MAGIJA LJUBAVI U SVIM NJENIM NIJANSAMA

Razmišljam, upravo, o predavanju koje će doktor Branimir Nestorović održati u četvrtak, 21. novembra u 19h u Ušće Shopping Centru, u okviru projekta „Lepo mi je, jer tako želim“, čiji sam autor. Tema o kojoj će govoriti biće: Biologija i magija ljubavi. To me je podstaklo da promislim o ljubavi i svim njenim oblicima i nijansama.

Rekla bih da ih ima beskonačno, ali se sve svode na istu suštinu. A izgleda da ta suština dolazi iz biološkog sklopa svakog od nas, kao ljudskih bića. No, doktor Nestorović će nam o biologiji više pričati, sa svoje stručne strane. Do tada, hajde da se zabavimo ljubavnom slojevitošću i poigramo svim njenim bojama:

Ljubav prema partneru

Ne bih rekla da je to spoj dve polovine u celo. Više je to prilika da dva cela postanu savršeni sklad koji je svakom pojedinačno potreban za dalji rast i napredak. Takva međusobna bliskost podržava i pojedinačno i zajedničko zadovoljstvo.

Ljubav prema detetu

Prilika da saznamo šta je to bezuslovna ljubav, kako je možemo spontano pružiti drugom biću i kroz to razumeti da možemo voleti i sebe i da takva ljubav nije sebična, već neophodna da bismo uopšte mogli biti tu i za svoje dete i za sve druge.

Ljubav prema roditeljima

Neophodna, da bismo prihvatili sebe kao celinu. Mi nismo svoji roditelji, ali delići njih žive u nama i svidelo nam se to ili ne, moramo ih zavoleti u sebi, da bismo dopustili sebi da budemo ne samo delić, nego čitavo biće koje se raduje životu, zahvalno roditeljima što su mu ga dali.

Ljubav prema prijatelju

Ima elemente i ljubavi prema partneru i prema detetu. Zato što je to ona ljubav koja podrazumeva stalnu razmenu, često ume biti bezuslovna, posebno u onim momentima, kada osećamo prirodnim da smo tu kad zatreba i da je neko tu za nas, kad je neophodno. To je ona ljubav koja trpi dugočasovna ispijanja kafe, šetnje, intimne razgovore, u koje ne zaviruju ni partner, ni deca.

Ljubav prema prirodi

Razumevanje da smo njen deo i da svi zakoni koji u njoj vladaju, vladaju i u nama samima i da sva čuda koja stvara, moguća su čuda koja i sami možemo stvoriti.

Ljubav prema sebi

Neophodnost za srećan i miran život. To je prihvatanje da smo to što jesmo i baš takvi dovoljni za sve što poželimo. Nismo ni bolji, ni lošiji od drugih. Ne zavisimo od toga šta smo postali ili koje titule nosimo ili ne nosimo. Jednostavno, dovoljni smo da živimo život kakav želimo. A to ćemo jedino uspeti, ako svakodnevno negujemo ljubav prema sebi, malim radostima i tišinu u sebi, u sred buke koja spolja dolazi.

 

Ovo su bili moji stavovi o ljubavi, utemeljeni da proučavanju ljudskih ponašanja, potreba, energetske razmene. Ako vas zanima šta o tome kaže biologija i u kakvoj su vezi biologija, magija i ljubav, dobrodošli ste na predavanje dr Branimira Nestorovića u četvrtak, 21. novembra u 19h. Sve detalje o predavanju, možete videti OVDE.