ŽENE I MUŠKARCI – SUPROTNOSTI ILI NEOPHODNI DELOVI ISTE CELINE

Svi znamo da u prirodi postoje dan i noć, smena sunca i kiše, hladnog i toplog i čini nam se da su u pitanju suprotnosti. No kada bolje razmislimo, sasvim je jasno da jedna bez druge, ove „suprotnosti“ ne bi mogle i da upravo postoje kako bi priroda funkcionisala. Zato je važno razumeti da se ne radi o suprotstavljenim stranama, već o različitim delovima iste celine. Svaki deo funkciniše za sebe, ali je neophodan za funkcionisanje onog drugog.

Isto je i sa odnosom žena i muškaraca. Čini se da smo odvojeni, drugačiji, ali smo zapravo deo iste celine i jedni bez drugih ne bismo mogli funkcionisati. Tako u svakoj ženi i svakom muškarcu vlada i ženski i muški princip, jin i jang, opet da bismo fukcionisali kao celina, kao celovit organizam i celovito biće. Ravnoteža između ova dva principa u nama je mera našeg dobrog zdravlja.

Zanimljivo je da se muškarci i žene privlače upravo da bi kreirali celinu odnosno balans ženskog i muškog principa u sebi. Tako one žene kod kojih je naglašen ženski princip obično privlače muškace naglašenog muškog principa i ostvaruju stabilne odnose, jer čine celinu koja „pravilno“ funkcioniše. Dakle, svojom energijom i odnosom jina i janga u sebi, odnosom ženskog i muškog u sebi, upravo privlačimo one ljude u svoj život, koji čine da zajedno ostvarimo ravnotežu.

Ženki princip je intuitivni deo naše ličnosti

 Sve što podrazumeva krativnost, kreativni proces, stvaranje, intuiciju – pripada ženskom principu. Njegova suština su osećanja, celovitost, dubina, najviša mudrost. Nije slučajno što je ustaljeno mišljenje da su žene više osećajne, emotivne, suptilnije. To su sve karakteristike ženskog pricipa, ali istovremeno ovakve osobine poseduju i muškarci i za njih su i te kako važne. Ženska energija je pasivnija, mirnija. Ženski princip se izražava kroz ljubav, osećanja i želje.

Muški princip odlikuje aktivnost

 Sve što je akcija, logičko zaključivanje, analiza, pokret – to je muški princip. Tako bismo opisali većinu muškaraca, ali ove osobine poseduju i žene, naravno. Muški princip se izražava govorom, logičkim razmišljanjem, fizičkim telom. Odlikuje ga snaga i istrajnost.