ŠTA SU QI GONG I TAI CHI

Qi Gong je kineska veština koja se praktikuje hiljadama godina. Podrazumeva lagane vežbe kojima se pokreće, optimizuje i kontroliše unutrašnja energija (Chi), a samim tim unapređuje i poboljšava psiho-fizičko zdravlje.

Qi Gong vežbe su veoma jednostavne za izvođenje i ne zahtevaju upotrebu fizičke snage, zbog čega ih mogu raditi deca i ljudi bilo kog pola i starosnog doba. Njihova najvažnija odlika je uključivanje svesnosti, odnosno usmeravanje pažnje na svaku vežbu, bez obzira da li je ona statička ili dinamička.

Qi Gong se zasniva na principima kineske tradicionalne medicine. Vežbanjem i usmeravanjem pažnje se stimulišu određeni kanali i regije tela, a samim tim i organi, odnosno sistemi organa i na taj način se optimizuje i poboljšava njihova funkcija i postiže isceljenje. Lagani ritmični pokreti, takođe, imaju veoma značajan anti-stres efekat, a redovnim vežbanjem ljudski organizam postaje izdržljiviji i vitalniji.

Tai Chi je kineska veština koja se praktikuje hiljadama godina i ima zdravstveni i borilački aspekt. Zasniva se na sistemu kineske filozofije Tao (Taoizam – najstariji sistem filozofije i duhovnog vežbanja u Kini).

Prema ovoj filozofiji, svi smo deo prirode, a put prirode se naziva Tao. Tako je Tai Chi put, odnosno način kojim se dolazi do sklada sa prirodom i univerzumom.

Tai Chi je sistem vežbi zahvaljujući kome se koordinira rad svih aspekata našeg bića – tela, uma, energije. Uključivanje svesnosti i usmeravanje pažnje je veoma važan element vežbanja. Praktikovanjem Tai Chi-a, upoznajemo svoje telo, učimo kako pravilno da dišemo, da usmeravamo um. Izvođenje pokreta u Tai Chi-u dolazi stimulacije cirkulacije krvi i limfe u telu, bez naprezanja i opterećivanja mišića, aktiviranjem tetiva. Tako se mišići opuštaju i izbacuju se otrovi nakupljeni u telu. Usmeravanjem pažnje prilikom izvođenja svake vežbe, optimizuje se energija, kako u svakom organu, tako i u čitavom organizmu i postiže dobro psiho-fizičko zdravlje i vitalnost.