SVE ŠTO BI TREBALO DA ZNAŠ O ČAKRAMA

Čakre su energetski centri i veoma su važne za uspostavljanje energetske ravnoteže u svakom ljudskom biću. Povezuju energiju koja nastaje fiziloškim procesima, sa energijom misli, emocija, kao i svih drugih energetskih tokova, koji su važni za funkcionisanje svakog čoveka.

Iako postoji više čakri, najčešće se govori o sedam glavnih koje su smeštene u sredini tela, a raspoređene su odozdo prema gore, tako da svaka iduća podrazumeva viši nivo postojanja.

Grafički posmatrano, čakre su kupasti vrtlozi koji se vrte velikom brzinom i metabolizuju energiju. Svaka čakra je druge boje i povezana je sa frekvencijom energije koju metabolizuje.

Svaka čakra ima prednju i zadnju stranu. Prednja strana povezana je sa čovekovim osećajima, a zadnja sa voljom.

Čovek je zdrav ako su mu čakre uskladjene i otvorene za protok energije. Što više energije protiče kroz čakre, čovek je zdraviji. Ako čakra ne može da metabolizuje energiju, onda je blokirana i pojedini delovi tela nisu snabdeveni s dovoljno energije. U tom slučaju postepeno nastaju bolesti ili različite psihičke teškoće.

 

PRVA ČAKRA

Prva, osnovna, čakra je crvene boje, leži na početku karlice i povezana je s nadbubrežnim žlezdama, što znači da upravlja karlicom i bubrezima. Deluje na količinu fizičke energije i volje za životom, tj. očuvanjem, preživljavanjem i prizemljivanjem.

Ako je prva čakra zatvorena ili blokirana, blokirana je i čovekova vitalnost, čini se da čovek nekako „nije tu“. Javlja se duševni i telesni umor, bezvoljnost, strah, nedostatak samopouzdanja. Čovek ima osećaj da je spoljašnji svet nešto strašno, da za njega nikog nije briga i da je na svijetu sasvim sam. Blokirana prva čakra može uzrokovati anemiju, artritis, hemeroide, išijas, tumore ili rak na tom području, proširene vene, slabu cirkulaciju.

 

DRUGA ČAKRA

Druga, seksualna, čakra je narandžaste boje, a leži nad genitalnim organima, otprilike tri prsta ispod pupka. Deluje pre svega na naš osećajni život, ali kako je povezana sa reproduktivnim organima utiče i na sposobnost rađanja, naše delovanje, učenje i stvaranje.

Ova čakra ukazuje na naš odnos prema telu, čulnom uživanju, kvalitetu ljubavi prema partneru kao i pružanje i primanje telesnog, umnog i duhovnog zadovoljstva. Ako je druga čakra otvorena, čovek oseća svoju polnu snagu. Ako je blokirana, kod žena se može manifestovati kao nemogućnost doživljavanja orgazma i čulnog uživanja a kod muškaraca dolazi do prerane ejakulacije i smetnjama pri erekciji.

Blokada druge čakre može izazvati teškoće kod učenja i pamćenja, razdražljivost, herpes, bolne i neuredne menstruacije, ciste, impotenciju ili probleme sa prostatom.

 

TREĆA ČAKRA 

Treća, solarna, čakra leži na području želuca, u solarnom pleksusu.  Žute je boje, a utiče na našu svest i linearni način razmišljanja.

Povezana je sa gušteračom, želucem, jetrom, žuči i nervnim sistemom. Treća čakra omogućava osećaj povezanosti između materijalnog i eteričnog tela. U središtu sunčanog pleksusa deluje na naše zadovoljstvo, duhovnu mudrost i svest o univerzalnosti života. Iako je ovo mentalna čakra, njen pravilan rad povezan je sa emotivnim životom. I dete je povezano s majkom eteričnom pupčanom vrpcom.

Ako je solarna čakra blokirana, strast i srce deluju odvojeno jedno od drugog – tj. strast nije povezana sa srcem. Takodje, zatvorenost ove čakre izražava se kroz strah, teskobu, sebičnost, manipulaciju, osećanju manje vrednosti, čir na želucu, bolestima jetre, šećernoj bolesti, anoreksiji, bulimiji i artritisu.

Treća čakra povezana je i sa čovekovim odnosom prema sopstvenom zdravlju. To je i središte isceljivanja, povezano s duhovnim isceljivanjem.

 

ČETVRTA ČAKRA

Četvrta, srčana, čakra je zelene boje. Ljubav je temelj ove čakre. Za nju se kaže da je pokretač ljubavi, ne samo prema pojedincu nego i prema čovečanstvu uopšte. Ova čakra smeštena je na području srca, iza grudne kosti i povezana je s timusom koji u značajnoj meri deluje na imuni sistem.

Pošto leži u sredini, srčana čakra je posebno značajna jer je i provodnik i posrednik među ostalim čakrama.

 

PETA ČAKRA

Peta, grlena, čakra je svetloplave boje. Leži u podnožju grla i povezana je s višim oblikom božanske volje i snagom reči. Deluje na štitnu žlezdu, upravlja razmenom materija, bronhijalnim sistemom i glasnim žicama, plućima i organima za varenje.

Ova čakra je središte sporazumevanja, utiče na našu volju, odlučnost i mogućnost biranja, stvaralaštvo na mentalnom nivou, na prihvatanje sveta i prilagođavanje svetu, kao i na doživljaj sebe, lični i u društvu.

Blokada ove čakre povezana je s tremom, nemogućnošću izražavanja sebe, uznemirenošću, sa anginama koje se ponavljaju, bolestima štitne žlezde, bolestima zuba i desni, glavoboljama koje nastaju zbog napetosti u gornjem delu vrata.

 

ŠESTA ČAKRA

Šesta, čeona, čakra je indigo plave boje. Poznata je i kao treće oko ili oko mudrosti. Povezana je s univerzalnom ljubavlju. Leži iznad korena nosa, u sredini.

Povezana je sa hipofizom i upravlja radom ostalih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, malim mozgom, nosem, ušima i nervnim sistemom.

Kad smo u budnom stanju, ona je središte naše duše. Deluje na intuiciju, na sećanje i sposobnost vizuelizacije, kao i na sposobnost ostvarivanja zamisli.

Ako ova čakra ne radi pravilno, naši mentalni pojmovi mogu biti zbrkani, a predstave o stvarnosti pogrešne i negativne, pa teško ostvarujemo svoje zamisli. Kod neuravnoteženosti ove čakre, bojimo se svojih intuitivnih potencijala jer smo uvereni da nismo inteligentni. S druge strane, možemo zloupotrebiti svoju intelektualnu moć.

Blokada šeste čakre uzrokuje bolest sinusa, migrene i glavobolje, teškoće sa vidom, nervni slom, potištenost, šizofreniju, tumore na mozgu.

 

SEDMA ČAKRA

Sedma, krunska, čakra je ljubičaste boje, a leži na vrhu glave, tik iza temena. Povezana je s višim umom, znanjem i integracijom uma i tela. Odgovara epifizi i upravlja velikim mozgom, nervnim i mišićnim sistemom, kožom.

Sedma čakra je čakra duhovnosti. Preko nje dolazimo u dodir sa svojim višim JA kanališući energiju iz Univerzuma.

Budući da krunska čakra obuhvata ceo čovekov život, njena blokada dovodi do nedostatka samopouzdanja, duhovne tj. lične krize, osećanja besmislenosti života.

Ako je krunska čakra otvorena, svoju duhovnost osećamo na poseban način i i pruža nam osećaj potpunosti.