NIJE STRAH TOLIKO STRAŠAN

Skoro sam negde videla Rumijev citat o strahu. Kaže: Strah je neprihvatanje neizvesnosti. Ako prihvatimo neizvesnost, to postaje avantura. Tako sam dobila inspiraciju da napišem ovaj tekst u kome su prikazati tri mogućnosti savladavanja strahova.

Istina je zaista da nas strahovi u mnogo čemu sputavaju, ali pre svega mogu biti „kamen spoticanja“ u ispunjavanju potencijala koje nam je život velikodušno podario. Često smo zbog straha skloni da se povlačimo, da tražimo razloge zašto nešto da NE uradimo umesto DA uradimo. I tako nam život prođe u raskoraku između strahova i želja, koje je suštinski naše neprihvatanje da život zaista jeste avantura i da nije strašano ako se na tom putu ponekad izgubimo, promašimo, zaplačemo – sve je to deo avanture u kojoj na kraju možemo uživati ako je posmatramo iz svetlije umesto tamnije perspektive.

Suočimo se sa strahom kroz izgru

Dakle, ako suočavanje sa strahovima vidimo kao avanturu, hajde da zamislimo kako taj naš strah izgleda, ko je on. Jedna opicija je da strah vidimo kao čudovište koje nas proganja, koje nas guši, ne da nam da se pokrenemo, izaziva nam stalnu brigu i uvek je jače od nas samih. Druga opcija je da potpuno promenimo fokus. Šta to znači?

Hajde da probamo da to „čudovište“ bukvalno zamislimo i stavimo ga ispred sebe, kao osobu kojoj imamo nešto važno da kažemo, kako bismo krenuli dalje. Razmislite šta biste rekli takvoj osobi, samo da vas ostavi na miru da možete da idete dalje svojim putem. Taj razgovor ne mora da bude lak, niti prijatan, ali u svojim mislima oživite ovu situaciju. I veoma je važno da uvek na umu imate cilj svog razgovora sa „čudovištem“ – a to je da na kraju imate osmeh na licu ili entuzijazam da se upustite u avanturu života i odete korak dalje. Možda vam izgleda smešno, ali ako se na ovaj način pozabavite strahom, biće vam mnogo lakše. Prvo, biranjem da se igrate već umanjujete značaj straha, a drugo, da biste obavili ovaj zamišljeni razgovor sa sobom, moraćete da razmislite šta biste rekli, kakva je priroda vašeg straha i tada će vam već biti lakše da se sa sa njim suočite na najbolji mogući način.

Rešimo uzorke straha

Postoji jedna divna meditativna vežba kojom se možemo rešiti uzroka straha. Potrebno je da sednete mirno, zatvorite oči i u sebi izgovorite ili pomislite: Molim da mi se eliminišu svi uzorci straha (uz to možete reći i na koji strah tačno mislite). I tako ostanite 3 do 5 minuta. Vežbu je potrebno raditi svakog dana, sve dok strah ne nestane.

Možda vam zvuči nemoguće, ali ovo je tehnika kojom eliminištete stvarne uzorke straha, na dubokom energetskom nivou, kao i na nivou svesti. Zapravo dozvoljavate sebi da se umirite dovoljno, tako da vaša životna energije može slobodno teći onako kako je za vas optimalno i samim tim pročistiti blokade koje su nastale u vašem energetskom sistemu, a koje izazivaju strah koji želite da pobedite.

Pronađimo podršku u borbu sa strahovima

Koliko su ljudi skloni da se plaše govori i činjenica da u terapiji cvetnim esencijama po metodi doktora Edvarda Baha postoji čitava grupa preparata kojima možemo pobediti strah. Svaka od esencija iz ove grupe deluje u kombinaciji sa ostalim Bahovim kapima u zavisnosti od stvarnog uzroka problema, ali ovde ću navesti samo njihove osnovne karakteristike:

  • Aspen – za strah i strepnju nepoznatog izvora;
  • Mimulus – za poznati strah, stidljivost, plašljivost;
  • Rock Rose – za užas i ektremni strah;
  • Cherry Plum – za gubitak kontrole nad sobom i strah da bi zbog toga mogao povrediti sebe i drugoga;
  • Red Chestnut – za strepnju, strah i brigu da će se nešto loše desiti voljenom, bliskom biću.

Bilo koji od načina borbe sa strahom da izaberete, važno je izaberete bar jedan od njih. To znači da ste izabrali avanturu, da ste izabrali da upoznate svu lepotu života i svoje slabosti koje svi imamo i koje nisu ništa strašno.

Ako vas ova tema zanima, posetite predavanje Milana Inića Yasserstaina, našeg najpoznatijeg mladog YouTubera koji će govoriti na temu: Da li je strah toliko strašan, u četvrtak, 6. jula u 20h u sali bioskopa Cineplexx u UŠĆE Shopping Centru, u okviru projekta Lepo mi je, jer tako želim, koji organizuje Centar z za lični razvoj LEPO MI JE i SC UŠĆE.