5 NAČINA DA SEBI ULEPŠAŠ DAN

Ma kako da se u ovom trenutku osećate, hajde probajte da se nasmešite. Da, jednostavno sebi poklonite jedan osmeh. Onako punog srca, kako biste to uradili za osobu koju naaajviše volite.

Ako ste se slatko nasmejali sada, to je divno. Nasmešili ste se sebi, onoj osobi kakvu najviše volite, onoj osobi koja ima snage za nove pobede i uspehe. Osobi kojoj će ovaj i svi naredni dani biti radosni. A ta osoba ste baš vi.

Ako vam je bilo teško da se nasmešite, imam par pitanja za vas: da li ne želite da se nasmešite osobi koju mnogo volite ili toliko ne volite sebe da prosto ne želite sebi ni osmeh da poklonite?

Hej, razmislite još jednom! Nema okolnosti koje su toliko loše, a da vi ne možete da ih promenite na bolje. Put može biti lakši ili teži, ali uvek postoji put. Samo od vaše volje da se nasmešite i hrabro krenete napred, zavisi i da li ćete doći do željenog cilja.

Evo još 5 jednostavnih načina kojima možete doprineti da svakog dana osećate više radosti i da svoju energiju držite na nivou koji će privlačiti ono što želite u svom životu. Ja to radim svakodnevno, već dugo i imam dokaze da funkcioniše.

  1. Optimizujte svoj dan svakog jutra

Svakog jutra kad ustanete, a pre nego što započnete dnevne obaveze, poklonite sebi pet do 10 minuta tišine. Sedite udobno i zatvorite oči. Ovim redosledom obratite pažnju na pojedine delove tela – ocenite da li su napeti. Ako jesu, pokušajte da ih opustite – samo u mislima, pokušajte da zamislite da se opuštate. Pažnja na svakom od navedenih delova tela bi trebalo da traje nekoliko trenutaka, ne predugo:

 • Počnite od temena glave i čela – proverite da li tu postoji neka napetost i par trenutaka pokušajte da opustite taj deo;
 • Potom pažnju prenesite na oči, očne kapke, jagodice i obraze i učinite isto;
 • Sledeći su – nos, vilica, brada;
 • Potom – vrat, ramena, pa pažnju prenesite na obe ruke, od ramena niz ruke do dlanova. Ako postoji napetost u ovom delu, probajte da se opustite;
 • Pređite zatim na grudni koš, pa gornji i donji deo stomaka i pokušajte da ih opustite;
 • Isti postupak bi trebalo primeniti da gornji deo nogu, butine, pa na listove i stopala.

Kada završite ovaj postupak, ostanite zatvorenih očiju. I izgovorite u sebi ili pomislite:

 • Molim da mi se optimizuje današnji dan.

Ne morate ponavljati ovu misao bezbroj puta u sebi, samo probajte da ostanete opušteni tri do pet minuta.

Kada završite, samo otvorite oči, nasmešite se jednom sebi i uživajte u predstojećem danu.

Probajte ovo da radite makar nedelju dana i obratite pažnju kako vam teku dani i da li vidite neku promenu. Sigurna sam da ćete se obradovati efektu ove jednostavne vežbe za koju vam treba samo desetak minuta dnevno.

  2. Slušajte muziku – za dobro raspoloženje i za relaksaciju

Ako nemate naviku da slušate muziku svakog dana, predlažem da je steknete. Muzika zaista ima moć da menja neše raspoloženje, a samim tim i našu ukupnu energiju i vibraciju. Odaberite da li ćete slušati muziku kod kuće, na poslu, dok šetate. Da li ćete je slušati ujutru, uveče ili tokom celog dana.

Možete naravno, izabrati da slušate bilo koju muziku koju volite i to će sigurno pozitivno uticati na vas. Međutim, postoji jedna super caka kod izbora muzike – da imate dve “play” liste: jednu kada niste baš raspoloženi, pa da vam poboljša raposloženje i drugu, kada vam je potreban mir i relaksacija.

Jednostavno, napravite listu pesama “za optimizam”, koju ćete uvek pustiti kada osetite da niste  raspoloženi, kada nemate snage i energije, kada vam treba podsticaj da se pokrenete.

I drugu listu – umirujuće, meditativne, relaksirajuće muzike, koja će svojim laganim tonovima učiniti da se opustite, kada osećate veliku napetost, kada vas stres savladava, kada vam je potrebna tišina u glavi i srcu.

 

5 načina da sebi ulepšaš dan, Lepo mi je

  3. Želim ti sreću

Svakog dana srećemo mnogo ljudi koje dobro poznajemo ili koje vidimo prvi put. Princip koji uvek primenjujem je da – pre nego što počnem razgovor sa nekom osobom, izgovorim u sebi: Želim ti sreću.

Ako je u pitanju osoba koju prvi put vidim, na ovaj način već unapred odnos sa njom stavljam u obećavajuće okolnosti, smanjujem moguću napetost i podstičem radost.

Ukoliko je u pitanju osoba koju poznajem i prema kojoj osećam neku vrstu netrpeljivosti, na ovaj način ublažavam taj osećaj i sebi omogućavam da se oslobodim te napetosti i od odnosa izvučem maksimum pozitivnosti.

Nedavno sam pročitala da ovaj princip primenjuje holivudski glumac Ričard Gir (Richard Gere) i on kaže da mu uspeva. Verujem Ričardu, ali pre svega svom iskustvu. Divno je kad svima želiš sreću. Probajte.

  4. Hvala ti. Volim te

Svaki put, ali baš svaki put, kada u toku dana pomislite nešto loše, osetite nelagodnost, nervozu, netrpeljivost prema sebi ili svojoj okolini, izgovorite u sebi ili pomislite: Hvala ti. Volim te.

Možda vam ovo sada zvuči čudno, ali probajte to da radite samo nedelju dana i videćete šta se dešava.

Na ovaj način, negativnoj misli ili emociji jednostavno ne dozvoljavate da postane vaša preovladavajuća vibracija. Odmah je “umirujete” i pobeđujte. Jer, teško da možete biti zahvalni, ako ste napeti i teško da možete voleti ako ste besni.

Evo i sad se smešim dok pišem ove redove. Divan je osećaj kad kažeš: Hvala ti. Volim te.

  5. Promenite fokus za kraj dana i uronite u miran san

Svake večeri, pre nego što zaspite, u mislima probajte da se setite detalja proteklog dana. Ako je u njemu bilo situacija koje za vas iz bilo kod razloga nisu odgovarajuće, koje su podigle nivo stresa i nelagodnosti, pokušajte da zamislite kako bi te situacije izgledale da je sve onako kako vi želite.

Dakle, redosled koraka je sledeći:

 • Legnete u krevet, spremni za san;
 • Pre nego što zaspite, u mislima prođite svoj protekli dan;
 • Razmislite par minuta da li je u tom danu bilo okolnosti koje za vas nisu bile zadovoljavajuće;
 • Jednu po jednu takvu okolnost zamislite kao da je baš onakva kakva vama odgovara, kao da se odvija na način koji je za vas zadovoljavajući;
 • Pokušajte da u sebi izazovete osećanje zadovoljstva – razmišljajući o tome kako bi date okolnosti izgledale da su po vašoj volji.

Promenom fokusa, na ovaj način, uočiteće posle kratkog vremena, kako se okolnosti zaista menjaju u vašu korist. Nije u pitanju čarobni štapić, jednostavno ćete primenom ove vežbe promeniti svoju vibraciju i poput magneta početi  u svoj život da privlačite ono što vam je zaista važno, umesto rvanja sa svakodnevnim nelagodnostima.