fbpx

1. DAN

Počni odavde

U sledećem videu ćeš saznati sve važne detalje u vezi sa ovim korakom programa i dobiti objašnjenje meditacije koju radiš od danas, pa narednih 10 dana.

2-7. DAN

UNAPREDI SVOJE ZNANJE

Materijali koje ćeš ovde pronaći će ti pomoći da unaprediš svoje znanje koje, dalje možeš koristiti, čitavog života. Odaberi da ih pratiš u ritmu koji tebi odgovora, tokom narednih 6 dana, uz svoju redovnu meditaciju.

ODREDI JASNO ŠTA ŽELIŠ
I KRENI KA TOME SAD

8. DAN

PROBUDI ZAHVALNOST U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Radni list će ti pomoći da se fokusiraš na zahvalnost u svakodnevnom životu, tako što ćeš popunjavati svoj dnevnik zahvalnosti svakog dana. Predlažem da svake večeri upišeš na čemu osećaš zahvalnost tog dana i da jednom nedeljno pročitaš sve što je upisano prethodne nedelje. Tako ćeš postepeno osvećšivati kako ima mnogo detalja u tvom životu na kojima osećaš zahvalnost, a taj osećaj će iznova buditi energiju imanja u tebi i oko tebe.

Preuzmi radni list

9. DAN

DANAS JE VREME ZA PREDAH!

Razmisli o svim prethodnim koracima, u ovom delu programa
i iskreno odgovori sebi, kako se osećaš,
šta ti je išlo dobro, a šta ne.
Iskoristi ovaj dan za procenu svojih dosadašnjih rezultata,
saberi utiske i donesi sve zaključke
koje smatraš važnim, za nastupajući period.
Pripremi pitanja za sutrašnju konsultaciju i
ne zaboravi da uradiš svoju redovnu meditaciju.

TIPS & TRICKS

10. DAN

PROČITAJ DODATNI TEKST - SITNA ZADOVOLJSTVA BEZ KOJIH SE NE MOŽE

Imamo tako mnogo obaveza, stalno negde žurimo, često brinemo. Vrtimo se u krug, ne znajući ni odakle smo krenuli, niti gde ćemo tačno stići. I život prolazi. Dan za danom. Ustanemo, padnemo, potrčimo, usporimo, sretnemo ljude koji oplemenjuju, naiđemo i na one koje bismo rado zaobišli. Sve je to život i tako se mora, uglavnom svi slično razmišljamo.

Ali ima nešto što nikada ne bi trebalo da zaboravimo, da zanemarimo. To su ona sitna uživanja, koja nas čine živima, pored kojih smo „svoj na svome“. To mogu biti i najmanji detalji koji nam ulepšavaju dan i zato nikada ne bismo smeli dozvoliti obavezama i brigama da nam ih uzmu. Takvi detalji i trenuci su samo naši, ne zavise ni od naših najbližih, dece, partnera, prijatelja, kolega. Mali mikro-svet u kome je sve u redu i koji nas podseća da je život lep i da ne bi trebalo da bude komplikovan. Podsećaju nas da mi možemo sve što hoćemo, samo polako i strpljivo ili nas makar „pomaze“ kad nema ko drugi to da uradi.

Čujem često i od mladih i od starijih da su zaboravili šta vole da rade, da više ni u čemu ne uživaju, jer se ne sećaju u čemu su uživali pre. A „prošla vremena“ se obično odnose na vreme kada ih obaveze još uvek nisu uzele potpuno pod svoje.

Evo nekoliko koraka koje možemo preduzeti da osiguramo da nam dnevne obaveze ne ukradu naše lepe trenutke i detalje koji nas čine srećnom i zadovoljnom osobom.

Podsećanje

Ako smo već skloni da zaboravimo u čemu volimo da uživamo, onda je vreme da se toga podsetimo. Zvuči gotovo nemoguće da zaboravljamo stvari koje nas čine srećnom osobom, ali svi znamo da nam se to dešava, da zapadnemo u kolotečinu koja čini da po životu bauljamo umesto da živimo punim plućima. Da se to ne bi dogodilo, pronađite zgodno mesto i vreme i pokušajte da se setite svih sitnih zadovoljstava u kojima uživate (jutarnja kafa u tišini, šetnja pored reke, spa centar, čitanje knjiga….bilo šta slično, samo dozvolite sebi da se setite svih detalja).

Podsetnik

Kad se prisetimo u čemu sve uživamo, korisno je napraviti podsetnik. Zašto nam je potreban?! Zato što smo sebi dokazali da možemo zaboraviti i najlepše detalje svog života. Lepo, uzmemo papir, najbolje neku malu svesku koju možemo uvek imati pri ruci i upišemo sva sitna zadovoljstva u kojima volimo da uživamo. Vredno je izdvojiti vreme za pravljenje ovakvog spiska, zato što je takva radnja radost po sebi. Time dozvoljavamo sebi da se prisetimo ličnih zadovoljstava i stavljajući ih na papir, štitimo sebe od mogućnosti da zaboravimo da uživamo.

Uživanje može da počne

Kad završimo razmišljanje i pravljenje podsetnika o svojim sitnim zadovoljstvima, red je ugođaj bude potpun i da jedno od tih zadovoljstava primenimo na delu. I to odmah! Dakle, kada ste završili pravljenje spiska, odmah uradite nešto od onoga što ste zabeležili i dan će izgledati mnogo lepše. Najbolje je da svakog naradnog dana, učinimo za sebe nešto od onoga što smo zabeležili i da budemo slobodni da na spisak dodajemo nove trenutke koje nas čine srećnim i za koje znamo da neće ostati samo „slovo na papiru“ već će postati deo naše svakodnevice.

www.lepomije.rs 2022 - All Rights Reserved