KAKO DA SE UVEK OSEĆAŠ DOBRO U SVOJOJ KOŽI

Najlepše na svetu je osećati se dobro sam sa sobom. Kad prigršliš sve svoje vrline i mane i voliš se do neba, jer znaš da ti ništa drugo ni ne preostaje. Postoji opcija da se be ne volimo, da se sebi ne sviđamo, da hoćemo po svaku cenu da imamo ono što nemamo ili budemo ono što nismo. I lako se upecamo u jurnjavu za neostvarenim ciljevima, samo zato što tako dobro zvuči u društvu, iako nema baš nikakave veze sa nama samima.

Osećati se dobro u svojoj koži znači, pre svega, prihvatiti sebe i razumeti da je sasvim u redu da težimo životnoj radosti, ali i da imamo trenutke u kojima su tužni, ljuti, ratoborni, potišteni.

Učeći godinama od velikih učitelja, a i pažljivo slušajući sebe, svakog dana praktikujem ova tri koraka, koja će vam oduzeti najviše petnaestak minuta dnevno, a mogu značajno uticati na svakodnevni osećaj zadovoljstva u svojoj koži.

Dobro jutro, kako si danas

Čim ustanem iz kreveta, pre bilo koje jutarnje aktivnosti, samo sednem, zatvorim oči i posmatram prvo svoje misli, zatim svoja osećanja i na kraju u kakvom stanju je moje telo. Ovom vežbom, postižemo da jasno vidimo kakve su nam misli, odnosno na čemu nam je pažnja, čime možemo zaključiti da li je sve u redu ili smo nekom temom posebno okupirani ili smo, pak, preopterećeni mnogim brigama i obavezama. Kada uočimo kakava su nam osećanja, znaćemo kako se stvarno osećamo. A stanje tela nam daje signale o ličnom zdravlju. Ovaj jutarnji „skener“ nam služi da razumemo da li bi trebalo da radimo na promeni fokusa misli i kvaliteta emocija i da li upravo balans među njima utiče dobro na naše zdravlje ili ima prostora za napedak. Lagana vežba koja traje svega 5 minuta, može nam dati znajačne informacije o tome da li se dobro osećamo u svojoj koži ili bi trebalo nešto da promenimo kako bismo dostigli željeno stanje

Šta tišina ima da mi kaže

Odmah za ovom vežbom, možete nastaviti da sedite zatvorenih očiju i meditirate. Korisna jutarnja meditacija može biti ona, gde ćete u sebi izgovoriti ili pomisliti: Molim da mi se optimizuje današnji dan. Lepo je da izgovorite u sebi i: Molim da mi se optimizuje ljubav prema sebi. Ovako ćete svoju frekvenciju podesiti na nivou koji je optimalan za vas i frekvencija celog vašeg dana biće tačno onakva kakva bi trebalo da bude.

Zahvalnost za laku noć

Kad se dan završi i spremni smo za spavanje, idealno je vreme da rezimiramo kakav nam je bio protekli dan i da izrazimo zahvalnost na svemu što smo imali. Jednostavno postavite sebi tri pitanja: Šta mi je danas bilo lepo? Šta mi danas nije bilo lepo i kako bi bilo da jeste? Na čemu sam danas zahvalna? Obožavam ovo da radim i svako veče praktikujem istu vežbu sa svojim detetom. Probajte. Oduševićete se koliko nam malo treba da osvesimo šta nam se sve lepo desilo u toku dana, kao i da razmotrimo šta nije bilo dobro i kako bi  moglo da bude bolje. Zahvalnošću na kraju sebi dajemo jednu divnu unutrašnju toplinu i oplemenjivanje koje je neprocenjivo. Tako smo obradili sve elemente jednog dana i možemo da uplovimo u miran san, spokojni što smo baš takvi kakvi jesmo.