KAKO DA ULOŽIŠ 1%, A DOBIJEŠ 100%

 

Kada želiš nekoga dobro da upoznaš, sa tom osobom provodiš vreme, posvećuješ joj pažnju, posmatraš je i, kako vreme prolazi, sve je bolje upoznaješ, razumeš, prihvataš ili ne prihvataš. I možeš reći da dobro poznaješ tu osobu.  Takođe, kada želiš da stekneš znanje, na bilo koju temu, za to svesno izdvajaš vreme, koncentrišeš se, istražuješ.  I vremenom možeš reći da imaš adekvatno znanje, da se osećaš stručno za datu temu. A kada imaš znanje, lakše upravljaš svime što se te teme i tiče.

Isto tako, ako želiš da vodiš lep život, da svesno upravljaš svojim vremenom, obavezama, priroritetima, da se osećaš dobro u svojoj koži, važno je da razumeš da tome moraš posvetiti vreme, pažnju i strpljenje. Tako vremenom upoznaješ sebe, uviđaš svoje vrednosti, prihvataš slabosti i praviš izbore u skladu sa unutrašnjim uvidima, umesto vođena opštim merilima i spoljnim faktorima.

Najoptimalniji način da sebe upoznaš, stekneš znanje o sebi i lakše vodiš svoj život je – redovno meditiranje. Za to ti je potrebno oko 15 minuta dnevno, što je, u odnosu na 1.440 minuta kolko ih u danu ima, samo 1%. Dakle, ako uložiš samo 1% svog vremena u toku celog dana, možeš obnoviti energiju 100% i koristiti je za sve druge obaveze. A što je najlepše, ovom praksom, stičeš unutrašnju snagu u blistavost, zbog koje lepše vidiš i sebe, a i drugi i te kako počinju da primećuju tvoj sjaj.

Meditacija, nije samo postizanje većeg unutrašnjeg mira, već mnogo više od toga. Zato što upravo taj mir, do koga dolaziš meditiranjem, čini da tvoj pogled na spoljne okolnosti i ljude, ali i na sebe,  bude smireniji, da lakše i lepše čuješ i vidiš sebe i da svoje namere i odluke sprovodiš iz mira, a ne iz nemira.

 

MEDITACIJA DONOSI JASNIJE UVIDE

Meditacija je, najednostavnije rečeno, posmatranje sebe iznutra. Kada se svesno koncentrišemo da posmatramo sebe iznutra, dozvoljavamo sebi da budemo ono što suštinski jesmo, a ne ono što čemu su nas iskustva naučila, kroz misli, osećanja, obrasce na koje smo navikli. Redovnim posmatranjem sebe, isto kao što bismo redovno posmatrali bilo šta drugo, shvatamo da u sebi imamo i snage i slabosti, dobijamo jasne uvide šta bi od toga trebalo negovati, a šta menjati. To je proces upoznavanje sebe i posetepenog sazrevanja svesnosti u kome nam postaje jasniji svet i u nama samima i oko nas. To znanje ti je, poput šire perspektive, neophodno da jasnije sagledaš sve što ti se u životu dešava. A kada imaš jasniji pogled, sve drugo se odvija lakše i usklađenije je sa tvojom pravom prirodom.

 

MEDITACIJA TI POMAŽE DA SLOŽIŠ PRIORITETE

Svi znamo da je život i svet kojim smo okruženi, obilje najrazličitijih pojava, ljudi, okolnosti. Mi međutim, živeći svoj život, biramo samo deo tog obilja – živimo u određenim okolnostima, družimo se sa određenim ljudima, dešavaju nam se određene okolnosti. Tako je, zato što nam je pažnja baš na onim temama koje nam se i dešavaju. Naša pažnja je ta koja pravi izbor, a upravo taj izbor označava kvalitet našeg života. Redovnim meditiranjem, redovno posmatramo sebe iznutra, stičemo uvide o sebi i usklađujemo spoljne okolnosti prema sebi, a ne obratno. Jer, kada imamo jasnije uvide, do čega nas redovno meditiranje dovodi, jasnije nam je i šta želimo i šta ne želimo, a potom, takođe kroz meditaciju usmeravamo pažnju ka prioritetima. Kada pažnju usmerimo u mirnom meditativnom stanju, to je kao da smo važnu vest saopštili u mirnoj i tihoj sobi gde svako dobro može da nas čuje. Tada si potpuno koncentrisana na svoje priritete i jasno ti je da sve što se u životu dešava zavisi od tvog pogleda na to, a ne da su uzrok same okolnosti.

 

MEDITACIJA UMIRUJE UM I OBNAVLJA ENERGIJU

Radovno meditiranje, takođe, dopušta da prema životu imamo fleksibilan odnos. To znači da se ne opterećujemo težinom problema na koje povremeno nailazimo, da se ne trošimo na logička rešenja koja su možda dobra, a možda i nisu. Pomenuta fleksibilnost, međutim, nikako ne znači lenjost ili nezaiteresovanost, već dozvoljavanje sebi da, kada naiđemo na prepreku, posmatramo šta se dešava i zašto. Dopustimo da energija nađe svoje mesto i da se stvari slože onako kako je za nas najadekvatnije. To nećemo uspeti racionalnim sagledavanjem prilika, već meditiranjem na datu temu, usmeravajem pažnje na optimalizaciju okolnosti i delovanjem u skladu sa tim. Takva akcija deluje kao da ništa ne radiš, kao da si pasivna. Ali upravo je suprotno, aktivno se umiruješ, sa namerom da usmeriš pažnju na rešenje problema. Kako u tišini bolje čujemo, a iz mirnog stanja preduzimamo bolje akcije, onda je jasno zašto je neophodno meditirati kako bi rešenja zaista bilo za tebe najbolje, a ne rešenje koje prihvataš kao manje bolno ili kao ono koje je dobro zvučalo.

Iz svi navedenih razloga, MEDITACIJA je proces postepenog upoznavanja sebe, sa svim vrlinama i slabostima, prihvatanje sebe takvog kakvi jesmo, usmeravanje pažnje na prioritete i ljubav prema sebi koja podrazumeva negovaje fleskibilnosti i uživanja u svakom trenutku. A za bilo koji uspešan poduhvat u životu, važni su, upravo, ovi faktori: dobra koncentracija, svesno sagledavanje činjenica, usmeravanje pažnje, dobra namera i ljubav.