NAUČI DA ISTRAJEŠ U DOBRIM NAVIKAMA

Istrajavanje u bilo kojoj dobroj navici je jednostavno davanje nove instrukcije mozgu. Kao i svemu u čemu želimo da uspemo i mozgu je za to potrebno neko vreme. Zamisli da sada posadiš biljku, a da ti ona odmah da plod ili svet. Nije moguće. Iz sličnog razloga je potrebno devet meseci dok beba ne izađe iz maminog stomaka.

Mnogo manje vremena je, međutim, potrebno da mozak primi novu informaciju, kao i da zaista steknemo novu naviku. Tako da, uz malo strpljenja,možemo sebi doneti mnogo više životnog zadovoljstva, na bilo koju temu.

Pre nego što odlučimo da bilo šta promenimo u svom životu i da u tome istrajemo, korisno je da sebi odgovorimo na nekoliko pitanja. Smesti se udobno, napravi lepu atmosferu i zapiši odgovore na ova pitanja. Zapisivanje je korisno, zato što nam je tada fokus u potpunosti na onome šta radimo, za razliku od samog razmišljanja.

Dakle, bilo da želiš da smršaš, ugojiš se, počneš da trčiš, meditiraš ili bilo šta u čemu bi trebalo da istraješ, odgovori sebi, pre toga, na ova pitanja:

1)  Koju promenu tom navikom želiš da napraviš u svom životu?

(primer: nije dovoljno reći samo – želim da počnem da trčim ili da meditiram ili da smršam, već – želim da poboljšam svoju koncentraciju i istrajem u pozitivnom pogledu na život, želim da smršam 3 kilograma, jer se tako bolje osećam i slično).

2) Kada, u toku nedelje, možaš da se posvetiš ovoj navici?

(razmisli i sto preciznije definiši koje je vreme koje ćeš tome posvetiti, u koliko sati, kog dana u nedelji – to će ti pomoći da unapred definišeš i izdovjiš vreme u svom rasporedu za novu aktivnost. Ako je pitanju dijeta, ovo možeš uraditi tako što ćeš definisati vreme za pripremu hrane i odlazak u nabavku).

3) Kako sam danas sprovela/sproveo novu naviku u delo?

Uzmi jedan prazan papir i podeli ga na osam delova – svakog dana, narednih 8 dana u po jedan deo upisuj odgovor na pitanje – kako sam sprovela/sproveo naviku u delo. Ovako ćeš sebe podstaći da spovedeš plan od početka do kraja, posebno ako papir staviš na neko veoma vidno mesto, da te svakodnevno podseća, a na kraju ćeš imati jasan pregled napretka od prvog do 8 koraka. Uglavnom je 8 dana ili 8 koraka, potrebno da mozak primi novu informaciju.

4) Istu rutinu možeš nastaviti i naredih mesec dana – tako što ćeš rezultat svakog sledećeg koraka upisivati na papir. Okvirno, potrebno nam je oko mesec dana da steknemo novu naviku, a kasnije istrajavenje više i nije problem.

Svi navedni koraci će ti pomoći da osvestiš šta zaista želiš da promeniš i zašto je važno da istraješ u novoj navici. Osvešćivanje je neophodan prvi korak, da bismo krenuli na bilo koji put svog napretka. Jer, kada imamo putokaz ispred sebe, lakše nam je da pređemo put od tačke A do tačke B.

Na našu svest, međutim, utiču misli i osećanja, odnosno iskustva i navike koje smo već u životu stekli. Zbog toga je ključno da ceo proces sticanja nove navike i istrajavanja u njoj podržimo na dubljem nivou, koji je iznad misli i osećanja i koji njih kanališe, umesto da bude njima kanalisan. To je nivo svesnosti.

Sećam se primera jedne dame koja je pred jedan od prethodnih Seminara „Lepo mi je“ počela da drži dijetu. Trebalo je, pre svega zbog zdravlja, da smrša oko 10 kilograma. Rekla mi je da se vrti u krug i da uspe malo da smrša, pa se vrati na staro. A onda me je 3 meseca nakon seminara pozvala i rekla: „Konačno sam ukapirala. Na Seminaru Lepo mi je sam shvatila da je problem negde u meni. To me je, prvo, podstaklo da, istrajem u meditiranju, kako bih uočila gde je problem. I konačno sam shvatila posle nekih 20-ak dana. Sada mršavljenje ide svojim tokom, ali se ne vraćam u nazad. Hvala ti, beskrajno, na tome.“

Mene radost obuzme kad stignu ovako lepe vesti. Mada i sama svakodnevno primenjujem isti princip. Tekško nam je da poverujemo da je tako jednostavno, ali kada sebi dozvolimo da probamo, tada nam i uspe. Jedan tekst nije dovoljan da objasnim celu tehniku, ali to je baš i razlog što organizujem Seminar LEPO MI JE i što tamo, svi zajedno, imamo sjajnu razmenu.

 

https://www.lepomije.rs/dev/programi/seminar-lepo-mi-je/