Tokom uzimanja kapi, uvidela je da iza ljutnje koju je iskazivala postoje veliki strahovi. Plašila se za svoju budućnost, egzistenciju, čak se pribojavala da će nauditi sebi ili drugima zbog toga.

Zato smo u drugu kombinaciju Bahovih kapi, nakon kontrolne kosultacije, upravo uključili one esencije koje je trebalo da deluju na eliminasnje strahove od konkretnih stvari, kao i onih da ćemo sebi ili drugome učiniti nešto loše. Bilo je potrebno uključiti i Bahove cvetne esencije koje će i dalje raditi na boljem izražavanju sebe pred drugima, a da to ne uključuje netrpeljivost i ljutnju, koje je i sama klijentkinja prepoznavala kao svoja neprirodna stanja.

Drugom i trećom kombinacijom, nakon oko mesec i po do dva meseca rada, moja draga klijenkinja je napravila neliko velikih koraka napred u svom životu. Popravila je odnos sa svojim partnerom. Bez svađe i ljutnje rešila odnose sa nekoliko bliskih ljudi koje nije godinama mogla da poboljša. Odustala od potrebe da nameće drugima svoje stavove, jer je razumela zašto je uopšte imala potrebu za tim, kao i da ta potreba nema stvarno utemeljenje i da joj ne pripada više.

I kao što sam rekla na početku, nismo se nakon toga videle desetak meseci. A onda me je pozvala i rekla da je promenila posao, da joj je veoma lepo tamo, da je njen odnos sa dečkom sada zaista divan, ali da oseća da gubi samopouzdanje, da se plaši da kaže svoje mišljenje na poslu i da bi želela odmah da krene ponovo na terapiju Bahovim kapima, kako bi to, odmah na početku rešila.

Upravo je u tome stvar. Ona je prepoznala da ima slabost sa kojom ne ume sama da se izbori. Prepoznala ju je odmah na početku i ovoga puta nije želela da dođe do stanja u kome gubi kontrolu nad sobom, kao ranije, već novo stanje prepoznaje kao nešto što joj nije prirodno i zato želi da ga pobedi.

Sada radimo na povećanju njenog samopouzdanja i izražavanju svog mišljenja i ide nam mnogo jednostavnije, jer ona razume kako terapija Bahovim kapima deluje i mnogo je svesnija procesa u sebi samoj.