3 VAŽNA DETALJA ZA RODITELJE ĐAKA PRVAKA

Kada je moj sin, pre nekoliko godina, krenuo u školu, shvatila sam koliko je to zaista velika promena za celu porodicu, i za malog školarca i za nas roditelje. To je, istovremeno, bio i dobar ispit za sve što znam o ličnom razvoju. Želela sam da budem mama koja će potpuno razumeti svoje dete, koja će mu pomoći da stekne radne navike i zavoli školu, a koja se u isto vreme neće opterećivati da li sve to radi na najbolji mogući način.

Ovo su 3 saveta, kojih se slobodno mogu pridržavati svi roditelji đaka prvaka, a koji će učiniti da početak školovanja bude radostan, a ne stresan period za celu porodicu. Sve sam ih primenila i na svom detetu i na deci sa kojima radim i usaglasila sa učiteljicom Božanom Jeveričić koja vodi 9. generaciju učenika. I dali su odlične rezultate.

1) NEMOJTE SEDETI PORED DETETA DOK RADI DOMAĆI

Veoma je korisno da dete ima svoj radni sto ili kutak u kući gde će stalno raditi svoj domaći. Dok to čini, dozvolite mu da to uradi samo, a vi na kraju proverite i objasnite ukoliko mu nešto nije jasno. Sa svojih sedam godina, deca su za to sposobna i prirodno je da baš u tom uzrastu kreću u školu. Ako stalno sedite pored prvaka i nadgledate šta radi, ako mu cepate svesku dok ne uradi savršeno i, još gore, uradite umesto njega, napravićete dete koje nema radne navike, a radne navike su mu potrebne, ne samo za školu, već i za čitav život.

2) OBJASNITE DETETU SMISAO UČENJA

Korisno je da deca od samog početka razumeju zašto uopšte uče. Čujem mnoge roditelje koji govore, direktno ili indirektno, deci da treba da dobijaju petice, da „ako ne nauče tako i tako, neće dobiti petice“ ili im pak govore da su „glupa“ ili ih uče na svoj način. Ali, ako ste uhvatili sebe u tome, nemojte se prekorevati, samo nemojte to više činiti. Deca ne uče ni zbog škole, ni zbog ocena, već da bi stekla znanje. Tako da bi bilo korisno da objasnite svom prvaku, recimo, da uči slova, da bi sutra znalo da piše i da čita, a pisanje i čitanje su osnova svega. Ako to razume, voleće učenje. Tako ćete i sami shvatiti da nije važno da li je neko slovo napisalo savršeno i da li mu je sveska besprekorno uredna, već da li je zaista razumelo zašto uči.

3) USAGLASITE SVOJE STAVOVE, SA STAVOM DRUGOG RODITELJA I UČITELJA

Uloga učitelja je veoma važna za svakog prvaka. Zato je važno da i roditelji međusobno usaglase stavove oko škole i učenja, ali i da ih usklade sa stavom učitelja. Dajte učitelju vreme da upozna vaše dete i poslušajte njegove savete. Čak iako mislite da nešto ne radi dobro ili ako se sa supružnikom ne razumete oko sličnih tema, nikako to nemoje pokazivati pred detetom. Njemu je potrebna sigurnost i stabilnost. Ako uoči da loše govorite o školi ili učitelju i samo će početi tako da misli. Jer se deca ogladaju u roditeljima i njihovim ponašanjima.

Ako ste roditelj đaka prvaka koji želi da sazna sve o nastavi i školi od iskusne učiteljice koja vodi 9. generaciju učenika i da budete sigurni da radite dobro za svoje dete, prijavite se za ONLINE semnar Lepo mi je što sam roditelj đaka prvaka i iskoristite popust od 50%, do kraja avgsta Više na linku ispod.

https://www.lepomije.rs/dev/lepo-mi-je-sto-sam-roditelj-daka-prvaka/