ZAŠTO JE VAŽNO DA POVREMENO IZAĐEMO IZ DNEVNE RUTINE

Kada nam se čini da se vrtimo u krug, da ne možemo napred, udarajući u zid, obaveza, neprijatnih stanja, problema, veoma je korisno da uradimo nešto što će nas izbaciti iz dnevne rutine, što će biti drugačije, što će biti iskakanje iz jednog ritma i otvaranje prostora za za drugačiji i bolji ritam.

Ostala mi je u sećanju rečenica Stefana Milenkovića, violiniste, kada je držao predavanje u mom projektu „Lepo mi je jer tako želim“ – da „skače padobranom, jer mu to pomaže da istrese sve note iz glave“, jer mu je to povremeno potrebno. Inače svakodnevno vežba i puno putuje i note i sviranje violine su njegova svakodnevica. Ali je sasvim prirodno da se od toga mora i odmoriti, povremeno i tada voli da skače padobranom, jer je to trenutak kada radi nešto sasvim drugačije, što ga može toliko okupirati da zaboravi na note. Zanimljivo je da je rekao da to ne čini jer mu nedostaje adrenalin, već upravo da mi promenio fokus i osvežio se, kako bi dalje bio još bolji u poslu kojim se bavi.

Postoje naravno i drugi načini da izađemo iz rutine. Za nekoga je to duža šetnja, za nekoga planinarenje, za nekoga odlazak na put sa grupom ljudi koje ne poznajemo, za nekoga kurs učenje nečeg novog. Može biti bilo šta, samo je važno da ga primenimo odmah, kada osetimo da stojimo u mestu ili se vrtimo u krug.

Šta se tada dogodi? Kada smo potpuno fokusirani na jednu temu ili problem, sasvim smo u tome, vidimo samo problem, a vidik ka rešenju nam je zamagljen. Naša vibracija je poput raštimovane gitare na kojoj pokušavamo da odsviramo kompoziciju koja će dobro zvučati. Ali, znamo da to nije moguće. Zato je potrebno ili da zamenimo žice ili da naštimujemo gitaru.

U životu je slično. Iskadanjem iz rutine, makar na trenutak, na neki način ćemo „protresti“ svoj sistem, daćemo svom mozgu drugačiju informaciju, probudićemo ga iz uspavanosti i već ćemo time prošitiriti svoj vidik i otvoriti mogućnost da nađemo rešenje.

Sličan primer može biti i kada hoćemo da operemo neku posudu koja je veoma zaprljana. Da li ćemo to uraditi bolje ako je stavimo pod mali mlaz vode ili pod vodopad? Sigurno će se pre i bolje oprati ako je stavimo pod snažan udar vode.

Sve su to razlozi da iskočimo iz svoje rutine. Nekome je potrebno da to bude skok padobranom, jer mu je inače rutina mirnija, a za nekoga iskakanje iz rutine, znači povlačenje u neku mirnu zonu u prirodi, van grada, na mesto gde živi tišina i koje je idealno da se pročistimo iznutra i obnovimo energiju.

Lepo mi je total ralax