PREDAVANJE ZORICE TOMIĆ: KAKO RAZUMETI DRUGE

Kako razumeti druge – bila je tema predavanja Zorice Tomić, kulturologa i komunikologa, koje je 7. juna 2017. održala u prepunoj sali bioskopa Cineplexx u UŠĆE Shopping Centru. Ovo je bilo drugo u nizu predavanja u okviru projekta LEPO MI JE, JER TAKO ŽELIM, koje organizujem sa UŠĆE Shopping Centrom.

Razumevanje među ljudima nameće se kao tema za sve nas u vremenu u kome živimo i u kome nam nove tehnologije omogućavaju da otvoreno kažemo i objavimo sve što želimo, ali u kome smo, sa druge strane često usamljeni i zbunjeni odnosima sa drugim ljudima.

 

Lepo mi je, Zorica Tomić

 

Zorica Tomić nam je, tim povodom, na sinoćnjem predavanju, poručila da je DOBITNA KOMUNIKACIJA ONA U KOJOJ SE NA KRAJU SVE OSOBE OSEĆAJU DOBRO.

Da bismo u tome uspeli, pred nama nije uvek lak zadatak, ali uvek možemo da damo sve od sebe, jer to ne doprinosi samo drugoj osobi, već i nama samima, građenju sopstvenog identiteta i sazrevanju naše ličnosti. Kako je istakla, DRUGI SU NAM POTREBNI DA BISMO SEBE VIDELI U ODNOSU NA NJIH – gde smo mi, gde su oni, kakvi smo mi u odnosu na druge ljude.

Kako razumeti druge

 

Iako ne možemo uvek biti najbolji sagovornik i razumeti druge u potpunosti, postoji nekoliko detalja oko kojih se vredi potruditi u komunikaciji sa drugim ljudima, a koje je Zorica Tomić istakla na predavanju.

Pre svega je važno DA SLUŠAMO SAGOVORNIKA – kako bismo uopšte stvorili osnovne uslove da ga razumemo. Mnogi od nas komuniciraju, a da zapravo ni ne slušaju sagovornika. Umesto toga, fokusirani su na svoje misli i izlažu samo njih, kao odgovor na ono što sagovornik govori. Aktivno slušanje, međutim, kako je Zorica naglasila, znači – da zaista pokažemo interesovanje da čujemo ono što neko želi da nam kaže, da se uključimo u tu priču, bez bilo kakvog ličnog interesa koji nam stoji u glavi kao krajnji cilj.

Za dobro razumevanje drugih, veoma je korisno i da PAŽLJIVO POSMATRAMO SAGOVORNIKA – jer iz mimike, gestikulacije, ponašanja druge osobe možemo mnogo naučiti. Ako smo zainteresovani da zaista saslušamo drugu osobu, veoma nam može biti korisno i da je pažljivo posmatramo. Uočavanjem pokreta druge osobe, govora njenog tela, možemo mnogo naučiti i o toj osobi i o samom sebi. Možemo bolje razumeti, kako se druga osoba, recimo oseća i šta to izaziva u nama samima.

Veliki napredak u komunikaciji i razumevanju drugih možemo napraviti ako se trudimo DA BUDEMO LJUBAZNI. To, međutim, ne znači površno se nasmešiti prolazniku, komšiji, poznaniku. Ljubaznost podrazumeva mnogo više od toga – biti tako emocionalno inteligentan i empatičan da učinimo sve da se u komunikaciji druga osoba oseća istinski dobro.

EMPATIJA je ključan element razumevanja drugih ljudi. Ona znači naše nastojanje da se zaista stavimo „u tuđe cipele“, umesto da samo saosećamo ili želimo dobro drugoj osobi. U pokušaju da budemo empatični, često pravimo greške, istakla je Zorica Tomić i ponekad se dešava da preterujemo u tome, toliko da se druga osoba ne oseća prijatno zbog toga. Sa druge strane, ima ljudi koji, pak, izbegavaju da budu empatični, čime sebe lišavaju iskustva komunikacije i razumevanja sa drugima.

Koliko god je važno da gradimo sebe kao ličnost, da upoznajemo sebe i razumemo sebe, toliko je važno, kako je rekla Zorica, da budemo okruženi drugim ljudima. Jer odnosi sa drugim ljudima doprnose i da razumemo sami sebe.

„Veoma je važno prihvatanje različitosti. Svi smo različiti jedni u odnosu na druge. Ali je suština osetiti se dobro zbog toga što prihvatamo različitost druge osobe, bez obzira da li se radi o našem detetu, partneru, članu porodice, prijatelju ili kolegi“, zaključila je Zorica Tomić.

Najvažnije segmente predavanja možete pogledati u videu.