ŠTA NE VOLIŠ KAD NE VOLIŠ PONEDELJAK

Radost dolazi iz različitih uglova. Ako vidi da smo se za nju opredelili, iskače i tamo gde je najmanje očekujemo. Tako se meni desilo upravo sad. Toliko sam se oduševila, da ovu priču moram da podelim sa svima.

Pre par nedelja bio mi je majstor, da popravi mašinu za sudove. Iako pristojnog ponašanja, već kad je ušao primetila sam da je nervozan. Pustila sam ga radi ono zbog čega je došao, ali sam iz druge sobe, počela ubrzo da čujem tiho psovanje, ispadanje alata, zvečanje. I onda je samo glasno viknuo: „ponedeljak!“.

Iako je ovaj čovek, nepoznat, bio u mojoj kući, došao da popravi moju mašinu, bila mi je simpatična ta njegova nervoza. „Je l sve u redu?“, pitala sam.

A on, dobrodošan, ali ljut, kaže: „Ma ne mogu da verujem. Zaboravio sam deo, slomih alat, ne mogu da dođem do creva…Mrzim ponedeljak!“ Da ste samo videli koliko je bio ljut na ponedeljak!

Nisam imala nameru da mu pogoršavam stvari, ali je iz mene samo izašlo: „A da je utorak, bilo bi drugačije?“. Usledio je pogled kojim se pitao – o čemu ja to. Pa još jedan, malo pitomiji. Zato sam nastavila: „A da možda zavolite ponedeljak? Probajte. Ako utorak i sreda nisu toliko strašni, onda ima šanse i za ponedeljak da vam postane dobar drug.“

Iskolačio je oči, ali mi se učinilo da je bio manje ljut. Odmahnuo je rukom i nastavio da radi, bez reči, bez bilo kakvog odgovora. Nije se dalje čulo ni tiho ni glasno psovanje, a mašina je uskoro bila popravljena.

Ali zašto vam sve ovo pričam? Upravo mi je sad, nakon dve nedelje, zvonio telefon i čujem glas mog majstora. Kaže: „Samo vas zovem da vam se zahvalim. Pomirio sam se sa ponedeljkom. Toliko mi je ta vaša rečenica odzvanjala u glavi, da sam morao da probam. Kako je jednostavno…Ni sam ne znam što sam psovao ponedeljak“, smejao se. „I širim dalje. Širim ovu stvar dalje, jer je tako dobra“, iz slušalice je odzvanjala radost deteta u glasu odraslog muškarca.

„Pa to je fantastično!“, iskreno sam odgovorila i pitala: „Pa šta ste uradili, samo ste tako odlučili ili ste promenili nešto što vam se baš ponedeljkom mučilo?“

„Nije mene ništa mučilo ponedeljkom. Samo sam prestao da mučim sebe ovim, a izgleda i svim ostalim danima. Eto, uspelo mi je. Hvala vam“. Završili smo razgovor.

Kao što rekoh, morala sam ovu priču da podelim sa vama. Lepota i ljubav se kriju u jednostavnosti. U odluci da tako bude i nameri da je strpljivo i stalno sprovodimo u delo.