ŠTA STVARNO ZNAČI – MISLITI POZITIVNO

Pozitivno razmišljanje je postalo fraza modernog doba. I čini mi se da pravo razumevanje ovog pojma često izostaje. A zapravo, suštinski se tiče dela fizioloških i energetskih procesa svakog čoveka. Sličnog procesu koji izaziva zdrava ili nezdrava ishrana.

Najlakše ćeš ovaj pojam razumeti, ako misli i osećanja posmatraš kao hranu za mozak. Jer, mozak svakog trenutka prima signale od misli i osećanja, a potom ih obrađuje i dalje reguliše sve druge procese u tebi i tvom organizmu.

Dnevno imamo oko 60-70 hiljada misli, od čega mozak uzima za relevantne samo one koje ponavljamo dovoljan broj puta. A više naučnih disciplina je dokazalo da danas imamo 90% istih misli koje smo imali juče. To znači da mozak, iznova, hraniš istom hranom.

Problem je, međutim, što najčešće nismo svesni tih misli kojima hranimo mozak. A to direktno znači da celim našim sistemom upravlja nešto čega nismo svesni. Učitavamo sebi beskorisna znanja, nesvesni tog procesa.

I tu dolazimo do pozitivnih misli. Nije penta ponavljati sebi po svaku cenu: super sam, dobro sam, a život ti ne izgleda tako. Suština je da razumeš zašto to radiš?

Dakle, putanja je sledeća.

1. Primećuješ da neki deo tvoje svakodnevice ne funkcioniše najbolje. Nešto ti ne prija, stvara probleme, nelagodu.

2. Pitaš sebe – kojim mislima i osećanjima hranim svoj mozak kad mi se ova neprijatnost ponavlja. I istražuj sebe, dok ne dobiješ odgovor.

3. Tek kad ga dobiješ, otvaraš prostor za kreiranje nove misli i osećanja, drugačijeg kvaliteta. I tada formuliši misao koju želiš da tvoj mozak iznova čuje.

4. Ako želiš sa od te misli, stvoriš znanje, odnosno daš mozgu instrukcije kako da upravlja celim tvojim sistemom-ključ je u ponavljanju, ponavljanju, ponavljanju. Jer, mozak nema drugi način da nauči, osim ponavljanja.

5. I dodatno, važno je da razumeš da u početku neće biti jednostavno. Činiće ti se da zaludno ponavljaš nešto što nije istina, ali će vremenom ići sve lakše. To ti je isto kao da želiš da odmah naučiš sve što piše u knizi od 300 stranica. Znaš da nije moguće i da ćeš morati da čitaš, ponavljaš i tek onda stekneš znanje. Tako je svaka nova misao – nova knjiga iz koje stičeš znanje. Tvoj mozak nema pojma da li ti samo ponavljaš misao, da li čitaš, slušaš predavanje. Njemu samo treba ponavljanje iste informacije mnogo puta.

Dakle, nije pozitivno razmišljanje trend, niti zabluda modernog doba.

Nije ni zaobilaženje istine. Niti stavljanje problema pod tepih.

To je proces – svesnog učenja i upravljanja svojim životom. A taj proceš podrazumeva: posmatraj-osvesti destruktivnu misao-kreiraj konstuktivnu-ponavljaj-stekni znanje-primeni znanje.

To je svest da rešenje uvek postoji i da je sva odgovornost i moć u tvojim rukama.

A u osnovi svega je, naravno, negovanje smirenosti. Jer iz mirnog stanja lakše uviđaš šta je zdrava, a šta nezdrava hrana za tvoj mozak.