PREDAVANJE BOGDANA STEVANOVIĆA BLOGDANA: BIĆE NAM BOLJE KAD BUDEMO BOLJI

Bogdan Stevanović Blogdan publici je poznat po svojim tekstovima i knjigama u kojima lepim jezikom i oštroumnim stavovima, punim ljubavi govori o različitim životnim temama. Na isti način je, 13. februara 2019, govorio pred publikom, na svom predavanju „Biće nam bolje kad budemo bolji“, koje je deo ciklusa motivacionih govora, pod nazivom LEPO MI JE, JER TAKO ŽELIM.

Bogdan je svoju priču započeo isticanjem važnosti negovanja ljubavi prema drugima, ali i ljubavi prema sebi. Podsetio je da svi na svom putu naiđemo na prepreke nastale zbog različitih stavova okoline, koja insistira da uradimo sve na određeni način, iako mi osećamo da to nije naš dobar način. Naglasio je koliko je značajno da se osećamo dobro u onome što radimo, jer je to siguran znak da smo na dobrom putu.

U životu nas do bilo kakvog uspeha ne može dovesti ni jedan drugi, osim lepog osećaja. Moramo u životu nešto voleti da bismo išli napred, imati nešto što nas pokreće, da bismo uopšte mogli da se pokrenemo. Ako smo stalno među ljudima koji nam ne prijaju, gubimo svaku šansu da gradimo sebi lepe okolnosti – objasnio je Bogdan i dodao da biti dobar prema odkruženju, znači prvo biti dobar prema sebi.

On je naglasio da to nikako ne znači da smo sebični, već da smo duhovno osvešćena osoba, koja samo prati svoj unutrašnji glas, a pritom time ne ugrožava ljude oko sebe.

-Tu je veoma važno i naše mišljenje o drugim ljudima. Ako o drugima mislimo dobro ili loše, to je naše, takav stav u nama ostaje. Pokazuje nam, precizno, gde nam je fokus. A kada nam je fokus na dobrim ljudima i lepim temama, takve ljude i srećemo i samim tim i naše okruženje postaje lepo i dobro.

On je istakao i koliko su značajne naše misli, čiji smo čuvari i kreatori i kojima utičemo na izgled sopstvenog života.

Moramo da mislimo drugačije, da bi stvari počele da se menjaju. Misao možemo da čuvamo ili promenimo. Nas ne muče drugi ljudi, već naše misli o drugima ljudima. Moj način da prekinem lanac neprijatnih misli je da brojim do 17 i više ne davim sebe svojim mislima. Od kada sam to počeo da radim, počeo je da se menja i kvalitet mog života na bolje – objasnio je Bogdan i dodao da je tako sebi postao prijatelj, a ne neprijatelj.

Tokom svog predavanja, naznačio je i činjenicu da postoji čitav univerzum izvan našeg iskustva i da je zato važno da imamo svest o tome da ono što opažamo oko sebe, što je naša percepcija, da nije jedino, da postoji obilje drugih mogućnosti. Tada počinju da se otvaraju sva vrata.

-Često imamo mnogo toga što ne želimo, a na šta se fokusiramo, umesto da nam je pažnja na onome što zaista želimo. Volim da kažem, hajde da činim drugima ono što bih voleo da drugi čine meni. Veoma je važno da činimo nešto jer je to akcija i time kreiramo sopstveni život. Dobili smo ovaj život da bismo iskusili sve što ga čini – rekao je Bogdan.

Svojim humanitarnim radom on već dugo pokazuje šta znači biti dobar i nastojati da i drugima učiniš život boljim. Smatra da je veoma korisno da radimo upravo ono što želimo da nam se dešava i da dajemo dobar primer. Tako nastaje dragocena razmena. To je ljubav.

Zaključio je svoju priču temom zahvalnosti i prema sebi i prema drugima, navodeći primer mame devojčice koja je preminula od raka koja mu je rekla da je zahvalna što je imala priliku da u životu provede vreme sa tako divnim bićem, kao što je bila njena ćerka.

-Ona je našla način da u najtežem trenutku svog života bude zahvalna. Ali ona je zato divna majka danas za još dvoje dece i „razgazila“ je svoje srce da može da voli još više i deo je NURDOR-a da može da pomogne drugima da biju bitku koju je njeno dete izgubilo. Ovo je primer koji je meni promenio „unutrašnja podešavanja“ i pokazao nam da možemo biti bolji kad tako odlučimo, kad negujemo ljubav prema sebi, ali u isto vreme imamo stalnu razmenu sa drugima. Razmenu ljubavi i razmenu zahvalnosti.