VEZA IZMEĐU NOVCA I IZOBILJA

Pre nekoliko godina sam održala jedno predavanje na temu: Kako ostati smiren. Sad sam slučajno naišla na tu prezentaciju. Na jednom od prvih slajdova je citat Duška Radovića: „Ima puno sirotinje među našom decom, kojoj roditelji osim para ništa više nisu mogli dati“. A na sledećem dve slike – karikatura porodice koja se brine oko rate kredita, a na drugoj naši poznati bogataši koji brinu hoće li zadržati to silno bogatstvo.

Vraćam film u to vreme i sećam se da sam baš ove ilustracije dala na početku priče o – oslobađanju od stresa, jer novac zaista čini veliki deo naših briga kojih ne možemo da se oslobimo ni kad imamo, ni kad nemamo para.

U čemu je onda stvar? Kad novac nemamo, činimo sve da ga zaradimo, u težnji da živimo normalno i podmirimo sve troškova. Kad nam je novčanik pun, obično se i apetiti povećavaju, pa hoćemo još: automobila, kuća, garderobe, moći u društvu…Pa kad i to steknemo, onda patimo što ne možemo da vozimo oba automobila, budemo u isto vreme u svih 5 kuća, odemo i na Maldive i na Alpe u isto vreme.

Šalim se, malo, naravno. Potpuno je u redu da budemo srećni što imamo novac, jer bi trebalo da nas učini spokojnim i bezbrižnim. Međutim, na svakom koraku vidimo suprotno. Bogate ljude koji strašno brinu da održe nivo bogatstva koji su dostigli, da im neko taj novac ne ukrade, da u društvu ne izgube ugled. Manje bogate ili siromašne koji broje dinar po dinar, ne bi li ga rastegli do kraja meseca.

A sva suština je tako jednostavna i tako rasterećujuća. Novac nije isto što i izobilje. Zato što novac dolazi spolja, a izobilje čuči i strpljivo čeka u nama samima. Možemo imati mnogo novca i biti nezadovljna i nespokojna osoba. A možemo biti iznutra srećni i zadovoljni i neće ni biti važno da li imamo dovoljno ili mnogo novca, jer smo srećni zbog onoga što imamo, umesto da patimo zbog svega što nemamo.

Zato probajte da sprovedete ovih nekoliko koraka u delo. Tako su oplemenjujući. Neće odmah vratiti sve kredite i dugove, neće nas odmah odvesti na daleko putovanje, ali će učiniti da zadovoljstvo putovanja i izobilja osetimo sada i ovde.

  1. Uzmite papir i olovku i zapišite sve što sada imate, a da vas čini srećnom osobom. Zabeležite sve razloge zbog kojih sada možete biti srećna osoba.
  2. Zabeležite šta nemate, a šta biste voleli da imate (kratkoročno ili dugoročno).
  3. Sada svako NE i NEMAM pretvorite u DA i IMAM (recimo, umesto: Nemam dobar posao i velku platu, zapišite: Imam posao koji me ispunjava i redovnu platu koja podmiruje sve moje potrebe).
  4. Kada imate ovu rečenicu koja NE menja u DA, zapamtite je i svaki put kada uhvatite sebe da patite zbog onog što nemate, izgovorite je u sebi nekoliko puta. Na ovaj način, svom mozgu šaljete informaciju da IMATE umesto da NEMATE, a on će dalje regulisati sve što bi trebalo. Takođe, svoju energiju podešavate na frekvenciju koja privlači ono što želite, a ne ono što ne želite ili nemate.
  5. Kako biste pažnju održali na zadovoljstvu onim što imate, svake večeri, pre spavanja, razmislite zbog čega biste tog dana mogli biti zahvalni. To je tako oplemenjujuće, jer svakog dana ima nečega što nas učini srećnim. Makar mala sitnica.

Kao što vidite, veoma je jednostavno. Probajte. Ne možete ništa izbubiti. A iskustvo i moja praksa mi govore da mnogo možete dobiti. Dozvolite sebi malo strpljenja i probajte da vežbate bar sedam dana, posle će sve ići lakše.

Suština je da prihvatimo stanje stvari, ma koliko nam se činilo dobro ili loše. Time postajemo svestni šta bi trebalo da čuvamo i negujemo i u tome uživamo, a šta bi trebalo da promenimo i da pronađemo način da u tome uspemo.