ŽELIŠ VIŠE MIRA I LAKOĆE

Ako želiš više mira i lakoće, odmah na početku imam dobru vest – ne moraš ništa da radiš, ne moraš nigde da ideš, dovoljno je da se uskladiš sa mehanizmima koje ti je priroda rođenjem dala i koji ti omogućavaju da imaš i smirenost i lakoću.

Život je danas brz. Svi imamo mnogo obaveza. Oko nas je bezbroj insformacija. Juriš, juriš za svim i svačim, a ne stižeš da se pošteno odmoriš. A sve što želiš je da imaš više mira i lakoće? Da ne bude sve moranje, da ne budeš na 100 strana i da je više smirenosti, a manje nervoze?

Pre nego što posegneš za trenutnom relaksacijom, važno je da znaš da smirenost i lakoća mogu postati tvoja rutina, dobra navika, a ne samo trenutno stanje.

PRESTANI DA PROBAŠ 100 TEHNIKA I USKLADI SE SA PRIRODNIM MEHANIZMIMA

Za početak, važno je da razumeš da kada je previše obaveza, fokusa na potrebe drugih i generalno spoljne okolnosti, a premalo na sebe i odmor, tvoj organizam prepoznaje da je prisutna neravnoteža i nastoji da te vrati u ravnotežu. Ali ako se takvo stanje iznova ponavlja, organizam je u stalnoj borbi i svu tvoju životnu energiju troši na tu borbu. Bukvalno, tada su blokirani centri za tvoj rast i napredak.

Da, ti sve to radiš, zato što želiš da neguješ životne vrendosti, dolaziš do uspeha, neguješ zdrave odnose, a zapravo tvoji fiziloški centri koji ti to i omogućavaju, bukvalno su blokirani. I tada si u stanju preživljavanja, ali ne i u stanju življenja života punim plućima.

I kad pogledaš, tvoj život možda sve češće izgleda kao životarenje – sve je manje dobrog raspoloženja, sve više umora, nervoze, čak i strahova i briga.

DOBRA VEST JE DA SE SMIRENOST VEŽBA

Ipak, priroda ti je rođenjem dala mehanizam zahvaljujući kome se možeš vratiti u stanje mira i lakoće. Kako? Na isti način na koji dolaziš do nemira, nervoze i blokiraš svoj razvoj, dolaziš i do smirenosti. Taj mehanizam je ponavljanje. Sve učimo na potpuno isti način – ponavljanjem. Tačnije, kada nešto ponoviš dovoljan broj puta, tvoj mozak od toga posetepeno stvara naviku, odnosno automatsku radnju.

Dakle, kada ponavljaš stresno stanje iznova i iznova, postaješ „osoba pod stresom“. Kada ponavljaš smirenost – postaješ smirena osoba.

JOŠ BOLJA VEST JE DA TI ZA SMIRENOST NE TREBA PUNO VREMENA

Najvažnije od svega je da razumeš da ti za podučavanje sebe smirenosti neće biti potrebno isto vremena koliko si utrošila na negovanje stresnog stanja. Zato što nije važno koliko vremena nečemu posvestiš, već uz koliko pažnje se tome posvetiš. Kada neguješ smirenost u dubokoj pažnji, tvoj mozak brzo uči. Jednostavno, zato što ga ne ometaju spoljni faktori.

I redovnim vežbanjem, za koje će ti biti potrebno 20 minuta dnevno, uskoro će smirenost i lakoća postati tvoja rutna, tvoje stalno stanje.

I veoma mi je važno da razumeš – ne radi se ovde ni o kakvom čarobnom štapiću, niti o tehnici koja obaćava savršenstvo, već o usklađivanju sa mehanizmima koje ti je priroda rođenjem dala. Sve dok ne poslušaš ove mehanizme – stres i nervoza će se vraćati iznova i iznova. I zato tvrdim da ti nije potrebno 100 tehnika samopomoći, već samo svesno negovanje mira u dubokoj pažnji 20 minuta dnevno.

Meditacija je način da u tome uspeš. Ni u meditaciji nema nikakve mistifikacije. To je jednostavna tehnika umirivanja uma, koja ti omogućava da posvetiš vreme sebi, svesno neguješ mir u dubokoj pažnji i postaneš smirena i zdrava osoba. Kao što radiš trbušnjake za lep stomak, tako i meditiraš za miran um.

Više od 5.000 mojih klijeanta do sada je probalo moj pristup meditaciji i živi smireno i lepo. Zato što radimo postepeno i korak po kora. Nije isto kada preuzmeš samo meditaciju sa interneta – već je važno da se tome posvetiš korak po korak, uz stručno vođenje. Zato što meditacija nije tu da te umiri, već i da naučiš kako da kanališeš i redovno obnavljaš svoju energiju.