MNOGO JE JEDNOSTAVNIJE NEGO ŠTO MISLITE

Svakog dana, svake nedelje, u svim životnim fazama – potrebno je da donesemo različite odluke. Da postavimo ciljeve, odlučimo hoćemo li krenuti levo ili desno. Kad bismo brojali od jutra do mraka, koliko malih ili velikih odluka smo doneli, shvatili bismo da ih baš baš mnogo.

I često smo baš zato skloni da komplikujemo. Da posvetimo mnogo pažnje nečemu, ne razmišljajući da li nam je to zaista potrebno i koji smisao ima u našem životu.

I sad zamislite – bezbroj dilema i odluka u toku jednog dana, pomnoženih sa koplikovanim pristupom – stvara samo stres i nelagodnost.

A stvari su mnogo jednostavnije nego što mislimo. Ne zaboravite, rodili smo se jednostavni, ali naš um ume da zakoplikuje stvari. Dobra vest je što nam je lako da se vratimo jednostavnosti, ako odlučimo da bude tako.

Kako biste sebi olakšali svaki dan, umanjili stres i naučili se jednostavnosti, potrebno je da – kad imate dilemu ili bi trebalo nešto da odlučite, postavite sebi ova dva jednostavna pitanja i pokušate da date odgovor.

Ne morate da krenete od velikih životnih odluka. Testirajte pristup na običnim dnevnim situacijama – Šta da doručkujem? Šta da obučem? Da li da idem na kafu sa Jelenom ili da se vidim sa Ivanom?

1. Kako bi ovo najjednostavnije moglo da bude rešeno?

Uvek, ali baš uvek, kada nikako nešto ne možete da odlučite, kada se lomite između opcije A i opcije B, postavite sebi ovo pitanje: Kako bi ovo najjednostavnije moglo da bude rešeno?

To znači da bukvalno razmislite – koje je rešenje najjednostavnije, koje će vam najmanje energije odluzeti, a da budete zadovljni rezultatom.

Vodite računa, ne radi se o „liniji manjeg otpora“. Princip jednostavnosti ne znači – najprostije rešenje, već jednostavan način dolaska do tog rešenja. Ne znači da treba da izaberete goru opciju, samo da biste izabrali i da se više time ne biste bavili.

Evo primera: Dvoumite se da li da se vidite sa drugaricom Jelenom na kafi ili da izađete sa Ivanom. Ne biste da izneverite ni jednu ni drugu, ali nemate vremena za obe. Princip jednostavnosti bi, mogao u ovom slučaju značiti: pozvaćete obe da izađete zajedno. Vi ćete se tako videti sa obe, one će se upoznati, saznaćete nešto novo, lepo ćete se družiti, svi će biti zadovoljni. U slučaju da Jelena, recimo, želi nešto važno da se posavetuje sa vama, a isto je potrebno i Ivani, princip jednostavnosti bi značio: zamolićete jednu od njih da se sa njom vidite sutra ili se nećete videti ni sa jednom sve dok ne budete imali vremena za obe. I to je fer. A vas ne troši dalje.

2. Šta bi mi najviše prijalo?

Ukoliko je potrebno da dodatno precizirate odgovor na prvo pitanje, može pomoći odgovor na još jedno pitanje – Šta bi mi najviše prijalo? Odgovor na ovo pitanje ne morate davati samo u vezi sa prvim pitanjem, već ga možete, takođe, primenjivati za bilo koju sličnu situaciju nezavisno, kad hoćete nešto da odlučite ili da pravilno postavite svoje ciljeve.

Odgovor na ovo pitanje će pomoći i u malim dnevnim aktivnostima, kao i pri važnijim životnim temama i situacijama.

Često smo skloni, posebno recimo u poslu ili u vaspitavanju dece, da se bavimo moralom kao temom – šta bi trebalo da uradim? Šta je poželjno da uradim? Šta je suštinski prihvatljivo (za okolinu, društvo, dete, partnera) da uradim? Ali sve to nije važno! Važno je šta bi vam zaista prijalo! Jer, ako radite ono što bi trebalo – sigurno ćete imati uspeha u ostvarivanju cilja, ali ne znači da će vas to ispuniti i učiniti srećnom osobom. Ako pak radite ono što vam prija, makar to bilo van svake društvene forme ili norme, drugačije od svih ostalih, možda ćete primiti udarce i komentare, ali ćete biti ispunjena i srećna osoba.

Primer, u odnosu na gore navedenu situaciju bi bio: odgovorite sebi jednostavno, da li bi mi prijalo da se vidim sa Jelenom ili Ivanom ili ni sa jednom ni sa drugom, ili pak sa obe? Odgovor mora biti jednostavan, osim ako baš ne volite sebi da komplikujete život.

Probajte da odgovarate svaki dan na ova dva pitanja. Postepeno će vam preći u naviku, a život će vam postati mnogo jednostavniji, a kvalitetniji. Divno je! Uživajte! 🙂