PREDAVANJE VESNE DAMNJANOVIĆ: UČI NA GREŠKAMA I OTKRIJ NAJBOLJU VERZIJU SEBE

Vrednosti koje nosimo iz porodice, radne navike i pozitivan stav su važne tačke uspeha u bilo kojoj sferi života. Zahvaljujući njima ćemo prevazići sve prepreke, naučiti na greškama i otkriti najbolju verziju sebe – poručila je profesorka Vesna Damnjanović na svom predavanju, na temu „Uči na greškama i otkrij najbolju verziju sebe“. Njeno predavanje, održano u petak, 19. aprila, bilo je 18. po redu u ciklusu motivacionih govora „Lepo mi je, jer tako želim“, koje Centar za lični razvoj „Lepo mi je“ organizuje sa „Ušće Shopping Centrom“.

Vesna je profesor Fakulteta organizacionih nauka i metor najboljim studentima koji pobeđuju na svetskim takmičenjima u rešavanju zahtevnih poslovnih studija slučaja. Upornost i predanost svemu čemu je posvećena, zajedno sa svojim studentima, prenela je i publici u prepunoj sali bioskopa Cineplexx.

Jedna od njenih važnijih poruka, bila je da moramo mnogo puta izgubiti da bismo pobedili i da je sasvim prirodno da povremeno pravimo greške. Ali, kako je navela, ako iz grešaka uvek nešto naučimo, o sebi i drugima, stalno ćemo i napredovati.

Istakla je i da je za svaki napredak i približavanje sebi, neophodan pozitivan stav, jer se tako uvek pomeramo u napred.

Važno je da imamo velike snove, da postavljamo ciljeve, ali i da vodimo računa da se ne vežemo za velika očekivanja, jer ćemo tako biti razočarani, ako ih ne ostvarimo. A za sve što nam se dogodi, kasnije shvatimo da je bilo dobro za nas – rekla je Vesna i dodala da je i sama često bila razočarana, ali da danas razume, zašto su date okolnosti bile dobre za nju, iako tada nisu tako izgledale.

Objasnila je i da su fokus i koncentracija, kao i kontinuitet veoma važni faktori koji nam pomažu da istrajemo u onome što smo započeli, jer bilo kog posla da se latimo, bolje je da ga ne radimo, ako znamo da nećemo istrajati do kraja.

Kako voli praktična rešenja i ne zadržava se samo na idejama, već teži njihovoj uspešnoj realizaciji i primeni, Vesna Damnjanović je publici ponudila i model koji se sastoji iz 4 koraka, na osnovu kojih možemo uvek učiti iz grešaka i otkriti najbolju verziju sebe.

Prvi korak je – identifikacija greške i poređenje. Praktično, to znači, kako je navela, da se moramo suočiti sa greškom, upitati sebe zašto nam se nešto desilo i da li smo mi sami imali udeo u tome ili nismo mogli uticati da se greška dogodi. Ako nismo mogli uticati, onda ne bi trebalo da brinemo. Ako nosimo odgovornost za grešku, važno je da je ne ponovimo.

Drugi korak je – rad na sebi i donošenje odluke. Suštinski je važno da naučimo da je prirodno da pravimo greške i da je korisno da naučimo da sa tim živimo. Zato je korisno da svakog dana ili svakog jutra izdvojimo vreme samo za sebe. Tako gradimo dobar odnos sa sobom, a kada smo sa sobom dobro, bićemo i sa drugima. Takođe, to će nam pomoći da sagledamo svoje snage i slabosti i da donesemo važne odluke.

Treći korak je – definisanje cilja, određivanje tima koji nam u tome može pomoći i svesno održavanje kontinuiteta. Vesna je naglasila da je veoma važno da definišemo u čemu želimo da se specijalizujemo, jer, kako je objasnila, ako mislimo da sve znamo, onda nikada nećemo moći da budemo deo tima, nikada drugi neće znati za šta nam se mogu obratiti. A niko nije sposoban za sve. I svako može u nekom segmentu da da doprinos uspehu. Da bismo postali specijalisti u bilo čemu, potrebno je da se tome kontinuiramo posevetimo. U tome ćemo uspeti ako mesec ili dva, konstantno težimo da održimo novu naviku. Tako dati proces postaje ustaljeni deo našeg života.

Četvrti korak je – proces učenja kroz grešku. Ako istrajavamo u nečemu, postižemo koninuitet, velika je verovatnoća da ćemo uspeti u svemu u šta smo se upustili. Na tom putu je, povremeno, korisno praviti preseke, odnosno razmisliti dokle smo stigli, na koji način, za koji vremenski period i proveravati svoje rezultate. Tako pomeramo svoje granice i stalno napredujemo, a greške nas u tome ne sputavaju.

Rezimirajući svoju priču, Vesna Damnjanović je svojoj publici poručila i da joj je lepo, jer tako želi i da svima želi da im bude lepo, jer su sami to izabrali. Da su njihovi izbori samo njihovi i da u istraživanju najbolje verzije sebe, uvek krenu od sebe.

Bilo je divno čuti ovakve reči i poruke od dame koja svakodnevno pomera granice, koja širi granice Srbije i koja okuplja telente, najbolje studente, daje im priliku da napreduju, da se razvijaju i zajedno razmenjuju dobru energiju, kako međusobno, tako i sa svima oko sebe. Upravo takvom razmenom, zračila je sala u kojoj je Vesna održala svoje predavanje.

Lepo mi je na predavanju