SUPER IGRA ZA DECU

Već neko vreme sa svojim sinom praktikujem jednu vežbu, koja je mnogo simpatična. Sada ću je rado podeliti sa vama, pa probajte sa svojim mališanima, a možete i sa starijom decom. Jednako je zanimljiva i mladima i odraslima.

Da bi deca razumela zašto uopšte nešto rade, zašto je važno da se potrude oko značajnih tema u svom životu, zašto su važni kvalitetni odnosi sa drugima, potrebno je da imaju dobar primer ili simbol koji će ih stalno motivisati i inspirisati da idu napred, u skladu sa svojim kvalitetima i radošću.

Kad god nešto rade, za šta im je potreban malo veći trud, možete im predložiti da zamisle – da sade biljku iz koje će, ako je budu negovali, izrasti divan cvet.

Jednostavnost

 

Da bi to uradili, koraci su sledeći:

– Važno je da obezbede plodno tle, zemlju i da tu posade svoju biljku.
Dakle, potrebno je da imaju ideju šta žele da urade i da počnu da rade na ostvarenju te ideje ili cilja;

– Kad je biljka posađena, da bi izrasla i procvetala (da bi ostvarili svoj cilj), važno je da je neguju, redovno zalivaju, drže na suncu, paze.
Isto je i sa negovanjem svoje ideje i koračanjem prema cilju – ne mogu sedeti skrštenih ruku, a očekivati da će se nešto promeniti na bolje u njihovom životu, moraju razvijati ideje, mogućnosti, biti uporni i vredni. I što je veoma važno – moraju verovati u svoju ideju i negovati entuzijazam. Isto kao što biljka traži sunce da bi živela i rasla, tako i ideje traže podršku lepih misli i reči da bi se ostvarile.

– Ako je ne zalivaju i ne neguju redovno, biljka će početi da se suši, a cvet neće izrasti.
Veoma je moguće i potpuno normalno, da na putu ostvarenja svojih malih i velikih ciljeva, mališani posustanu, uplaše se, žele da odustanu. Isto je i sa nama odraslima. Ali tada ih podsetite da njihova biljka neće dati lepi cvet zbog koga su je i posadili. Da ne bi trebalo da zapostave svoj dosadašnji trud. Da je važno da sačuvaju svoju biljku živom, jer znaju da će im ona uzvratiti prelepim cvetom.

– Kada cvet poraste i dalje je važno da ga neguju, da uživaju u njegovoj lepoti.
Ostvarenje cilja donosi radost. Deca to posebno umeju da pokažu na divan način. Podstaknite ih da uživaju u svojim ostvarenjima. Ne moraju to biti velika dela. Svaki mali sitan uspeh je divan cvetić u njihovim životima. Pa sad zamislite koliki buket mogu da naprave tokom čitavog života. Ne samo buket, već baštu. Zato je važno da neguju svoje ideje, da uživaju u svojim ciljevima, da se raduju životu i lepoti.

Prvo probajte ovu vežbu na sebi, videćete koliko je lepo. A mališani će se oduševiti. Na ovaj jednostavan način ćete ih naučiti: upornosti, empatiji, odgovornosti, uživanju u lepoti i radosti.

Naša deca su naš najvažniji cvet. Zato je ova praksa lepa i za nas odrasle i za naše „male cvetiće“.