MEDITACIJOM PROTIV STRESA NA POSLU

Ma koliko da se trudite da ostanete pribrani i staloženi, dešava vam se da na poslu izgubite kontrolu, bilo u komunikaciji sa poslovnim partnerima bilo sa sebi nadređenima ili podređenima u timu? Ili uspevate da izgleda kao da kontrolišete situaciju, a sve zadržite u sebi, “jedete” se iznutra i pitate se svakog dana kada ostanete sami – dokle ćete tako.

Loša vest je da – izazivači stresa neće nestati. Možete promeniti posao, okruženje, sturku…uvek će biti neko ili nešto što vam može učiniti nervoznim, nesrećnim i uznemirenim. Dobra vest je da – možete promeniti svoj odnos prema onome što čini da ste pod stresom. I to je jedini mogući način, za koji možete sami biti odgovorni.

Ne kažem da je lako i da će odmah uspeti, ali je i te kako moguće. I ne, nećemo do toga doći logičkim zaključivanjem, odlukom da mislimo pozitivno i stavom “baš me briga”. To može trenutno pomoći da se osećamo bolje, ali trajno neće rešiti problem. A ako baš insistiramo na ovim načinima, možemo dovesti sebe i do ozbiljnih zdravstvenih problema, jer ne radimo adekvatno na disharmoniji svojih misli i osećanja.

Dobar način da to postignemo je meditiranje. Radi se o praksi koja će nam svakog dana oduzeti oko 20 minuta, a to će biti vreme u kome ćemo sebi dozvoliti da se umirmo (da se naša ukupna energija tokom dana “konsoliduje”), da posmatramo svoje misli i osećanja i da preusmerimo svoje misli tako da mozak dobije one informacije koje su mu potrebne da telu pošalje inpuls koji će umanjiti nivo stresa, koji će učiniti da budemo zdravi i smireni.

Zamislite svoj orman. U njemu su različite stvari koje svakog dana koristite. U zimskoj sezoni nosite džembere, a leti odeću kratkih rukava. Nešto volite više, na neku garderobu ste i zaboravili. I povremeno, da biste našli red, sredite svoj orman i osvestite da imate još neke lepe stvari koje ne nosite, da neke hoćete da poklonite, dok bi mogli i da kupite nešto za šta ste upravo shvatili da vam je zaista potrebno.

E isto tako je i sa nama samima – našom svesću, umom (mislima i osećanjima) i telom. Ako ne “raspremimo svoj orman” (ne sagledamo misli i osećanja), nikada ne možemo biti sigurni šta tamo stvarno ima, šta nas to vodi kroz život, šta nam je važno, a šta nije. Kada to osvešćujemo svakog dana, malo po malo, znaćemo da nešto što nas uzmemiruje nema razloga da više bude tako, neke teme koje nas čine nervoznim ćemo i zaboraviti, a posvetićemo se onima koje su nam zaista važne.

Nemojte komplikovati stvari. Odlučite kada je dan da počnete “rasporemanje svog ormara” i počnite da meditirate, izborom adekvatne tehnike za to. Ljubav prema sebi i drugima će pobediti svaki stres koji bude nailazio.