RADNO VREME KOJE TRAJE SAMO JEDAN SAT

Bilo da radite jednokratno, po smenama ili ste tokom dana posvećeni svojoj deci ili nečemu trećem, verujem da ste osam ili više sati fokurisani na radne obaveze. Trudite se da obavite svoje zadatke i tako u krug, svakog dana. To je već rutina, koju manje-više bezuslovno prihvatate.

Pošto već imate ovu naviku, predlažem vam da to iskoristite na jedan sasvim nov, ali jednostavan način:
– odredite pravo radno vreme,
– koje će trajati samo sat vremena
– i koje ćete baš svakog dana odvojiti za lični razvoj – za više radosti, lepe misli, kvalitetna osećanja, opuštanje i blaženstvo.

Za svoj posao verovatno dobijate platu svakog meseca, ali za ovaj posao od jednog sata dnevno, priroda će vas sigurno višestruko nagraditi – postaćete vedriji, bolje raspoloženi, sigurniji i svesniji.

Možda ste sad pomislili – e, još mi samo fali dodatni „posao“ i još radnog vremena. Može i tako da zvuči, ali ovo „novo radno vreme“ će vas odmiriti od svih drugih poslova tokom dana, pomoćiće vam da imate više energije i entuzijazma za sve životne obaveze. Biće vam, u početku, malo neobično dok se ne naviknete, ali baš zato rutinu koju imate prema redovnom poslu iskoristite kao naviku koja će vam pomoći da u svoj život uvedete – vreme samo za sebe.

Druga kočnica koja vam se sad vrzma po glavi može biti – nemam ja vremena sad još i za to? Stvarno nemate vremena za sebe?! Od 24 sata? Pročešljajte vi još jednom tu satnicu, pa razmislite da li imate sat vremena za sebe ili ne.

Evo nekoliko preporuka, kako da ispunite svojih sat vremena – najvažnijeg „radnog vremena“ u jednom danu.

ODABERITE AKTIVNOSTI

Prvo je važno da odredite šta želite da radite, odnosno na koji način ćete svakog dana učiniti korak napred u svom ličnom razvoju – da li ćete vežbati, meditirati, učiti da menjate fokus sa onoga što ne želite na ono što želite.
Pritom, možete svakog dana primenjivati iste tehnike ili ih menjati periodično (tako što, recimo, dva dana meditirate, tri dana vežbate TaiChi ili idete u teretanu).

Kada kažem – napravite izbor tehnika, važno je da zaista definišete neku od tehnika kojoj ćete se posvetiti tokom narednog perioda i da to radite svakog dana (nemojte raditi na silu, probajte da nađete rutinu koja vam prija, u kojoj se osećate lagodno). I nemojte zaboraviti da je trud važan (isto kao što se i na poslu trudite svakog dana da dobro uradite svoje radne zadatke).

DEFINIŠITE MESTO I VREME

Budite „profesionalac“ :). Isto kao na svom poslu. Definišite – od kada do kada radnog dana radite na sebi – da li je to posle podne, uveče, ujutru, da li ćete satnicu menjati svaki dan ili ćete je fiksirati. Kako vam volja, ali definišite sve unapred, jer će vam biti lakše da se toga i pridržavate.

Ako vam je kuća puna, od dece ne možete da se osamite, onda – ili ustanite sat vremena ranije ili krenite u krevet sat vremena kasnije uveče ili prepustite partneru obaveze na jedan sat. Ako hoćete, rešenja uvek ima, to ne zaboravite :).

Takođe, važno je da odredite gde ćete „raditi“, a da imate dovljno mira i tišine. Jer ako je buka oko vas, teško ćete moći da se koncentrišete, a koncentracija vam je važna stvar u ovom „poslu“. Ako putujete ili imate vanredan raspored povremeno, unapred odredite kada i kako ćete obaviti svoj jednočasovni „posao“.

NE ODUSTAJTE

Kažu da nam je potrebno oko 8 dana da prihvatimo novu naviku. Nekada to ide sporije, nekada brže, no najvažnije je da se stvarno potrudite i da ne odustanete posle par dana. Ako vam se dogodi kriza, samo se ponovo vratite na svoj redovni posao – da li date otkaz svaki put kad nešto ne znate da uradite ili kad vas poslodavac ili poslovni partner nervira; da li odete od kuće kada vam deca nisu poslušna ili niste stigli da sredite kuću, pripremite ručak i odete na pijacu?

Pa naravno da ne radite sve to! Znate da će proći, da treba malo više da se potrudite ili pak opustite i nastavljate dalje. A i znate da će plata dobro doći na kraju meseca.

Tako vam je i za ovim vašim radom na sebi. Ako odustanete, nema plate.  Nećete se mnogo mrdnuti u odnosu na ono gde ste sada, nećete postati mirniji, srećniji, produktivniji ili onakvi kakvi biste voleli da budete. Krize su ok, ali nisu putokaz ka odustajanju, već suprotno – putokaz ka novim prilikama.

PROUČITE OVAJ PRIMER IZ PRAKSE

Ako vam sve ovo zvuči čudno i ne znate odakle biste počeli, evo jednog primera šta možete uraditi. Ja sam imala jedno vreme ovu rutinu. Kako se dalje razvijam, tako je i modifikujem prema sebi:
– dete mi se budilo za školu u 7 svakog jutra
– ja sam ustajala u 6 kako bih imala sat vremena za sebe
– nakon što se rasanim i umijem, pola sata sam radila QiGong jutarnji trening
– preostalih pola sata bih meditirala: umirila bih se i disala polako (5 minuta), potom bih u sebi (po desetak minuta) izgovorila molbe – Molim da mi se optimizuje ljubav prema sebi i Molim da mi sazri centar za sreću. I na kraju bih oko pet minuta pokušala da se potpuno opustim, da zamišljam da je moj život ispunjen najdivnijim obiljem svega i da osetim tu radost u sebi, istinski.
– kad bih sve završila, prva nagrada za trud bi bio poljubac mog sina koji se probudio, a ceo dan i svaki sledeći nova radost i avantura.

Ne budite lenji prema sebi. Nađite razlog da kažete sebi svakog dana Lepo mi je!