KAKO NAUČITI DETE DA JE VAŽNO DA DAJE, NE SAMO DA DOBIJA

Ako bismo sve što imamo hteli isključivo da zadržimo za sebe, došli bismo ubrzo u situaciju da imamo sve, ali nemamo nikoga. Takva otuđenost nikome ne prija, jer nije prirodna. Zato je korisno da decu od malih nogu učimo davanju, posebno onima koji nemaju.

Tako im pomažemo da razumeju da naše malo nekome može značiti mnogo. Ali i drugu stvar – da je važno da ne gomilaju stvari oko sebe, jer time zatvaraju prostor da u njihov život uđu nove radosti. I bukalno i figurativno. Jer ako nagomilavamo stvari oko sebe, to guši naš fizički prostor, ali istovremeno i podsvest. A podsvest nas vodi kroz život. Zato je važno da u njoj uvek ima prostora za novo i lepo.

Zato imam jedan predlog: Jednom u 3 meseca, bez izuzetka, organizujte u kući akciju u kojoj će učestvovati i vaše dete. Svako od članova porodice neka ima za sebe po 3 prazne kutije. I organizujte raščišćavanje svake prostorije na sledeći način: u jednu kutiju stavljajte stvari koje ostavljate za sebe i čuvate (koje su vam realno potrebne), u drugu kutiju stavljajte ono što možete nekome da poklonite, u treću ono što ćete baciti, jer je staro, polomljeno, dotrajalo i više nikome ne koristi. To uradite u svojim ormanima, policama i svim mestima u kući gde čuvate svoje stvari. A ono što želite da poklonite, zajedno sa svojim detetom, odnesite i provedite malo vremena sa osobama kojima poklanjate.

Dovoljna je polovina jednog dana za celu akciju. I vi i vaše dete ćete osetiti neverovatno olakšanje. Radost jer vam je kuća raspremljena, jer ste poklonili nekome nešto, jer ste osvežili prostor oko vas i u vama. Dete će vam sutra biti višestruko zahvalno na ovoj lepoj navici.

 

Navedeni predlog je deo e-knjige LEPO I LAKO RODITELJSTVO, koju sam pripremila za sve roditelje koji žele da dobiju jednostavne odgovore na zahtevna roditeljska pitanja. Knjigu možete besplatno preuzeti OVDE.