PREDAVANJE STEFANA MILENKOVIĆA: ŽIVI ŽIVOT U SVOM RITMU

Da bismo živeli život u svom ritmu, ključna su tri elementa: dobra energija, veliko srce i otvoren um – istakao je Stefan Milenković, koji je 28. decembra 2018, bio pred beogradskom publikom, ali u sasvim drugačijoj ulozi. Umesto koncerta, održao je predavanje na temu „Živi život u svom ritmu“, koje je bilo i jubilarno 15. u okviru projekta „Lepo mi je jer tako želim“, koji Centar za lični razvoj „Lepo mi je“ organizuje sa UŠĆE Shopping Centrom.

Kako je život proces, a ne destinacija, Stefan je svoju priču na ovu temu prožeo različitim detaljima koji se tiču i odnosa sa sobom i odnosa sa drugima, ali i odnosa prema životu uopšte.

Ma čime da se bavimo, suština je samom procesu, gde bi trebalo negovati disciplinu i posvećenost, a u isto vreme ne biti privržen cilju po svaku cenu. To nije jednostavno, ali svi razumemo da kada radimo ono što volimo i uživamo u procesu, onda je teško biti nesrećan i nezadovoljan“ – istako je i dodato da je sasvim u redu biti i 100 odsto posvećen uspehu, ali dozvoliti sebi varijacije na tom putu, jer su one normalna pojava, kojoj ako se suprostavljamo, mislieći samo na uspeh, stalno bivamo nezadovoljni i nesrećni.

Iako violinu svira od svoje treće godine, zbog čega je bilo izvesno da će ona biti njegov posao i njegov život, da bi odžao stanalan kvalitet, nikada ne napušta disciplinu, ali ni otvorenost uma. Korisno je, kako kaže, u početku imati stukturu, napraviti sebi naviku, čak obavezu, ali kasnje je veoma dobro negovati otvoren um i u tome je najveće zadovoljstvo.

I pored ogromnog uspeha i sam se povremeno suočava sa nelagodnostima i strahovima, ali naveo je da su baš zato priprema i pozitivno razmišljanje važni u svemu.

Nemamo ništa od toga da živimo u strahu. Ako imamo misao o strahu, to proizvodi osećanje straha i zato je važno da promenimo misao, da mozgu pošaljemo drugu informaciju. To je disciplina koja se vežba. I staloženost se vežba u miru, da bi se kasnije moglo primeniti u bilo kojoj drugoj situaciji“, rekao je Stefan publici.

Priznao je i da je, ranije, stalno nakon nasputa tražio greške, verujući da na njima uči. A onda je shvatio da sakuplja samo loša iskustva i počeo da radi suprotno – da prepoznaje dobro i akumulira lepa iskustva, jer je upravo to ono što nas oplemenjuje i gura napred.

Iako je skoro 200 dana godišnje na putu zbog koncerata, Stefan nastoji da istovremeno održi kvalitet sviranja, ali da ne izgubi ljudski kompas i da neguje dobre odnose sa ljudima oko sebe.

Lako je postati izolovano ostrvo, ali je veoma važno imati sistem podrške oko sobe. Možemo mi svi mnogo sami, ali je važno da imamo podršku. I to važi u oba smera, mi ka drugima, drugi ka nama. Najveće studije o ljudskoj sreći upravo potvrđuju ovu tezu“, rekao je Stefan.

Takođe je istakao i da je važno da se pojedinac prilagodi vremenu u kome živi. Okolnosti se menjaju, imamo previše informacija oko sebe, ali je važno da se pojedinačno svi tome prilagodimo, jer svako vreme ima svoje dobre i loše strane.

Koliko je važno individualno, ali i kolektivno iskustvo, najbolje je opisao kroz svoje koncerte, na kojima kaže da ne svira za publiku, već sa publikom. Samo su tada, kaže, svi isti i to je neprocenjivo značaajno iskustvo.

Sličan pristup ima i u radu sa studentima, na univerzitetu na kome predaje, gde mu je od izuzetne važnosti da pronikne u to kakva je student osoba i da na tome sa njim radi.

I pored discipline koju neguje kada je vežbanje i sviranje violine u pitanju i pored ogromnog broja putovanja svakog meseca, nalazi uvek vreme za sebe. Kaže da je neophodno da se opusti i da to obično radi u tišini, ne radeći jednostavno ništa, jer ne može pasivno da sluša muziku. A jedna od omiljenih diciplina mu je padobranstvo, ne zato što traži još adrenalina, već naprotiv, što mu je potrebna takva distrakcija koja može da mu „istrese sve note iz glave“, bar na nekoliko dana.

Stefan je publici naglasio i da nikada ne bi treblao da zaboravimo da brinemo o svom telu, pored toga što brinemo i negujemo pozitivno razmišljanje i otvoren um.

„Telo je naša kuća i ako u njoj nije dobro, ni ostalo ne fukcioniše. Zato je važno da negujemo zdravo telo, a u tome će nam najlakše pomoći pravilno disanje. Bez disanja ne možemo. Prvo što se desi kada se rodimo je udah, a završimo život izdahom. Zato je važno da vodimo računa o disanju i negovanju svog zdravlja i na ovaj način.“

U skladu sa ovom i svim drugim porukama, Stefan je zaključio da živeti život u svom ritmu, znači zapravo živeti život u ritmu srca i bukvalno i figurativno, kao da ništa ne možemo uraditi kvalitetno od danas do sutra, jer se ništa ne može akumulirati za tako kratko vreme. Sve što iskusimo, taloži se u nama i obliuje naše odnose sa sobom i drugima.