SVE ŠTO TREBA DA ZNAŠ O MEDITACIJI

Meditacija je jednostavna tehnika kojom vežbaš da umiriš um i usmeriš pažnju na prioritete. Zahvaljujući redovnom meditiranju, postaješ smirena i fokusirana osoba. To znači da nisi samo privremeno u stanju unutrašnjeg mira, dobre koncentracije i radosti, već to postaje tvoja rutina i stalno stanje.

Naravno, to ne znači da se nikada više nećeš iznervirati ili osećati neraspoloženo, ali ćeš, zahvaljujući redovnom meditiranju – osetiti kako se sve brže vraćaš u ravnotežu. Biti stalno u stanju potpunog mira i visoko dobrog raspoloženja nije moguće, ali jeste moguće povećati brzinu vraćanja u lepo stanje i u tome ti može pomoći redovno meditiranje.

Ali je važno da razumeš – da cilj meditiranja nije – da lepo meditiraš, već – da lepo živiš!.

Zato što ti meditacija, istovremeno, omogućava:

  • Da se okreneš sebi, ka unutra i da tako redovno stišavaš buku i previše informacija koje ti dolaze od spolja (drugih ljudi, obaveza i okolnosti). Dakle, postaješ smirenija osoba.
  • Kada si smirenija osoba, jasniji su ti prioriteti – šta je to što želiš da neguješ u sebi i oko sebe, a šta je to što želiš da prevaziđeš i popraviš.
  • Kada znaš šta su ti prioriteti, jasno ti je i gde dalje treba da usmeriš pažnju. A svoju životnu energiju trošiš na ono na čemu ti je pažnja. Dakle, zahvaljujući meditaciji svoju energiju nećeš troškariti na 100 strana, već ćeš je usmeravati na ono što ti je zaista potrebno i iz čega rasteš i napreduješ.
  • I kada si smirenija osoba, jasnije vidiš svoje snage i slabosti i jasnije ti kuda želiš da ideš u životu, tada počinješ bolje da sagledavaš i druge ljude – mirnije i jasnije, zahvaljujući čemu tvoji odnosi sa drugima postaju lepši.

To su sve razlozi, zbog kojih naglašavam da cilj meditiranja nije – lepo meditiranje, već lep život. Jer, kada smo smireni, dobrog raspoloženja, kada nam je jasno kuda idemo i zašto u životu i kada imamo kvalitetne odnose – možemo reći da je život lep i vredan svakog trenutka.

To ne znači da će svaki trenutak biti blagostanje ili savršenstvo, ali ćeš svaki trenutak proživeti smireno, jer znaš da jasnoću, dalji putokaz i unutrašnju snagu možeš naći u sebi, bez obzira na spolje okolnosti.

Meditaciju mogu praktikovati svi ljudi, bez obzira na godine, pol, religijska, kulturološka ili filozofka opredeljanja.

 

 KOJE JE PRAVO VREME ZA MEDITIRANJE

Svako vreme je pravo vreme za meditiranje. Možeš meditirati bilo kada u toku dana i svakodnevno možeš menjati vreme meditiranja.

Predlažem da probaš da meditiraš i ujutru i uveče i sredinom dana i da proveriš koje vreme tebi najviše prija. Takođe, kada utvrdiš koje je to vreme, u odnosu na ostale obaveze, korisno je da staviš alarm koji će te uvek podsećati da je tvoje vreme za meditaciju, odnosno sa divnih 15-20 minuta koje ćeš provesti sa sobom.

Ako meditiraš ujutru, pre svih drugih obaveza, učinićeš da odmah na početku dana uskladiš svoju energiju. Vremenom ćeš primetiti kako se dan nekako lagano teče i kako se sve okolonosti prilagođavaju tebi, umesto da se ti prilagođavaš njima. Tako je zato što, meditiranjem ujutru, činiš da uskladiš svoju energiju sa sobom, da je dovedeš u ravnotežu i onda je sve u skladu sa tom ravnotežom i u daljem ostatku dana.

Ako meditiraš uveče, pred spavanje, to će ti pomoći da se tvoje misli i osećanja umire i da se „slegne“ sve što se dešavalo tokom dana, tako da laške možeš utoniti u san. A ne zaboravi, san ti služi da obnoviš energiju za sutrašnji dan. Što je san bolji, energija se lepše obnavlja za nove obaveze koje sutradan slede.

Ako meditiraš sredinom dana, recimo posle posla, to će ti pomoći da „završiš“ sa svim prethodnim obavezama i da se lakše posvestiš drugačijim okolnostima – recimo svojim hobijima, članovima porodice i svemu onome u čemu, takođe, uživaš. To će ti pomoći da se umiriš, utišaš i obnoviš energiju za ostatak dana.

