ONIH DANA KAD BISMO „ISKOČILI IZ SVOJE KOŽE“

Pita me drugarica: „Zašto ima dana kad bih da „iskočim iz svoje kože“, a generalno se dobro osećam? Lepo ujedam i juče i danas, sve me nervira, svađam se, a znaš da to inače ne radim.“ Skoro da je započela svađu, kad sam joj odgovorila da ima takvih dana jednako koliko ima i onih drugih, kad se osećamo dobro, sve je u redu i nemamo potrebu za prepirkom :).

Da bih pokušala da joj objasnim detaljnije, pitala sam je da li je imala prethodnih dana nešto što ju je poremetilo, iznerviralo, nešto što je prećutala, a nije želela, da li je mnogo radila, da li je umorna. To su sve situacije kojima nas život upozorava da bi možda mogli malo da se primirimo, jer smo „ispali“ iz svoje ravnoteže. Ako ih ne ignorišemo, ubrzo osetimo olakšanje. Ali ako ih ignorišemo, kao da se ništa ne dešava, dogodi se „paljba“ u vidu svađe sa drugima, nervoze, povlačenja ili nekog fizičkog simptoma, poput prehlade, bolova u telu i slično.

Tako je meni, pre nego što sam zavrišila sa pitanjima, moja draga drugarica, kao iz topa odgovorila: „Sve to! Nisam imala slobodan vikend već mesec i po dana. Jedna koleginica me je toliko iznervirala da sam htela da svašta da joj kažem, ali je bilo puno ljudi, pa sam se suzdržala. Znaš da mi je lakše da progutam, nego da kažem. Dok ne puknem! I brine me mama. Neće da kaže, ali mi se čini da ta njena štitna žlezda nije dobro!“.

Čim je sve to izgovorila, sama je dodala: „Pa dala sam sama sebi odgovor, je l da?! I ne bila nervozna, kad mi se sve ovo stislo u posledjih mesec dana.“

Samo sam potvrdila. Istina. Sama je sebi dala odgovor. I baš zato je važno da kada smo neraspoloženi, jednostavno promislimo zašto je došlo do toga. Tada smo već na pola puta do poboljšanja situacije. Ali, tu postoji jedan mnoogoo važan detalj. Ne prekorevati sebe, zato što u trenutku kada se ne osećamo dobro, ne možemo odmah da pronađemo rešenje. Ne prekorevati sebe – zato što tada jednostavno nemamo kapacitet da nađemo rešenje i drugo – prekorevanje, samo trošimo energiju koja nam je preko potrebna za dolaženje do rešenja. Zato uvek slede dva ključna koraka i rešenje koje donosi dobar unutrašnji osećaj je tu.

Prvi korak se zove – STOP!

Kada se ne osećamo dobro iz bilo kog razloga, to je trenutno stanje sada i ovde. To stanje nam govori da je u nama nemir. Da bi se uspostavila ravnoteža, važno je da sebi priuštimo mir. Da, samo mir! To znači da se malo povučemo, imamo vreme da se odmorimo, utišamo. Ako ste sada pomislili da je to nemoguće, jer imate mnogo poslovnih i privatnih obaveza, samo se setite, da će i kolege i porodica i prijatelji preživeti stvarno bez vaš par dana. Neće vam biti potrebno više. Ako je problem veći, sasvim je u redu priuštiti sebi i duži period mira i tišine.

Ovo radimo iz jedno prostog razloga – potrebno je da se umirmo da bismo povratili sebi kapacitet da vidimo kako da dođemo do rešenja situacije. Nekada je rešenje samo odmor, a nekada posle odmora moraju uslediti i druge aktivnosti kako bi se situacija poboljšala.

Ako je situacija dosta napeta, može pomoći i ova meditacija.

Drugi korak se zove – AKCIJA!

Kao što ne možemo ništa važno naučiti ili čuti ako se nismo umirili i skoncentrisali na to, tako ne možemo odrediti ni šta je rešenje naše situacije, ako nismo mirni. Kada smo završili prvi korak, tek onda imamo mogućnost da u sebi osvestimo koje korake dalje da preduzmemo. I baš tada je važno da preduzmemo akciju, umesto da ostanemo samo na prvom koraku. A u akciju je najbolje ići korak po korak.

Da vam iskreno kažem, i sama sam se danas našla u sličnoj situaciji. Imala sam puno razlučitih aktivnosti prethodnih dana i malo sam se premorila, zbog čega nisam imala inspiraciju da pišem ništa, pa ni ovaj tekst danas za vas. Obično tekstove utorkom objavljujem već oko 13h, ali nisam stigla ovaj da pripremim prethodnih dana, a jutroš mi jednostavno nije išlo.

I nisam uradila ništa drugo, nego sam preduzela ova dva koraka. Odlučila sam da danas malo odmorim, da ostavim sve obaveze po strani. Već par sati kasnije, evo ideje za tekst i evo teksta za vas :). Lepo mi je zbog toga.