ČAŠA SVEŽE VODE ZA POČETAK DANA

Nakon ustajanja i jutarnjeg umivanja, obavezno popijte čašu vode. Najbolje je da voda ne bude previše hladna, već temperature slične temperaturi vašeg tela. Na taj način ćete poželeti najlepše dobro jutro svom organizmu, jer voda prolazi brzo kroz sistem za varenje i dobro ga ispira. Ukoliko popijete ledenu vodu, nanećete sebi dvostruku štetu – prvo, ledena voda oštećuje dentin (zubna kost, čvrsto tkivo koje izgrađuje najveći deo zuba i daje mu oblik) vaših zuba, a drugo, temperatura želuca je oko 37 stepeni Celzijusa, a temperatura hladne vode je oko 1 do 2 stepena. To je razlog zbog koga telo troši dodatnu energiju da bi zagrejalo vodu, jer ne podnosi nešto što je toliko hladno. A ta energija bi mogla svakako bolje da se iskoristi. Zašto onda jednostavno ne biste to sebi priuštili?! A vodu i njene blagodeti ne bi trebalo da zaboravite ni tokom celog dana. Unošenjem oko 2 litre vode dnevno pojačaćete živost svog organizma.

Međutim, ne zaboravite na nekoliko sledećih pravila:

  • Voda koju pijete mora da bude čista. Ukoliko mislite da je potrebno, obavezno koristite filter ili prokuvavajte vodu pre nego što je popijete;
  • Vodu ne bi trebalo piti tokom obroka, zato što se tako razgrađuje želudačna kiselina i oslabljuje se, te se ne mogu izvući hranljivi sastojci iz hrane, jer ih voda brzo ispere;
  • Dobro je piti vodu pre obroka, ali najmanje pola sata pre, ne kraće od toga;
  • Dobro je piti vodu i nakon obroka, ali sat ili dva kasnije, kako bi hrana imala vremena da se svari i kako vodom ne bi bilo ometano njeno varenje i izvlačenje hranljivih materija iz hrane.

Voda nam je svima lako dostupna, ali može nam doprineti mnogo više nego da samo utolimo trenutnu žeđ. Zato samo sekund promislite pre nego sto popijete vodu. Za nekoliko dana, svi gore navedeni saveti će postati vaša uobičajena lagodna navika. Probajte.