ZAŠTO DA KORISTIM BAHOVE KAPI?

Pre nekoliko dana mi je na terapiju Bahovim kapima došla jedna mlada žena koja je već na samom početku razgovora kinjila sebe što nije mogla sama da reši svoj problem, već je, kako je rekla, „ipak odlučila da počne da koristi Bahove kapi.“

Kao Bahovom praktičaru i takav stav mi je bio informacija važna za izbor prave kombinacije kapi za nju, ali me je i podstakla na razmišljanje – zašto sebi često ne dozvoljavamo da nam neko pomogne, čak i u onim trenucima kada nam je jasno da sami ne vidimo rešenje. Odgovor sigurno leži u vaspitanju, stečenim navikama i obrascima za koje smo poverovali da su deo našeg identiteta. I iskreno da vam kažem, ne morate se truditi da potražite precizan odgovor. Sasvim je u redu da se jednostavno otvorite ka pronalaženju rešenja, umesto ka duboljem utapanju u problem.

Kad već pričamo o Bahovim kapima, navešću samo nekoliko razloga zbog kojih je višestruko korisno opredeliti se baš za ovu vrstu terapije, koju već skoro 100 godina potpuno uspešno koriste i novorođenčad i deca i odrasli.

Bahove kapi pomažu da trenutno stanje ili neraspoloženje ne narušava dublje naše zdravlje

Kada smo uplašeni, tužni, umorni, nesigurni ili iz bilo kog razloga neraspoloženi, to je siguran znak da je naša unutrašnja ravnoteža, pre svega između misli i osećanja, narušena. Kada do takvog stanja dođe, znači da je zdravo stanje našeg organizma oslabljeno i da smo tako otvorili mogućnost daljeg slabljena. A takvo slabljenje može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Dakle, potrebno je nešto uraditi kako bismo se vratili u ravnotežu, kako bismo prestali da se osećamo ili mislimo loše. Bahove kapi nam upravo pomažu da vratimo tu ravnotežu, odnosno da svoj „pad energije“ potreban za dobro zdravlje vratimo na optimalan nivo koji nam je potreban za normalno funckonisanje. Ako to ne učinimo, samo ćemo slabiti još više, a to se u kraćem ili dužem periodu, može odraziti na druge psiho-fizičke probleme.

 Isto važi i ako smo se već razboleli i treba nam „snaga“ i volja za oporavak. Bahove kapi pomažu da „skupimo takvu snagu“, da nam neraspoloženje zbog bolesti ne troši dodatno energiju, već da je dovede na takav nivo da možemo da razmišljamo trezvenije i osvestimo stvarne uzroke problema.

Bahove kapi deluju na uzroke, ne samo na posledice i zato daju trajna rešenja  

Ako ste pomislili da su Bahove kapi neki „čarobni napitak“ koji će nas trenutno oraspoložiti i vratiti elan da se dalje borimo za svoje dobro psiho-fizičko zdravlje, moram reći da niste u pravu. Sve dok se koncentrišemo na trenutne posledice nekog problema, nećemo ga rešiti. Tek kada detaljnije popričamo, a tome služi konsultacija sa Bahovim praktičarem, možemo osvestiti šta je stvaran uzrok stanja u kome se nalazimo. Koji to deo sebe ne možemo da prihvatimo ili prevaziđemo kako bismo išli napred? Šta nas trenutni problem upozorava?

Zapamtite, svaka situacija koja nam se sada čini negativnom je lekcija koju bi trebalo da savladamo kako bismo mogli uspešno koračati dalje. To je dragoceno znanje. I Bahove kapi nam upravo pomažu da razumemo negativne situacije kao znanje, da razumemo zašto nam se nešto dešava. A kada imamo znanje, znači da smo stručni za datu oblast i da njome možemo dobro upravljati. Tako, kada uzimanjem kapi postanemo „stučni“ za svoje stanje, možemo dalje njime upravljati i više nas neće opterećivati.

Bahovim kapima nam priroda daje ono što nam trenutno nedostaje

Korisno je znati da su Bahove kapi esencije koje nastaju potpuno prirodono, bez ikakvih hemijskih dodataka. Dobijaju se sunčanjem ili kuvanjem u običnoj vodi. Zato nemaju rok trajanja i nikakve kontraindikacije. Uzimanjem adekvatne kombinacije kapi – dobijamo iz biljaka energiju, odnosno vibraciju koja nam trenutno nedostaje. Kao što iz neke knjige pročitamo nešto što nam je korisno, a do tada ga nismo znali.

Ako posmatrate u prirodi cveće od kojih je nastala svaka Bahova esencija, shvatićete da se cvet u prirodi ponaša baš onako kakvo je i čovekovo raspoloženje kome je esencija namenjena. Kako biljka raste, koliko živi, kakva je u odnosu na druge biljke i okruženje – gotovo je identično ponašanju čoveka u datim situacijama. Dakle, priroda je sve udesila i ne možemo od nje pobeći. Ako smo pametni, raširenih ruku ćemo prihvatiti istinu po kojoj svi živimo i dozvoliti sebi da nam, u ovom slučaju biljke, pomognu da prevaziđemo probleme i prepreke na koje smo trenutno naišli ili sa kojima se godinama suočavamo ne znajući kuda dalje.

I da se vratim na početak priče – Bahove kapi nam pomažu da sami rešimo svoj problem. Konsultacija sa Bahovim praktičarem služi samo kao usmerenje za pravilan izbor kombinacije Bahovih kapi i kao razgovor iz koga donesemo korisne zaključke i osvestimo važne informacije do kojih nismo mogli sami doći.