OSEĆAŠ SE ZAGLAVLJENO? KAKO DA POBOLJŠAŠ SITUACIJU U 4 KORAKA

Imate osećaj da ste zaglavljeni u sopstvenom životu? Da vam ništa ne ide i da nemate snage, niti znate kako da se izvučete iz svega i krenete dalje?

Ovakve sitaucije se svakome mogu povremeno desiti. Bilo da smo umorni od posla, opterećeni kratkim rokovima i prevelikom odgovornošću. Bilo da nemamo novca ili vremena. Ili smo u vezi koja nam ne prija, a ne vidimo način kako da iz nje izađemo. Sve je krenulo nizbrdo.

Da bi naš „točak sreće“ krenuo ponovo da ide u našu korist, prvo je važno da ga zaustavimo, da mu potom odredimo smer kretanja, a onda će on sam naći svoj put. Dakle, ma koliko bilo teško, da bi se nešto promenilo u trenutnim okolnostima, potrebno je da budemo strpljivi i verujemo da će stvari krenuti na bolje. Ako i dalje ne verujete, setite se da posle svake noći svane novi svetao dan. Tako je i sa našim životnim okolnostima.

Zaustavljanje!

Kad je situacija loša ili nezadovoljavajuća, često nas potpuno obuzima. Tada su naše misli i osećanja pod kontrolom spoljnih okolnosti. Sva pažanja nam je na brigama, nervozi i sličnim osećanjima. Da bi taj sumanuti talas prestao, moramo da se zaustavimo. Bukvano! Da nateramo sebe da se umirmo.

Kako da to uradimo? Tri do pet dana svakog jutra, svake večeri i svaki put u toku dana kada osetite prenaglašenu nelagodnost, uradite sledeću vežbu: sedite i dišite duboko, koncentrišući se na svaki udah i svaki izdah. Radite to polako, smireno i bez izuzetka, sa 8 do 10 ponavljanja. Posle 3 dana ćete sigurno osetiti da imate veću kontrolu nad sobom. Zašto? Zato što ste promenili predmet pažnje – to je za sada vaše disanje, umesto haotičnosti misli i emocija koje vas opsedaju. I dalje će trajati ta „opsesija“, ali prvi korak je učinjen u borbi sa njom.

Podrška!

Kad se ne osećamo dobro, korisno je da prihvatimo da ne možemo sve sami i da nam je podrška važna. Bahove kapi tada mogu biti od velike pomoći. Nemojte se ustručavati da prihvatite ovakvu pomoć, prvo zato što su kapi prirodne (nastaju po originalnoj recepturi i bez ikakve „hemije“), nemaju kontraindikacija, mogu ih koristiti i novorođenčad i deca i odrasli i drugo i najvažnije – vraćaju u balans naše misli i emocije. Pomažu nam da radimo na uzroku problema, a ne samo na saniranju posledica.

Zato razgovor sa Bahovim praktičarom i odabir prave kombinacije mogu zaista biti od velike pomoći. Razgovor će vam pomoći da kažete šta vas muči i to „izbacite“ iz sebe, ujedno da promislite o suštini problema, ali i da pronađete pravu kombinaciju koja će biti „vetar u leđa“ za bolje sutra.

Strategija!

Nakon primarnog zaustavljanja, promene fokusa pažnje i podrške Bahovim kapima, stvari će sigurno izgledati bolje. Crni odblak koji je čučao nadvijen nad vama, polako će se povući i osetićete da imate više snage. Da bi stvari krenule na bolje, ovo je, međutim, samo početak puta. Kako će dalje taj put teći, zavisi od toga kakav plan napravimo.

Ne mora to da bude neki poseban složen plan. Veću korist će doneti ako posvetimo pažnju odgovaranju na dva pitanja: Šta želim? (bez obzira na okolnosti i mogućnosti, pokušajte da kažete sebi šta je to što želite, kad ne bi postojala bilo kakva ograničenja) Zašto to želim? (dozvolite sebi da razmislite i odgovorite što iskrenije na ovo pitanje)

Avantura!

Ako ste sad u lošem raspoloženju, verovatno vam ne zvuči dobro da se, pored svega, još upuštate i u avanturu. Ali pre nego što odustanete, reći ću vam da je ono što nas koči da idemo napred – strah. A sve što je oslobođeno straha je – svojevrsna avantura. Ne možete znati da li će uspeti, ako ne pokušate.

A sada ćete se možda dodatno iznenaditi, ako vam kažem da avantura podrazumeva meditativne vežbe koje bi bilo korisno da radite sve dok se situacija ne promeni. Da, to jeste avantura, a znate zašto!? Zato što ste sebe doveli u situaciju u kojoj ste sada, zato što ste pratili samo ono što vam dolazi spolja – posao, drugi ljudi, novac, obaveze i niste se bavili sobom iznutra. Sada je došlo vreme da to promenite i da u sebi nađete putokaz za cilj koji vodi to manifestacije onoga što ste definisali malo pre: onoga što želite, znajući zašto to što želite.

Daću vam primer kako možete meditirati na ove teme, a vi sami možete formulisati rečenicu u skladu sa svojim okolnostima. Ako, recimo, želite promenu na poslu možete svakog dana po pet minuta, sedeći mirno zatvorenih očiju, u sebi izgovarati sledeće: Molim da mi sazri polje posla. Molim da mi se eliminišu prepreke za uspeh na poslu…

Prvo u sebi izgovorite jednu molbu (nemojte je ponavljati sve vreme, već se samo prepustite) i tako ostanite minimum 5 minuta. Pa potom isti postupak ponovite sa drugom molbom. Nemojte zamislati želje, jednostavno formulišite molbu i verujte da vi to možete.

I na kraju, ne zaboravite – loše okolnosti postoje da bi napravile neophodnu ravnotežu u našem životu i iz njih uvek naučimo nešto što do tada nismo znali. Suština je da iz toga izvučemo maksimum za svoj dalji rast.