 

KOJE JE PRAVO MESTO ZA MEDITIRANJE

Isto kao i kod vremena, možeš meditirati na bilo kom mestu. Najbolje je da izabereš neko lepo, udobno mesto u svojoj kući ili prostoru gde često boraviš i da to ostane tvoje mesto za meditiranje.

Posebno na početku, najbolje je odabrati neko tiho mesto, gde te drugi neće ometati dok meditiraš. Tako će ti biti lakše da se navikneš na ovaj proces.

Tu možeš meditirati u sedećem, polusedećem ili ležećem položaju. Važno je samo da ti bude udobno. I da ne prekrštaš ni ruke, ni noge, jer to usporava energetski tok. Takođe, korisno je da ti dlanovi budu otvoreni i okrenuti na gore.

 

ZAŠTO PROGRAM MEDITIRANJA UMESTO MEDITACIJA SA INTERNETA

Svaka meditacija će ti pomoći da se umiriš. Zato što čim zatvoriš oči, spušta se frekvencija tvog mozga i to ti omogućava da se um polako primiri.

Bilo koja tehnika koju odabereš ili pronađeš na interetu će ti u tome pomoći. Ali rezultat će biti samo privremen.

Meditacija ti, međutim, može doneti mnogo više od trenutnog umirivanja. Možeš učiniti da budeš – ne samo privremeno smirena, već stalno smirena osoba. A to je proces koji ima svoje korake. I svaki korak se tiče tebe lično. Lični razvoj je lična stvar.

Kroz individualni program meditiranja, svaka meditacije je prilagođena lično tebi i to na dva nivao: tebi, kao ljudskom biću koji ima različite slojeve ličnosti i tebi kako osobi koja živi sada i ovde i ima svoje prioritete. To znači – da kroz ovaj proces: učiš da meditiraš, ali što je mnogo važnije – postepeno upoznaješ sebe, učiš kako da obnoviš, a potom i gde i kako da usmerš svoju energiju sa svim detaljima svog života. Dobijaš mnogo viši nivo unutrašnjeg mira, jasnoće i energije za svaki sledeći životni korak.

 

ZAŠTO UČITELJ MEDITACIJE

Učitelj meditacije je osoba koja će ti pomoći:

  • da naučiš da meditiraš;
  • da naučiš kako da sagledaš unutrašnje uvide;
  • da naučiš kako da usmeriš energiju na svoje prioritete.

Veoma je važno da razumeš da učitelj meditacije nije kao svaki učitelj. Tačnije, njegova uloga nije samo da ti prenese znanje, već ima i jednu dodatnu, veoma važnu ulogu. Ako znaš da meditacija donosi viši nivo mira i svesnosti, jasno ti je da je učitelj meditacije već prošao put na kome si ti sada. Zato ima “šire vidike” i jasniju sliku o svemu što se dešava u tebi i oko tebe. I zato ti može pomoći da i ti, samostalno, sagledaš lakše tu sliku o svetu u sebi i oko sebe. Zato ti učitelj meditacije ne daje svoje lično mišljenje o datim detaljima, već sa tobom razgovara iz perspektive višeg nivoa svesnosti i uvida koje ima.

Učitelj meditacije nije čudotvorac zbog toga, već osoba koja je dugo vežbala meditiranje i razvijal svoju svesnost do viših nivoa, zbog čega ima širu i jasniju sliku i viši nivo unutrašnjeg mira.

 

 RAZVOJNI NIVOI MEDITIRANJA

Svako od nas je individua za sebe i svako počinje da meditira u različitoj fazi svog života. U skladu sa tim, svako od nasi ima različit tempo svog ličnog razvoja uz meditaciju.

Ali je, bez obzira na lične faze i okolnosti, ključno da, meditacija, donosi postepen razvoj, koji ima svoje faze:

  • U prvoj fazi – važno je bazično vraćanje unutrašnjeg mira, jer je to i biološka osnova našeg rasta i razvoja.
  • U drugoj fazi – iz te bazične smirenosti (postignute u prvoj fazi), sledi podizanje nivoa svesnosti – to znači da u mirnom stanju sve laške vidiš zašto ti se nešto dešava ili ne dešava, jasnije vidiš sebe sve oko sebe. Dobijaš veću jasnoću.
  • U trećoj fazi – bazični mir, koji sve vreme neguješ meditiranjem i sve veća jasnoća (kao dragocen putokaz), daju ti mogućnost da usmeriš svoju energiju. Tačnije, u ovoj fazi, sve lakše usmeravaš svoju energiju u svim segmentima svog života. I zavaljujući tome živiš lako i lepo, jer razumeš kako da neguješ smirenost i zdrave emocije, a kako da prevazilaziš prepreke i iz toga učiš i napreduješ dalje.