PREDAVANJE DUŠKA ILIĆA – NAĐI PRAVI PUT DO ZDRAVOG TELA

Ovaj tekst, kao pogled na predavanje koje je juče održao profesor dr Duško Ilić, pred prepunom salom bioskopa u Ušće Shopping centru započeću rečenicom kojom ga je on završio, a to je da – oslonac za sve moramo pronaći u sebi samima, kako bismo bili oslonac i drugima i kako bismo se oslobodili da se i na druge, ponekad, oslonimo. Time je rezimirao svoju priču, kao 14. po redu, predavač u okviru projekta “Lepo mi je jer tako želim”, koje Centar za lični razvoj LEPO MI JE organizuje sa UŠĆE Shopping Centrom.

Profesora Ilića su naši najbolji sportisti, među kojima su i Novak Đoković, Janko Tipsarević, Nenad Zimoć, Milica Mandić i mnogi drugi odabrali za svog savetnika i kondicionog trenera i svakom od njih, višestruko je pomogao u osvajanju brojnih medalja. Svojom stručnoću pomogao je i mnogim drugim ljudima da oslobode loših navika u ishrani, zdrastvenih problema i slabosti i sačuvaju vitalnost i čvrsto telo.

Ništa ne sme da bude teško. Ako prihvatimo prosečnost i pomirimo se sa slabostima koje svako od nas ima, nećemo imati zdravo telo, a samim tim ćemo se uvek boriti i sa različitim nelagodnostima koje to za sobom povlači – poručio je publici Duško Ilić.

Kroz veliki broj primera, pokazao je kako su on i njegov tim, za samo nekoliko meseci uspeli da pomognu ljudima da se oslobode viška kilograma, poprave držanje i gotovo potpuno promene izgled, a da pritom sačuvaju dobro zdravlje.

Nije svaki trening za svakoga, bila je još jedna njegova važna poruka, uz koju je istakao da mnogi treniraju nešto samo da bi se reklo da se bave fizičkom aktivnošću, ali da to može biti opasno i da se mogu povrediti i narušiti sopstveno zdravlje, iako misle da rade nešto dobro za sebe. Koliko je važno vežbati, toliko je važno i posvetiti pažnju pronalaženju adekvatnog treninga.

Poseban naglasak stavio je na rad sa decom, ističući da bi deca trebalo da uče po dobrom modelu, od svojih roditelja. Odnosno, da je na roditeljima da se bave zdravom ishranom i razvojem dece, ali i da im omoguće da se razvijaju uz adekvatne sportske aktivnosti.

Pričajući o svom radu sa vrhunskim sportistima, Duško Ilić je naglasio koliko su važni predan rad i upornost.

-Pobednički duh je uvek plod velikog rada. Iza velikih rezultat stoji mnogo uspona i padova, prepreka koje moramo pobediti da bismo krenuli dalje i došli do još boljih rezutalta. Isto važi za sve ljude i za one koji se bave vrhunskim sportom i za ljude koji samo žele da žive zdravo – rekao je Ilić.

Zato je poručio publici da je važno da sve što rade dovedu do kraja i da se ne zadovoljavaju prosečnim i polovišnim rezultatima, jer ih takav stav uvek može vratiti unazad, što nikome nije cilj.

Krećite se dovoljno brzo, rekao je na kraju Ilić. I u bukvalnom i u prenesenom značenju, kretanje je veoma važno. Na ovaj način izazivamo sebe da budemo uvek za korak bolji, za korak napred i da u sebi izgradimo dobar oslonac za sopstveni život, ali i da, na taj način, postanemo zdrav i dobar oslonac drugim ljudima koje volimo i koji nas okružuju.