UNUTRAŠNJA HIGIJENA KAO ZDRAVA NAVIKA

Iako kuću redovno sređujemo, povremeno je poželjno odraditi generalno čišćenje. Slično je i sa automobilom – iako ga redovno održavamo, povremeno zahteva veliki servis. Sa druge, strane, međutim, sebe trošimo svakodnevno, ali zaboravimo da uradimo svoj „veliki servis“ ili „generalno čišćenje“. A da bismo nastavili dobro da funkcionišemo, da bismo sačuvali svoje zdravlje i svežinu, ovaj korak je neophodan.

Zvuči gotovo tužno, da bismo pre odvezli auto na servis, nego što bismo sebi posvetili vreme. Ali može zvučati i dobro, ako danas odlučimo da to promenimo.

OSLOBODI PROSTOR ZA NOVE RADOSTI

Prvi važan korak je – da razumemo da račišćavanje oslobađa prostor za novo. I kad u kući sredimo orman i police, bacimo nepotrebno i napravimo red, sve izgleda mnogo jasnije i lepše. Tako je i sa našim „unutrašnjim prostorom“. Kada napravimo veliko čišćenje, vidik nam se odjednom otvori, lampice zasijaju i otvori se čitav jedan novi prostor koji smo i ranije imali, ali ga nismo videli, jer je bio zatrpan obavezama, suvišnim informacijama i detaljima.

TRANSFORMIŠI NEMIR U UNUTRAŠNJI MIR

Drugi važan korak, nakon velikog čišćenja je – postizanje unutrašnjeg mira. Jer sva rešenja koja pokušavamo da dosegnemo iz nemirnog stanja su kratkog daha. Dugoročne promene na bolje dolaze tek kada se prvo umirimo, pa potom tražimo adekvatna rešenja. Stanje unutrašnjeg mira, ponekad, ne možemo jednostavno dosegnuti sami, ali će odgovarajuća tehnika ili pomoć stručnjaka značajno pomoći da u tome uspemo i kasnije je primenjujemo u sličnim situacijama.

NAPUNI BATERIJE I KRENI NAPRED

I na kraju, kao što je i automobilu koji je bio na servisu, potrebno gorivo da bi mogli da vozimo, tako je i nama, nakon unutrašnjeg čišćenja i negovanja mirnog stanja, potrebno „gorivo“ da bismo krenuli dalje. To gorivo je u nama samima, to je naša energija, samo bi trebalo znati način da je adekvatno kanališemo i negujemo. Postoje različite tehnike koje nam u tome mogu pomoći, među kojima su energetske i QiGong vežbe jedan od načina.

Mnogo volim ovu temu i zato o njoj često pišem. Nije jednostavno u jednom tekstu objasniti način kako da negujemo unutrašnji mir, unutrašnju higijenu i da punimo baterije, jer je život stalna dinamika i na ovim poljima je potrebna stalna vežba. Meditacija je moja tehnika koju najtoplije preporučujem svima, jer je to idealan način da svakog dana negujemo sebe iznutra, poput pranja zuba, tuširanja i sličnih navika.