PREDAVANJE SLAVIMIRA STOJANOVIĆA: DA LI JE ŽIVOT JEDNOSTAVAN ILI KOMPLIKOVAN

Slavimir Stojanović Futro, naš najpoznatiji grafički dizajner, u svom radu se vodi idejom – komplikuj jednostavno. Tako je bio idealan govornik na temu: Da li je život komplikovan ili jednostavan, na 5. po redu, predavanju u okviru projekta „Lepo mi je, jer tako želim“, koje Centar za lični razvoj LEPO MI JE, organizuje sa UŠĆE Shopping Centrom.

Priču o svom životu završio je trima važnim porukama, koje je definisao u svom jedinstvenom stilu: 1) Ne ubijaj dete u sebi; 2) Nebo je granica, Mars je predaleko i 3) Radi, trudi se, ne seri.

Iako poseban po svom izrazu, što ga je i kvalifikovalo za prestižne svetske i domaće nagrade u oblasti grafičkog dizajna, Slavimir je ovim trima porukama, zapravo dao univerzalne savete svima i odgovorio na pitanje da li je život komplikovan ili jednostavan.

Ne ubijaj dete u sebi – je poruka koju je sigurno zapamtila publika koja je napunila jednu bioskopsku salu, a da nije došla da gleda film. Slavimir im je rekao da se u svom radu stalno igra, različitim elementima, kako bi došao do finalnih rešenja. On je imao zanimljivo detinjstvo, kada je neko vreme čak živeo na drugom kontinentu, pa je potom išao u školu u sasvim drugom kraju grada od onog gde je živeo, roditelji

Lepo mi je i Futro

su ga gajili, na kako kaže, specifičan način, ali je sve to uticalo da zadrži dete u sebi i duh koji ga pokreće da ide napred. Koliko je to važno, otkrio je publici, svhatio je i kada je sam dobio dete i osetio bezgraničnu ljubav koja je iznad svega.

Da je nebo granica, a Mars predaleko – možda najbolje dokazuju postignuća do kojih je dosegao u svom životu i radu. Osvojio je mnoge velike svetske nagrade, a posednja o kojoj se najviše pričalo u Srbiji, bila je nagrada za životno delo, nakon koje, kako kaže, ima šanse da dobije još jednu takvu s obzirom na godine života. Slavimir je savetovao publiku da naprave dijagram svog života i svake godine ga osvežavaju novim važnim događajima. Taj dijagram im može poslužiti kao putokaz za dalje korake, jer jasno prikazuje gde su bili i gde mogu biti ako se drže pravog puta.

Pritom je zaključio da se neophodno stalno raditi i truditi se, bez izgovora i da je to jedini način da se uspe u bilo čemu. Pored svog života, bogatog različitim iskustvima, fakultet je završio polaganjem poslednjeg ispita, tek nedavno, nakon što je dobio nagradu za životno delo. Odlagao je ovaj momenat više puta, ali je konačno došlo vreme da sa tim prekine i zvanično stekne fakultetsku diplomu. Pored toga, svakog dana ostavlja važan trag svojim radovima, od kojih posebno ponosan na knjigu za decu koju je napisao i ilustrovao – Singi Lumba – i koja je nastala iz pričanja priča svojoj ćerki.