PRIPREMA. POZOR. POČINJE ŠKOLA!

Bliži se 1. septembar, posebno značajan datum za svaku porodicu koja ima dete školskog uzrasta, a naročito za đaka-prvaka. To je dan kada prestaje raspust, izmiču letnje čarolije i počinju drugačije obaveze. Ipak, u školi se obrazuje, stiču prijatelji i nova iskustva i zato bi trebalo da predstavlja lepo mesto kome će se deca radovati, a roditelji biti podrška u usponima i padovima.

 

PRIPREMA – informacije umesto stavova i očekivanja

Za dete je polazak u školu velika promena. Toliko velika da je roditelji često teško mogu i zamisliti. Dete nema iskustvo koje imaju odrasli ljudi. Zato ga ne bi trebalo opterećivati stavovima, mišljenjima, očekivanjima. Dovoljno je, za početak mu dati realne i otpimistične informacije. Ako detetu kažete: „Ne brini. Biće sve u redu. Skola je super, ti ćeš to lako da savladaš“ – već mu postavljate očekivanje da bi trebalo da bude odličan đak i samo takav, da nikada neće naići na problem u školi. A kada do svega toga dođe, dete će ostati zbunjeno. Mnogo će biti korisnije, jednostavno mu objasniti da škola ima svoje prednosti, kao što su sticanje novih znanja, iskustava, upoznavanje drugara i učiteljice, ali i da u školi mora da bude strpljivo, da sluša na času, da sedi u klupi, što je dosta različito od svega što je do tada radilo. Sedmogodišnje dete ovakve informacije može da prihvati mnogo lakše nego što roditelji zamišljaju, zato nema potrebe sputavati ga u tome.

POZOR – pažnja na unutrašnjem miru i pozitivnom stavu

Potpuno je u redu, da pored svih dnevnih obaveza koje imaju, roditelji ponekad budu i nervozni i nestrpljivi. Ali, ono što je važno da znaju i što se uvek mogu potruditi je da – neguju unutrašnji mir. Odlučite da svakog dana izdvojite 15 minuta za meditaciju i susret sa svojim mislima i osećanjima. Tako ćete postati srećniji i smireniji roditelj, a dete će se ogledati u vašem „ogledalu“ i ponašati onako kako se i vi ponašate. Sve što radimo i govorimo naša deca pažljivo osluškuju.

Nije potrebno da znate sva pravila lepog i korisnog ponašanja i da ih primenjujete svakodnevno. Mnogo je korisnije da ostanete mirni i prepoznate ponašanja i potebe svog deteta i odgovorite u skladu sa njima, a ne u skladu sa pravilima. Svako dete je individua za sebe i zato nema univerzalnih pravila. Negujte ljubav prema sebi i svom detetu i to će sigurno biti najbolja investicija koju ćete u životu imati.

POČINJE ŠKOLA – nije svaki pribor za školu isti

Ranac – ako kupujete ranac za prvaka, korisno je da bude anatomski, sa ojačanim leđima, podesivim pojesevima, koji su mekani ili imaju ojačanja, zbog pravilnog stava deteta. Poželjno da ima tvrdo dno, kako bi se teret na leđima pravilno rasporedio. Pored toga, preporučuje se da ranac bude lagan, vodootporan i izdržljiv. Rančevi od finog poliestera su laki za održavanje i čuvaju oblik i nakon družeg korišćenja. Potrebno je da budu opremljeni i refleksnim materijalima zbog dodatne bezbednosti u saobraćaju. Prostrane pregrade i džepovi sa bočne strane obezbeđuju praktično raspoređivanje sadržaja ranca.

 

Sveske – kod svezaka povedite računa o broju strana i kvalitetu listova. Prvaci jako pritiskaju papir dok pišu, tako da se previše tanki listovi lako mogu oštetiti. Tvrdi povez se ne preporučuje za prvake, jer povećava ukupnu težinu na leđima.

Počinje škola

Olovke – Za olovke i drvene bojice važi isto pravilo: poželjno je nabaviti one koje imaju izdržljiv grafit koji se ne lomi, a lako zarezuje. Zbog pravilnog držanja olovke dok uče da pišu, preporučuju se one sa ergonomičnim dizajnom za lakše držanje u ruci. Kod drvenih boja obratite pažnju na intenzitet boje i da li ostavljaju ujednačen i postojan trag.

Flomasteri – korisno je birati flomastere sa dugotrajnom bojom i mastilom na bazi vode. Zbog velikog broja stvari koje prvaci nose u školu, preporučuju se dvostrani flomasteri, čime se njihov broj može prepoloviti.

 

Ako ti je važno da budeš najbolji roditelj svom đaku prvaku i da i sebi i njemu olakšaš period polaska u školu, prijavi se za seminar LEPO MI JE ŠTO SAM RODITELJ ĐAKA PRVAKA, gde zajedno sa iskusnom učiteljicom govorim detaljno o svemu što je važno za porodicu đaka prvaka.  Dajemo korisne i praktične savete i vežbe, kako za dete, tako i za roditelje. Sve detalje možeš pogledati OVDE ili klikom na donju sliku.

 

https://www.lepomije.rs/dev/lepo-mi-je-sto-sam-roditelj-daka-prvaka/