LJUBAV PREMA SEBI KAO IZAZOV

Leto je idealno vreme da sebi dopustimo opuštanje i mir. Ne moramo biti mesec dana na godišnjem odmoru ili na nekom egzotičnom mestu, ali lepo vreme i priroda nas zovu na radost. Zato ovaj tekst posvećujem jednoj divnoj temi, a to je – istinska ljubav prema sebi.

Mnoogo je važno da – ljubav prema sebi ne mešamo sa – egoizmom, nadmenošću i sebičnošću. Ljudi koji se tako ponašaju i misle da je to ljubav prema sebi, zapravo baš ni malo ne vole sebe. Oni vole sliku kojom se predstavljaju, vole da ih drugi vole i da budu važni i veliki u društvu, ali duboko zapravo nemaju dobar dodir sa sobom i ne vole ono što zaista jesu.

Ljubav prema sebi znači jednu duboku unutrašnju slobodu. To je onaj osećaj kada znamo da je sve u nama, da naša sreća zavisi od nas samih i zato emitujemo ljubav i radost i time nam se ljubav i radost i vraćaju. Da se razumemo, ne govorim o iluziji, snovima, maštanjima, govorim o veoma realnom životu u kome je korisno za nas same da nastojimo da budemo rastrerećeni, da imamo lepe misli i osećanja. U početku se to može uvežbati, a kasnije počinje spontano da se odvija.

Evo kako možete sebe izazvati na ljubav prema sebi i proveriti koliko zaista poklanjate sebi pažnje i ljubavi. Svi koji su se potrudili da ovo urade, slažu se da je vredno, jer osećaj sreće i ljubavi koja se oko nas širi, zaista je neprocenjiv. A sve je lagano i lepo i oduzeće vam dvadesetak minuta svakog dana.

Ljubav prema sebi za dobro jutro

Svakog jutra, kada ustanete, a pre ostalih dnevnih obaveza, priuštite sebi 15 minuta samo za sebe. Sedite udobno, zatvorite oči i umirite disanje. Počevši od temena glave, niz lice, vrat, ruke, trup, pa preko nogu do stopala, obratite kratko pažnju na svaki deo tela i pokušajte da ih opustite. Sve ne bi trebalo da traje duže od par minuta.

Kad završite ovaj postupak, ostanite zatvorenih očiju i izgovorite u sebi ili pomislite sledeće rečenice. Na svakoj zadržite pažnju 3 do 5 minuta, ovim redosledom:
• Molim da mi se optimizuje današnji dan
• Molim da mi sazri centar za sreću
• Molim da mi se optimizuje ljubav prema sebi.

Verovatno će vam se vraćati različite misli, ali tada pokušajte da opustite telo i vratite pažnju na izgovorenu rečenicu. Pritom rečenicu nemojte sve vreme ponavljati u sebi, jer je važno da se mozak umiri, umesto da neprekidno radi.

Pažnja i ljubav za laku noć

Kako biste „izmerili“ koliko zaista sebi poklanjate istinske pažnje i ljubavi, korisno je da to zapisujete u periodu od mesec dana. Svake večeri, zapištie, šta je to što ste tog dana uradili za sebe i učinili da date dopinost istinskoj ljubavi prema sebi.

Kako bih vam bilo lakše da beležite ove informacije možete besplatno preuzeti Beležnicu ovde: Pokloni sebi pažnju i ljubav koju sam pripremila za sve koji istinski žele da se bave sobom. lepomije.milica@gmail.com.