fbpx

1. DAN

Počni odavde

U sledećem videu ćeš saznati sve važne detalje u vezi sa ovim korakom programa i dobiti objašnjenje meditacije koju radiš od danas, pa narednih 10 dana.

2-7. DAN

UNAPREDI SVOJE ZNANJE

Materijali koje ćeš ovde pronaći će ti pomoći da unaprediš svoje znanje koje, dalje možeš koristiti, čitavog života. Odaberi da ih pratiš u ritmu koji tebi odgovora, tokom narednih 6 dana, uz svoju redovnu meditaciju.

KAKO DA NAĐEŠ VREME ZA SEBE,
BEZ GRIŽE SAVESTI

8. DAN

PRIMENI NOVO ZNANJE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

U sledećem videu ćeš pronaći objašnjenje, kako da uradiš radni list. A radni list će ti pomoći da praktično primeniš znanje stečeno na ovom koraku i postepeno uvedeš zdravu naviku koja konstruktivno utiče na kvalitet tvog života. Radni list možeš preuzeti i odštampati ili ga možeš popunjavati direktno, u elektronskom obliku.

Preuzmi radni list

9. DAN

DANAS JE VREME ZA PREDAH!

Razmisli o svim prethodnim koracima, u ovom delu programa
i iskreno odgovori sebi, kako se osećaš,
šta ti je išlo dobro, a šta ne.
Iskoristi ovaj dan za procenu svojih dosadašnjih rezultata,
saberi utiske i donesi sve zaključke
koje smatraš važnim, za nastupajući period.
Pripremi pitanja za sutrašnju konsultaciju i
ne zaboravi da uradiš svoju redovnu meditaciju.

TIPS & TRICKS

10. DAN

PROČITAJ DODATNI TEKST - O OPUŠTANJU, OTPUŠTANJU I PREPUŠTANJU

Opustiti se, otpustiti i prepustiti se, iako zvuči slično, ne znači isto. Sve tri navike su veoma korisne za negovanje kvalitetnog života, ali je, u tom kontekstu, važno znati i razliku među njima.

O OPUŠTANJU

OPUŠTANJE – je važno da bi se energija redovno obnavljala. Jer svoju energiju trošiš na sve na čemu ti je pažnja tokom dana. Zato je potrebno njeno redovno obnavljanje, kako bi je bilo za svaki novi dan i nove aktivnosti.

Opuštanje jeste – kada se potpuno umiriš, uz svesnu nameru da želiš da obnoviš energiju, jer tada, u mirnom stanju, znaš da je ne trošiš ni na šta posebno. Opuštanje se događa, kada se potpuno, fizički, umiriš i zatvoriš oči. Tada je telo mirno i um se postepeno umiruje – a to su preduslovi da se energija počne obnavljati.

Opuštanje nije – kada sediš sa prijateljima, razgovaraš, smeješ se ili šetaš, čitaš knjigu. Ove aktivnosti jesu prijatne i one će uticati da tvoja energija bude na visokom nivou, uticaće na povećanje nivoa tvoje radosti, ali i ove aktivnosti troše tvoju energiju. Samo fizičko umirivanje i zatvaranje očiju je obnavljaju.

 

O OTPUŠTANJU

OTPUŠTANJE – je važno da bi energija išla napred. Tačnije, ako je prirodan tok života, da ide napred, onda bi i tvoja životna energija trebalo da bude usmerena na napred. To direktno znači da je važno da je ne kočiš i ne trošiš na ono što je prošlo i sve ono što te koči da napreduješ dalje.

Otpuštanje jeste – kada svesno i redovno opraštaš i sebi i drugima. Time dozvoljavaš sebi da ideš napred, umesto da deo dragocene energije trošiš na nešto što je prošlo i čega više, istinski nema, osim u tvom umu. Kada stekneš redovnu praksu opraštanja, oslobađaš sebe i daješ svojim „krilima“ dodatni zamah, jer svesno razumeš da od neopraštanja nemaš baš nikakve koristi.

Otpuštanje nije – kada kažeš sebi „neću o ovome da mislim“. To je „stavljanje pod tepih“, odnosno negiranje da postoji nešto što bi trebalo prevazići i ići napred. Kada pokušaš samo da ne misliš o stvarnom problemu ili izazovu, on se svakako taloži negde u tebi i svakako će doći na red da se sa tim suočiš. Samo što vreme više odmiče, trebaće ti sve sve više truda da se, tada, toga zaista i oslobodiš.

 

O PREPUŠTANJU

PREPUŠTANJE – je svesno upravljanje svojom energijom. To je, zapravo, poverenje u život. Znati prepustiti se je mudrost koja podrazumeva da: osvestiš gde si sada, da to prihvatiš kao svoju istinu i da u skladu sa tim koračaš dalje svojim životom.

Prepuštanje jeste  – kada neguješ mir svakog dana i postmatraš sebe iznutra, bez obzira na spoljne okolnosti. Takva praksa ti donosi uvide – koji deo sebe želiš da neguješ, a koji želiš da promeniš i prevaziđeš, jer znaš da ti ne koristi. I u skladu sa tim uvidima – dalje postavljaš nameru i konentršeš se na njeno ostvarenje svakog dana. I u dubokoj pažnji, tokom meditacije i kroz dnevne aktivnosti. Tada više ne lutaš, već svesno upravljaš svakim svojim danom.

Prepuštanje nije – stav „biće kako biti mora“, niti prepuštanje sudbini, ma šta to značilo. Nije ni očekivanje da se nešto desi u tačno određeno vreme, na tačno određenom mestu i na način koji bi tebi odgovarao. Zato što prepuštanje znači – imati poverenja u sopstvenu moć da kreiraš život kakav želiš, bez opterećivanja kada i kako će se nešto desiti i bez kritikovanja sebe što se nije desilo na način na koji misliš da je potrebno. Kada se prepuštaš – dopuštaš sebi da budeš tačno ono što jesi. A takvi smo najbolji i svima oko nas.

Da bi opuštanje, otpuštanje i prepuštanje – postalo tvoja zdrava navika i dnevna rutina, dovoljno je da svakog dana sebi dozvoliš 20-ak minuta tišine i da kroz meditaciju dopustiš da i da se opustiš (umiriš), otpustiš – šta je potrebno otpustiti u datom trenutku i prepustiš – onome ka čemu nastojiš da ideš.

www.lepomije.rs 2022 - All Rights Reserved