POKLONI SEBI PAŽNJU I LJUBAV – NAUČI DA MEDITIRAŠ

Ima mnogo načina na koje možete sebi pokloniti pažnju i ljubav. Da, baš sebi. To ne znači da ćete biti sebični, da nećete paziti i voleti druge. To znači da je važno da počnete od sebe. Jedan od lepših i lakših načina da to učinite je – da naučite da meditirate. Može biti veoma jednostavno, bez zalaženja u dubioze i društvene predrasude. Savladavanjem jednostavne tehnike meditiranja, bolje ćete upoznati sebe, onakve kakvi zaista jeste.

Raspremite „svoj ormar“ 

Nema mnogo razlike u odnosu na to kada odlučimo da potpuno raspremimo svoj rastureni ormar koji je mesecima u haosu. Prvo uočavamo da je u njemu potpuni haos i da nikada ne možemo ništa da pronađemo. Tako mislimo da nemamo šta da obučemo, da moramo da idemo u dodatnu kupovinu i niz drugih detalja. A onda nam jednog dana sine misao i odluka da taj haotični ormar raspremimo. I krenemo redom. Policu po policu. Razvrstamo garderobu po odgovarajućem redosledu. Sklonimo ono što ne nosimo, ponešto odlučimo i da bacimo ili poklonimo. I nakon celog tog posla, ormar je potpuno sređen. Sve stvari su dobile svoje mesto, shvatili smo da i te kako imamo šta da obučemo i znamo jasno da li nam je nešto potrebno dodatno. Sada mi upravljamo svojim ormarom, a ne njegov nekadašnji haos nama samima, našim odlukama i sledećim koracima. Zato, zavirite hrabro u „svoj ormar“ i pronađite pravo ja. Prava tehnika meditacije će vam u tome pomoći.

Par vežbi za početak 

Pre nego što krenemo na put duhovnosti, odnosno otkrivanja sopstvenog bića, pre nego što počnemo da primenjujemo tehniku meditacije, važno je da znamo nekoliko detalja, koji će nam na tom putu biti korisni.

Osho Rajneesh, jedan od najvećih indijskih duhovnih učitelja i poznavalaca meditacije, definiše meditaciju na sledeći način: „Kada ništa ne radiš, niti fizički, niti psihički, ni na kome nivou. Kada su aktivnosti prestale. To je meditacija“.

I definitivno je tako. Zašto? Odgovor možete pronaći u dve jednostavne vežbe sa samim sobom.

Vežba broj 1

Umirite se, u stojećem položaju i zatvorite oči. Tokom narednih 15 minuta, ne otvarajući oči, posmatrajte samo svoje fizičko telo. Proverite da li vam se čini da ste fizički potpuno mirni. Sada ćete verovatno pomisliti, naravno da ste mirni, kada stojite mirno i oči su vam zatvorene. Većina će se, međutim, iznenaditi, kada kroz ovu vežbu utvrdi koliko smo fizički uznemireni. Koliko nam telo vibrira, koliko su nam recimo ramena ili drugi mišići stegnuti, koliko, na kraju, ne možemo da izdržimo da stojimo 15 minuta mirno i zatvorenih očiju.

Nakon ove vežbe, pokušajte tokom celog jednog dana da posmatrate svoje telo u uobičajenim životnim okolnostima. Posmatrajte kako obavljate neke motoričke radnje, da li su vam mišići stegnuti, da li ste opušteni fizički ili ne, kakva vam je gestikulacija. Opet ćete biti verovatno iznenađeni, na koji način obavljate neke stvari, a da toga niste uopšte bili svesni.

Kada počnete da posmatrate svoje telo i uočavate važne detalje, vremenom ćete postajati opušteniji, a vaši pokreti harmoničniji.

Vežba broj 2 

Smestite se u udoban položaj, najbolje sedeći i zatvorite oči. Pratite sve svoje misli koje vam tokom narednih 15 minuta budu dolazile. Pokušajte da ih zapamtite i nakon tih 15 minuta zapišete. Opet ćete verovatno sebi prirediti iznenađenje. Zato što nećete moći da poverujete šta vam se sve vrzma po glavi. Tačnije, da čujete nekoga da izgovara sve to što je prošlo vašim mislima za 15 minuta, verovatno biste pomisliti da se radi o osobi koja ima psihičke probleme. A za sebe svakako ne mislite da ste takva osoba. I ne treba, jer to verovatno niste, samo niste bili svesti kakve sve vibracije i moguću haotičnost mislima i emocijama stvarate u svom organizmu, odnosno energetskom sistemu.

Kao i kod fizičkog tela, ako nastavite da posmatrate svoje misli, one će sve više biti u harmoniji, sve sređenije i tako će postepeno dovesti do spokojstva. Potpunog spokojstva i blaženstsva.

Meditacija neguje dušu kao što prija šolja tople čokolade

Dakle, mi nismo svesni u kakvom grču držimo svoje telo i kakva je haotičnost naših misli. Posmatranjem, koje činimo i kroz meditaciju, postajemo svesniji tog haosa, potom ga postepeno sređujemo i harmonizujemo. Kao krajnji rezultat – nastaje blaženstvo koje proizilazi iz zrele svesti. Kada smo svesni svojih misli i osećanja, onda emitujemo blaženstvo odnosno ljubav prema sebi, ali i prema drugima.