NAMERA I VEŽBA ČINE ČUDA

Upravo sam završila trening sa jednom divnom ženom, koja je nakon 6 meseci potpuno transformisala svoj život i savladala prepreke koje su joj pre toga izgledale nepremostive. Njen primer me je podstakao da sa vama podelim ovu priču, koja suštinski govori koliko naša namera da nešto promenimo na bolje i vežba i trud da u tome uspemo, nepogrešivo daju rezultate.

Kada je došla kod mene na prvu konsultaciju, bila je ljuta, umorna, neshvaćena, kako je rekla. I došla je jer više nije mogla da izdrži pritisak ni na poslu, ni kod kuće i nije znala šta da radi protiv toga. Moram reći da sam iza tog ljutog lica i krutog stava videla jednu lepu krhku ženu, koja je bila inteligenta, obrazovana, sposobna, ali je očigledno bila u fazi, kada joj je izgledalo da život nije na njenoj strani.

Rekla mi je, tada, da je ona vođa jednog važnog tima u firmi, ali da njene kolege jednostavno nju ne vole, ništa ne slušaju šta im govori, da su razmaženi, da se često dešava da ona mora da uradi sve sama umesto njih, jer oseća odgovornost. I tako me je zatrpala bujicom reči o drugima.

A onda je na sličan način nastavila i o stanju u svojoj kući – da ima malo dete i da se trudi da mu bude maksimalno posvećena, ali je frustrira ponašanje muža koji se ne bavi detetom, koji uzme sebi slobodno vreme kada se njemu sviđa, koji nema odgovornost ni za šta. I tako redom, sve informacije koje sam dobila čula sam o drugima, ne o njoj samoj.

Na moje pitanje – kako se oseća ona, nezavisno od svih drugih, ona je samo zanemela. U prvi mah, kako mi je i kasnije rekla, bila je zbunjena (smatrajući da mi je upravo o tome sve vreme govorila), a onda je ostala bez teksta (shvativši da njen fokus uopšte nije na sebi, nego na drugima).

Tako smo krenule da radimo upravo na ovom, JEDINOM VAŽNOM DETALJU – ZVANOM FOKUS NA SEBE. Jer nije bilo moguće da se ONA oseća dobro, ako je fokusirana na druge i samo na njih. Tokom prva dva meseca bilo joj je potrebno da se opusti, da izbaci ljutnju i stres koji ima u sebi i za to smo praktikovali ciljane meditacije, zajendo sa Bahovim kapima koje su delovale na uzroke te ljutnje. U ovom slučaju to je bilo neophodno, jer se nije moglo očekivati da osoba koja se ne oseća dobro, odjednom pristane na sve i odluči da joj bude super.

Upravo u tome leži najvažnija stvar – nakon par meseci intenzivnog rada, punog i dobre volje, ali i opiranja i razmišljanja da „od ovog posla nema ništa“, ona je pokazala jasnu NAMERU da promeni svoj život na bolje i da uradi sve što je do nje. A sve je bilo zapravo do nje, jer druge ne možemo menjati, možemo menjati samo svoj odnos prema njima.

Kada se rodila istinska namera, onda je sve već bilo stvar vežbe i strpljenja. Namerno kažem istinska namera, jer kada je došla prvi put, samo je znala da hoće nešto da promeni, osetila je da joj je potrebna pomoć i usmerenje, ali to nije bila istisnka namera. Tek kada smo do nje došli, rezultati su počeli da dolaze jedan za drugim.

U proteklih pola godine, viđale smo se sat vremena nedeljno, a ostatak je ona radila kod kuće, dvadesetak minuta dnevno. To je bila kombinacija vežbi relaksacije i obnavljanja energije, veoma lakih za izvođenje i pamćenje. Njen osmeh na licu kada uradimo tu grupu vežbi mi je bio neprocenjivo zadovoljstvo od početka. To je bio znak da je proces krenuo. Uz to smo radili meditacije svakog meseca, u skladu sa njenim stanjem i daljim potrebama i naučila je kako da menja fokus sa negativnog na pozitivno i sa drugih na sebe.

Danas mi je rekla da joj još uvek ne ide sve kako bi htela, da i dalje ima momente kada misli negativo i fokusira se na druge, ali nije promenila posao, niti se razvela. Naprotiv, sada vodi još veći tim, u kome je, kako sama kaže, neki obožavaju (isti oni koji je nisu voleli pre šest meseci), neki su se povukli, ali rade bolje. Sa suprugom je razgovarala i značajno je promenio ponašanje. A što je najvažnije, ona je jedna srećna i nasmejana žena, koja sada dolazi na treninge i konsultacije zato što joj to prija, a ne zato što ima problem. Ona sada zna da su sve okolnosti zavisile od nje, odnosno od njenog odnosa prema njima i kada je promenila kvalitet svoje energije, došla je do izražaja najlepša strana njene ličnosti, koju su osetili i drugi ljudi (u ovom slučaju kolege i suprug, pre svega).

Zahvalna sam što mogu da podelim ovaj primer sa vama, jer se iz njega jasno vidi, koliko stvarna namera i konstantan trud i vežba daju dobre rezultate. Ako razmislite o svemu što ste u životu postigli i čime ste bili najzadovoljniji, shvatićete da je to zato što ste imali upravo jaku nameru da tako bude i što ste dali sve od sebe.