PREDAVANJE UROŠA PETROVIĆA: RAZMIŠLJANJEM IZVAN OKVIRA DO NOVIH IDEJA

Opisati predavanje koje je Uroš Petrović, pisac i genijalac, juče održao u punoj sali bioskopa u UŠĆE Shopping centru, uz poruku „Lepo mi je, jer tako želim“, gotovo da nije moguće. Svi koji su ga slušali izašli su razdragani, razvučenog osmeha i sigurno do pola noći nisu mogli da zaustave mozak i ideje koje su navirale.

Tema predavanja, koje su organizovali Centar za lični razvoj LEPO MI JE i UŠĆE Shopping Centar bila je: Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja. I upravo to je uradio Uroš Petrović. Pokazao nam je kako da razmišljamo izvan okvira, kako da razmrdamo moždane vijuge i da ih redovno trenirano, kako bismo dosegli do ideja koje nismo pre imali, koje niko osim nas nema i kojima postižemo ciljeve u kojima u životu uživamo, umesto da nas opterećuju i ograničavaju.

Suština Uroševe priče bila je u tome da se mozak razvija, kada ga angažujemo i kada mu damo zadatak, odnosno kada nešto radimo. Dobra je bila njegova ilustracija, kako su taksisti u Londonu ranije bili mnogo inteligentniji od ostalih taksista. Razlog je što je London ogroman grad i što su svakog dana svom mozgu morali dati zadatak kako bi se u njemu snašli. No, danas je situacija drugačija, jer svi koriste navigaciju i više ne moraju previše angažovati mozak.

Dakle, kao što moramo da se razmrdamo i pokrenemo da bismo bili fizički aktivni i zdravi, tako je i sa upotrebom mozga. Moramo ga stalno trenirati, postavljati sebi pitanja i davati odgovore, kako bismo navikli da na ovaj način dolazimo do novih ideja. Jedina opcija koju bi trebalo izbegavati je – jednostavno ne raditi ništa, životariti, izložiti sebe pasivnom prolasku kroz život. Tako sebe sputavamo da napredujemo i mozak „stagnira“, poput lista koji je uvek u senci i na kraju se osuši.

Uroš nam je na predavanju zadavao zagonetke, koje nikada do tada nismo čuli. Na početku, izgledalo je kao da ih niko u sali neće rešiti, ali svi su se postepeno uključivali, on nas je podsticao da tražimo rešenje, da nagađamo, da govorimo, da istražujemo. I na kraju, uvek je bio neko ko je dao tačan odgovor. Tako nam je dokazao da je do rešenja uvek moguće doći, a da u međuvremenu možmo pokrenuti lavinu ideja i povezati ih sa svojim dotadašnjim znanjima.

Kakve su Uroševe zagonetke najbolje znaju deca koja čitaju njegove zagonetne priče i romane. Deklarisana kao dečja, ali svakako i literatura za odrasle, upravo kao pomoć da pokrenemo moždane vijuge i iskoristimo svoje intelektualne kapacitete na najbolji mogući način.