KAD PRITISAK NA POSLU PREĐE GRANICU PRISTOJNOSTI

Znaš onaj osećaj kad ti se ne ide na posao?! Već pri samoj pomisli, nešto te „stisne“ u stomaku i potrebno ti je puno volje da se pokreneš, spremiš, obučeš i odeš na posao. To je tačka koju svi ponekad iskusimo, u bilo kojoj fazi svog profesionalnog razvoja, ma šta i ma gde radili. Uzroci su veoma različiti, ali ma koji da su, siguran su znak da bi nešto trebalo promeniti. Ljudi obično posegnu za promenom posla, što može biti sasvim u redu. Ali, niko ti ne garantuje da na sledećem poslu nećeš doći do slične tačke i onda se samo vrtiš u krug. Zato je prvo korisno probati, promeniti svoj odnos prema datoj situaciji. U sebi naći izvor snage koja će problem rešiti, sama po sebi.

Zaista nije uvek moguće ovo uraditi sam. Ne bi trebalo ni pokušavati, jer nam je ponekad stvarno kapacitet toliko istrošen, da nemamo odakle da iscrpimo snagu i krenemo dalje. Ali, može biti veoma korisno potražiti pomoć koja će učiniti da vratimo svoj kapacitet i tada sami dođemo do rešenja. Najbolje je, tako, da pomoć bude stručna i prirodna.

Iskustvo u radu sa Bahovim kapima mi, upravo, o ovome svakodnevno svedoči. I na tu činjenicu me je podsetila Jelena, koja je pre nekoliko dana bila na konsultaciji, jer nije mogla da pronađe način kako de prevaziđe umor i situaciju na poslu koja traje već mesecima i opterećuje je sve više i više.

Jelena je mlada, pametna žena, koja u svojoj firmi radi već 3 godine. Počela je od asistentskog posla, da bi vremenom došla do pozicije srednjeg menadžmenta, gde upravlja jednim delom posla sektora u kome radi. Veoma je vredna, napredna, razume kako stvari funkcionišu i u svom radu zaista ima jasne dobre rezultate. Međutim, kako to ponekad biva, ima šeficu koja razume njen kapacitet i obilato ga koristi, ali koja uočava da postoji mogućnost da je Jelena prevaziđe i zbog toga pokazuje strah od ugrožavanja sopstvene pozicije. Svi smo različiti i imamo razne ideje o poslu i svojoj poziciji, te ova scena i nije tako neuobičajena.

Tako, vremenom, Jelena ima sve više posla. Toliko posla, koji jedna osoba ne može da postigne da uradi, bez obzira na sposobnosti. Radi istovremeno na više različitih polja, što joj oduzima dodatnu snagu, mentalno i fizički. I zbog toga, počinje da pravi greške. Male, ne tako značajne greške, ali su sve učestalije.

Zbog svega, postaje obeshrabrena, gubi samopouzdanje, počinje da se pita da li je ona uopšte za dati posao ili bi trebalo da menja profesiju. Umorna je i bezvoljna i nema više želju da se bilo čime bavi, posle posla, iako je uvek imala bogat društveni život i puno interesovanja.

Jelena je potražila moju pomoć, kako bi Bahovim kapima pokušala da prevaziđe ovaj problem. Svesna je da stanje u kome se trenutno nalazi nije njeno prirodno stanje, ali nije nalazila način da se sama sa tim izbori.

Kako Bahove kapi utiču pozitivno na najrazličitija stanja i neraspoloženja, nakon obavljene konsultacije, uočile smo zajednički koje bi kapi ušle u njenu kombinaciju, tako da deluju direktno na uzork simptome koje je istakla.

Brojne obaveze na poslu koje su joj nametnute nije mogla da promeni, ali je mogla da promeni svoj odnos prema njima. Zato smo u kombinaciju stavili Bahovu esenciju koja će pomoći da posloži bolje svoje prirotete, da sebe (ne šefici) jasno kaže: „ovo moram danas da završim“, „ovo ću sutra“, „ovo predlažem da uradi neko drugi“. Da bi u tome istrajala, potrebno je vratiti joj samopouzdanje koje je vremenom izgubila, posustajući pod morem obaveza. Tako smo u kombinaciju stavili i esenciju koja vraća samopouzdanje.

Jelena je, usled prevelikog broja aktivnosti svakodnevno bila veoma umorna. Zato smo u kombinaciju dodali i esenciju koja će joj pomoći da se dobro odmori. San i odmor nam omogućavaju da „prikupimo snagu“ za dalje korake. Zate su ove Bahove kapi dragocene u Jeleninoj kombinaciji. S obzirom da je, usled svega, izgubila volju za životnim aktivnostima van posla, za bilo čim što ju je pre uveseljavalo, u kombinaciju smo dodali i esenciju koja će uticati da joj se volja podigne i vrati radost.

Kada je došla na kontrolnu konsultaciju, nakon petnaestak dana, Jelena je već ušla vedrije raspoložena, sa samouzdanjem koje se videlo na prvi pogled. Rekla mi je da je počela da pravi dnevni raspored priroteta i da je razgovarala sa šeficom o svemu. Ranije, kako je rekla, dešavalo mi se da pred njom i zaplačem, nemajući snagu da kažem šta želim, a sada sam bila sasvim svoja, sigurna u sebe i predočila sam joj da na ovaj način više ne možemo funckonisati. Takođe, nastavila je svoje aktivnosti van posla, izslaske sa drugaricama i posete kulturnim događajima koje obožava.

Kako je šefica uočila promenu u Jeleni i njeno ponašanje se izmenilo. Počela je da postavlja drugačije prioritete i da poštuje više njeno vreme. Ipak pritisak koji joj je povremeno nametala i dalje, zahtevao je od Jelene, dodatnu „dozu“ samopouzdanja i istrajavanja na putu koji je započela. Zato smo u novoj kombinaciji ostavili esenciju za samopouzdanje, ali smo dodali jednu koja je namenjan istrajavanju i obavljanju aktivnosti do kraja. Još uvek je osećala umor, te smo u kombinaciji zadržali esenciju koja će joj pomoći da se sasvim odmori.

Navela je, na kontrolnoj konsultaciji, da sada oseća povremeno nervozu koju ranije nije imala na taj način i da je po malo grize savest ako ne završi sve što je započela. Zato smo u kombinaciju stavili i esenciju koja će smanjiti nivo njenog stresa i učiniti da griža savesti nestane.

Jelena je samo jedan od primera kako Bahove kapi mogu pomoći u situacijima kada nas pritisak na poslu počne prevazilaziti i uzimati nam najlepši deo života. Njena kombinacija je bila pun pogodak i već nakon treće terapije, nastavila je sasvim normalno da ide na posao, da ostvaruje dobre rezultate i bude srećna osoba.

U praksi imam slične slučajeve koje smo rešili sasvim drugačijim kombinacijama, jer je svako individua za sebe. Važno je da Bahove kapi pružaju rešenje za svakoga, a da bismo odredili koje je to rešenje, pomaže nam upravo konsultacija sa Bahovim praktičarem.