DA LI SU BAHOVE KAPI STVARNO PRIRODNE

Često dobijam vaša pitanja u kojima se javlja nedoumica da li su Bahove kapi zaista prirodne i imaju li kontraindikacije. Zato pišem ovaj tekst, kao odgovor na sve nedoumice i kao podršku principu jednostavnosti na kome je doktor Edvard Bah pre skoro sto godina zasnovao svoj sistem cvetnih esencija koje i danas koristimo.

Odgovor na prvo pitanje je – DA! Bahove kapi su postpuno prirodne i ne sadrže bilo kakve hemijske sastojke. Prave se po originalnoj recepturi doktora Baha i to od samoniklih biljaka.

Dobijaju se na dva načina – metodom sunčanja (osunčavanjem cvetova u vodi) i metodom kuvanja (kuvanjem cvetova u vodi). Nakon toga, voda u kojoj su cvetovi osunčani ili kuvani se procedi i doda joj se ista količina alkohola ili glicerina, kako bi se očuvala struktura vode, odnosno kako bi kapi mogle da imaju neograničen rok trajanja (kod konzerviranja glicerinom, rok je dug ali ograničen).

Svaka od 38 esencija koliko ih ima, pravi se od jedne vrste cveta i stavlja u flašice koje dalje koristi Bahov praktičar za pripremu kombinacija za klijente.

Adekvatna kombinacija kapi za svakog pojedinca, nakon konsultacije sa Bahovim praktičarem, pravi se tako što se u bočicu sa vodom sipa po dve kapi od svake od esencija koje ulaze u kombinaciju ili po četiri kapi ukoliko je u pitanju Rescue Remedy (jedini preparat koji sadrži ukupno 5 od postojećih 38 esencija). Preporučeni broj esencija koje ulaze u jednu kombinaciju je do sedam (ali ih po potrebi može biti i više ili manje).

Odgovor na pitanje, da li Bahove kapi imaju kontraindikacije je – NE! Zašto? Zato što njima delujemo na uzrok umesto na posledicu našeg unutrašneg nesklada misli i osećanja. Ako nemaju na šta da deluju, kapi će samo proći kroz naš organizam, ne ostavljajući posledice. Ako imaju, delovaće. Slično je kao kada pijemo čaj protiv bola u stomaku. Ako nas boli stomak, čaj će nam verovatno pomoći da bol nestane, ako nas ne boli – to će biti samo topao napitak koji ćemo rado popiti. Slično je i sa Bahovim kapima i zato ih mogu koristiti i bebe i deca i odrasli.