3 KORAKA DO USPEHA U POSLU

Ako trenutno niste zadovoljni svojim statusom na poslu, voleli biste da napredujete, da imate više samopouzdanja…ili pak uopšte nemate posao, a jako biste želeli – važno je da napravite promenu na ova tri nivoa: misli, osećanja i svest.

Tehnika koju pritom možete primeniti je jednostavna, ali do ostvarenja cilja ćete doći samo ako imate strpljenja i volje da se upustite u svaki od ovih koraka. Nemojte se zavaravati da možete postići instant uspeh bez truda i da je dovoljno da mislite pozitivno. Priroda je udesila da nije dovoljno, jer naš mozak, telo i energija – funkcionišu kao celina.

Evo predloga 3 koraka koja možete praktikovati svakog dana i već nakon 15 do mesec dana ćete uvideti da se kvalitet vašeg odnosa prema poslu i uspehu menja na bolje.

Ja to mogu, umesto – ne mogu, ne znam, nemam…

Ako ste uhvatili sebe da prečesto izgovarate – „ja nikada neću doći na tu poziciju“, „ja jedino mogu naći posao ako imam vezu“, „nesposoban sam da to uradim“, „poludeću od umora i obaveza“ i slično, vašim mislima je potrebna hitna promena fokusa. Ako stalno vrtite negativne misli o po glavi, nema ništa nelogično u tome što vam se takve stvari i dešavaju.

Zato, hajde da probate da izgovarate u sebi ono što biste želeli: „ja imam divan posao u kome sam uspešan“, „uspešan sa u svemu što radim“, „imam posao koji me ispunjava“, „sa radošću i ljubavlju svakog dana radim svoj posao“….

Izaberite bilo koju formulaciju, ali posvetite vreme da:
– Razmilite šta bi vas učinilo najsrećnijom osobom u vezi sa poslom, a da nema baš nikakvih ograničenja;
– Formulišite to u par rečenica
– Izgovarajte tu rečenicu u sebi, svaki put kada počnu da vas preplavljuju negativne misli (možete je ponavljati bezbroj puta, sve dok ne počnete to radite po automatizmu)

Budite zahvalni na onome što imate

Kada leva hemisfera mozga počne da prima nove impulse, promenom fokusa misli, ona počne da se usklađuje sa desnom hemisferom gde se događaju promene na emotivnom nivou, na nivou celine vašeg bića. Zato od pukog ponavljanja misli u sebi nema ništa, ako ne promenimo i kvalitet svojih emocija. Najlepša emocija koja će vas pokrenuti na promenu je zahvalnost na onome što imate, umesto patnje za onim što nemate.

Zato kada izgovarate u sebi pozitivne misli, pokušajte pre toga da probudite zahvalnost na trenutnim okolnostima, ma kakva one bile. Svako, baš svako iskustvo nas uči da razumemo nešto što do tada nismo razumeli. Tako da iako sada niste zadovoljni svojim poslom ili ste nezadovljni što ga nemate, budite zahvalni na tom iskustvu. Ono vas je i pokrenulo na promenu na bolje.

Osvestite gde je blokada

Dakle, uvežbajte da ponavljate pozitivne afirmacije u sebi, da oživite osećaj zahvalnosti u isto vreme, ali da biste trajno postigli promenu odnosa prema izazovima na poslu, morate verovati – sebi i mogućnosti da se promena dogodi. Zato je važno da meditirate – svakog dana, do 5 minuta, tako što ćete zatvoriti oči, udobno se smestiti i izgovoriti u sebi: Molim da mi sazri polje posla (ili formilišite sličnu rešenicu po svom izboru).

Stvari će postepeno početi da se menjaju na bolje. Uočavaćete sve više svoje misli i emocije koje vas sputavaju da idete napred, a kada ih postanete svesni, biće vam mnogo lakše da se sa njima suočavate.

Probudite ljubav prema sebi i onome što radite, jer ako nije tako, trošite vreme uzaludno. Ako se opredelite da trajno radite na polju svog razvoja, meditacija može biti pravi izbor.