ŠTA KAD SE RAZOČARAMO

Desi nam se svima da se razočaramo. Osetimo tugu, ljutnju, bes, potištenost. Život nam tako poručuje da smo se svojim postupcima udaljili od sopstvene prirode i da je vreme da se vratimo. Namerno kažam od svoje prirode, zato što iako razočaranje obično nastaje zbog drugih ljudi ili situacija, mi zapravo osećamo prazninu u sebi i ona zavisi od našeg odnosa prema datoj situaciji.

Kada se osećamo razočarano, obično imamo utisak da smo dali sve od sebe, da smo se dali svim srcem nekome ili nečemu, a da nismo dobili ono što nam priparada, da nismo dobili ono što smo očekivali. U očekivanjima je problem, koji je, na sreću premostiv i rešiv.

Ako smo u nešto uložili puno energije, vremena, truda, a nije nam uspelo da dobijemo ono što smo imali na umu, nastaje praznina. Možemo je dalje produbiti ili je popuniti i nastaviti dalje. Prvi korak je, svakako, prihvatanje da je praznina tu i da su osećanja tuge, ljutnje, besa, razočaranja prisutna, zbog čega mora uslediti vraćanje u ravnotežu, ako sebi želimo dobro.

Šta smo sebi dali, a šta oduzeli

Život je igra stalne razmene, davanja i primanja. Ako smo se nečemu davali, a nismo za uzvrat jednako primili, ostaje prazan prostor. Tada je važno da budemo iskreni prema sebi i odlučimo čime ćemo nadomestiti taj prazan prostor, da ne bi počeo da smeta našem životu i zdravlju. Možemo sebi odgovoriti na pitanje – ako smo nečemu posvetili višak pažnje, na šta smo se manje fokusirali. Da li smo zapostavili nešto što je zaista važno i veliko u našem životu, u odnosu na nešto što smo poverovali da je veliko i šta je to? Kada dobijemo odgovor, dobićemo i informaciju na šta bi dalje trebalo da obratimo pažnju, kako bismo usmerili sebe ka onome što je tu i već nas raduje i vredno je nas samih, umesto težnje za onim što ne vrednuje naš trud i samim tim nije vredno pažnje.

Čemu nas je razočaranje naučilo

Koliko god nas razočaranje nagrizalo i mučilo sada i ovde, toliko moramo da shvatimo da bi iz tog teškog osećanja trebalo nešto da naučimo. Ako još uočimo da nam se slična situacija ponavlja, da slične ljude privlačimo u svoj život i oni nas uvek razočaravaju, znači da je došlo na red da savladamo tešku lekciju i priznamo sebi da bi nešto trebalo menjati kako bi se bolje osećali.

U unutrašnje miru leže naši odgovori

Ne bi sebe trebalo osuđivati što nemamo sve odgovore, niti što se osećamo razočarano. Dešava se svakome i služi da se ravnoteža uspostavi. Ali jedini način da dobijemo odgovore nije da budeo još više uznemireni i opterećeni brigom, već da nastojimo da negujemo svoj unutrašnji mir. To može biti samo duboko disanje. Može biti i fokusiranje na ono što nas čini srećnom osobom. Može biti i izgovaranje pozitivnih afirmacija – isticanjem u sebi onoga što želimo, što je rešenje. Ako nas je partner razočarao, možemo u sebi govoriti kakvog partnera zaista želimo (Ja imam partnera koji me voli, razume, podržava i dopunjuje, recimo), ako smo doživeli neuspeh iako smo vežbali i trudili se, možemo se fokusirati na ono što zaista želimo (Moj uspeh dolazi u pravom trenutku. Imam svu snagu i volju da ga postignem). Sami možemo formulisati afirmacije na sličan način, ali je pre svega važno da svesno negujemo unutrašnji mir i da sebi svakog dana posvetimo bar 15 minuta sedenja u tišini, zatvorenih očiju, u težnji da se umirimo i utišamo.

Bahove kapi kao nežan pomoćnik

Nekada razočaranje može biti tako veliko da nas potpuno poremeti i oduzme snagu da se ponovo vratimo u normalu. Na sreću postoje Bahove kapi, koje nam mogu pomoći ne da se u trenutku osećamo bolje, već da ojačamo i sami osvestimo šta su nam dalji koraci. Ako smo tužni, ljuti, izgubimo samopouzdanje, umorimo se i slično, ove cvetne esencije nam daju snagu za dalje korake. Veoma je važno pravu kombinaciju kapi odrediti u dogovoru sa stručnjakom, Bahovim praktičarem, umesto proizvoljnim odmeravanjem potreba, jer kada nismo raspoloženi, nismo ni sposobni da razuđujemo samostalno i savet stručnjaka je uvek dobrodošao. Takođe, sam razgovor sa drugom osobom, može značajno pomoći da razumemo gde su nam ograničenja, zašto smo razočarani i kako da tome stanemo da put.