PREDAVANJE MARKA ODALOVIĆA: BUDI NAJJAČI I KADA TI JE NAJTEŽE

Kada ti neko kaže da je važno da vredno učiš, budeš istrajna i dobra osoba, može zvučati kao fraza. I u isto vreme, kao povod za izgovore da baš to ne uradiš. Ali kada ti to kaže čovek koji je sa 12 godina ostao bez svojih najbližiš i bez svega, onda se duboko zamisliš i izgovora više nema. Takav osećaj izazvala je priča Marka Odalovića, veterinara iz Novog Sada koji je održao 21. po redu, predavanje u okviru projekta „Lepo mi je jer tako želim“, čiji sam autor i jedan od organizatora, zajedno sa Ušće Shopping Centrom.

Marko je iskreno i otvorenog srca, sa publikom podelio najteže trenutke svog života i pokazao kako je moguće da u životu budeš srećan i uspešan i nakon svega. U jednom danu, sa svojih 12 godina, ostao je bez brata, majke i oca, u saobraćajnoj nesreći. Nakon pola godine boravka u bolnici, sve u njegovom životu bilo je drugačije. Iz grada i uređenog života, počeo je da živi kod tetke u selu. Bio je dobar đak i pokušao je da ubrzano završi srednju školu, kako bi pobedio na republičkom takmičenju i tako stekao mogućnost direktnog upisa na fakultet. Zbog tadašnjih uslova u kojima je živeo, ipak nije mogao studirati u Beogradu, ali je zato, vrednim radom, nakon samo 10 dana pripreme za prijemni, upisao fakultet u Novom Sadu i to na budžetu. Nakon studija je predano radio u najboljoj veterinarskoj ambulanti, da bi stekao što više znanja. Upisao je i skupe postdiplomske studije u Zagrebu, da bi se dodatno usavršio. Kasnije su i on i supruga ostali bez posla i to je bila prelomna tačka da se odluči da počne sopstveni biznis. Danas, ima dvoje dece, suprugu i svoju veterinarsku ordinaciju, apoteku i „pet-šop“. Danas je srećan i uspešan čovek, koji svakodnevno napreduje, iako i dalje ima padove, iako i dalje greši i suočava se sa izazovima.

Većinu principa kojih se u životu drži, Marko je zapamtio iz poslednjih reči koje je razmenio sa svojom majkom. Ona mu je rekla da mora uvek vredno učiti, da je važno da bude dobar i istrajan i da bude svestan da se sam za sve mora izboriti.

Obrazovanje je veoma važno, to sam rano shvatio. Zato sam se trudio da budem odličan đak. Zaista sam za 10 dana spremio prijemni i upisao fakultet. I kasnije, uložio u svoje postdiplomske studije, da bih mogao da steknem dodatno znanje – rekao je Marko Odalović i poručio publici, posebno onim mladima, da je veoma korisno da odaberu najbolje mesto za rad i obrazovanje i da se tome potpuno posvete. Tako stiču iskustvo od najboljih i posle im to samo može koristiti da sami budu još bolji.

Moraš biti istrajan – bila je jedna od njegovih poruka publici. On to, kako kaže, shvata kao da time oročavaš nešto „gore“, a onda ti se to samo spusti „dole“, tačno kad treba. Ako ne znaš šta hoćeš, to su samo, po njegovom mišljenju, izgovori.

-Odaberi šta hoćeš da radiš. Posveti se tome, svakog dana. I rezultati ne mogu da izostanu. Nije važno kome dajete i da li vam baš ta osoba isto vraća. Važno je biti otvorenog srca i čiste duše i raditi i davati i deliti znanje i sve ostalo. I to se uvek dobrim vrati, na ovaj ili onaj način. Ne treba biti sebičan i skučen – poručio je Marko i dodato da on rado zapošljava ljude koji su bolji od njega i ne plaši se da pokaže da nešto ne zna, zato što je to povod na nauči ili da drugi dobiju priliku da pokažu svoje znanje.

Svoje predavanje zaključio je porukom da je ključna vera u život, čak i onda kada te šamara i kada si dole.

-Moraš da veruješ da ćeš biti gore, bez obzira kako ti je sada. Da imam čarobni štapić, promenio bih ono što mi se desilo te kobne godine, ali bih voleo da svakako imam život kakav imam sada.

Milica Stojiljković