PROBUDI RADOZNALOST KOD DETETA

Deca su već od najmlađih dana, prirodno, zainteresovana za svet oko sebe. Tako uče, stiču nova iskustva, saznaju i rastu. Zato je veoma važna uloga nas roditelja – koliko ćemo im tu prirodnu radoznalost dalje razvijati.

Ako je dete u okruženju u kome je posvećeno samo gledanju televizije, crtanih filmova ili igranju igrica ili čak ni tome, njegov mozak postaje „nestimulisan“, jednostavno ne dobija nove zadatke i prirodna radoznalost, kao da se uspori i utihne. I tako nastaje potpuno neprirodno stanje za dete – ono bi trebao da se razvija i ide napred, u skladu sa prirodnim tokom života, a razvoj njegovih sposobnosti se usporava, usled nedovoljne stimulacije od spolja.

Ta stimulacija ne moraju biti najrazličitije škole i edukativne radionice. Često je mnogo stimulativnije za dete da provede par kvalitetnih sati sa roditeljima, u igri, razgovorima, pričama o ljudima i svetu koji ga okružuje.

Zato imam jedan predlog, koji već dugo primenjujem u druženju sa svojim sinom – svake nedelje, u svom gradu (može i u okolnim gradovima, ako za to imate mogućnosti), posetite mesto na kome do tada nikada niste bili. Možda ćete pomosliti, sada, da nema puno takvih mesta. Ali ako zajedno, krenete za pravite spisak i sami ćete se iznenaditi koliko ih ima i na koliko ni vi sami nikada niste bili.

Ako ste iz Beograda, evo tri moja predloga: Avalski toranj (predivno je sređen i pogled na Beograd je neprocenjiv), šetnja kroz šumu na Košutnjaku (ima kraća i duža staza i sjajan je provod u sred metropole, u bilo koje doba godine), Muzej iluzija i Muzej automobila (idelna kombinacija za vikend druženje – oba su blizu jedan drugom, a pružaju sjajnu zabavu i za decu i za odrasle).

Pretvorite ove dane u sjajnom druženje za decom. Nije poenta samo u poseti određenom mestu. Vi se malo unapred raspitajte o detaljima, istorijskim činjenicama, zanimljivostima i prepričajte ih deci. Slikajte se, smejte, zabavljajte. Dete će biti presrećno, što provodite lepo vreme zajedno, što će biti na novom mestu, što će naučiti mnogo toga novog. Sve što  mu je potrebno za prirodan razvoj radoznalosti.