POMOĆ BAHOVIH KAPI: KAD TE POSAO POTPUNO ISCRPI

Svima koji puno rade i više misle o poslu nego o sebi, volim da kažem da pronađu vreme za sebe, sa istom odgovornošću kojom se posvećuju radnim zadacima. Zaista, često smo skloni da sebi na leđa natovarimo toliko obaveza, da nemamo vremena da pošteno udahnemo vazduh. I onda to traje, umor se gomila, obaveze se nadovezuju jedna na drugu i na kraju sebe dovedemo do potpuno iscrpljenosti. I sad, kad se potrudimo da sebi damo pošten odgovor na pitanje: Šta mi je ovo trebalo? možemo samo da konstatujemo da je svo to ulaganje u obaveze dovelo do toga da nemamo snage, ni vremena, ni novac koji smo zaradili, ni iskustvo koje smo stekli, primenimo u bilo kom segmentu života, jer više nemamo volje ni za čim.

Pišem baš na ovu temu, zato što veoma veliki broj i muškaraca i žena dolazi kod mene na konsultacije za Bahove kapi, upravo iz ovog razloga. Snažni, jaki, svestrani ljudi koji su se, zbog predanosti prevelikom broju obaveza pretvorili u mašine iscrljene od umora.

Sreća je da nam su nam priroda i doktor Bah ponudili rešenje i omogućili da se, upotrebom Bahovih kapi, prvo dobro odmorimo, potom posložimo priroritete, a zatim i osvestimo zašto smo sebe doveli u datu situaciju.

Ispričaću vam samo jedan od slučajeva i pomenuti dve Bahove cvetne esencije koje su dobre u ovakvim slučajevima. Naravno, uzrok nečijeg umora i besprekorne predanosti obavezama može biti sasvim različita stvar. Zato radimo konsultaciju, kako bismo utvrdili koja je idealna kombinacija za datu osobu.

Ali, uvek kada osetimo umor, izazvan prethodnim fizičkim ili psihičkim naporom, od pomoći se biti Olive, esencija koja će pomoći da se dobro odmorimo. Ivana, koja je imala ovakav problem i koja već neko vreme dolazi na terapiju Bahovim kapima, baš je juče to lepo objasnila: uz Olive sam uspela konačno da se dobro naspavam, ali onim snom posle koga osećaš da si se stvarno odmorio i da ponovo imaš snage da ideš dalje.

Ivana je jedna od onih žena koje su i dobar menadžer u banci i super mama jednog malog deteta i jednog tinejdžera, lepa i negovana žena, dobra supruga i domaćica, požrtvovana ćerka…Rekla bih, divno nežno žensko stvorenje, koje se vremenom pretvorilo u mašinu koja obavlja sve ove dužnosti, a koje je zaboravilo na svoju nežnost, ženstvenost i lične potrebe. Kada sam je opomenula da među svim odgovornostima, mora uvrstiti i odgovornost prema sebi, gotovo da se naljutila, smatrajući da bi to bilo sebično. Onda sam je podsetila zbog čega je došla kod mene na terapiju Bahovim kapima (a došla je zbog iscpljenosti i umora) i da će ako nastavi samo da brine o svemu drugom osim o sebi, uskoro toliko izgubiti snagu da neće moći da radi ništa od toga.

Ta „vaga“ između davanja drugima i sebi je presudno važna. Jer ako se previše dajemo svim obavezama oko sebe, a ni malo sebi, ubrzo ćemo izgubiti snagu i više nećemo biti ni dobar menadžer, ni roditelj, ni dete, ni partner, ni domaćica….

Lepo mi je kad mi Bahove kapi iscele umor

Ivani sam pomogla kombinovanjem Olive-a za odmor i Oak-a, esencija koja je trebalo da joj pomogne da posloži bolje priritete. Daje se upravo osobama sličnim Ivani, koje imaju veliki kapacitet, mogu zaista da podnesu puno obaveza, ali onda se slome i potpuno iscpre. Ivana je bila na ivici da se to dogodi i zato smo brzo reagovali ovom kombinacijom.

Posle uzimanja prve kombinacije, na površinu Ivanine svesti isplivali su i neki stari obrasci koje nosi vaspistanjem, poput griže savesti, strahova i slično, pa smo u kombinaciju uneli nove esencije i sada već, nakon 2-3 viđanja, Ivana je ona stara sveža žena koja dobro zna šta mora da uradi danas, šta ne mora nikad i da bolje upravlja svojim vremenom i posveti ga i sebi.

Kao što rekoh, ne znači da će svakome baš ova kombinacija Bahovih kapi pomoći da se reši umora i složi bolje svoje prioritete, jer su uzroci različiti, ali je Ivanin primer dobar pokazatelj koliko kapi na nežan i suptilan način poboljšavaju naše raspoloženje i stanje i čuvaju naše psiho-fizičko zdravlje.